Reacties voor: Apple brengt Foto’s-app voor Mac uit in OS X 10.10.3 pre-release

Apple heeft de nieuwe Foto's-app voor Mac onthuld. In de pre-release van OS X 10.10.3 is de vervanger van iPhoto alvast te gebruiken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 44 reacties

  1. Ziet er keurig uit 🙂
    Albums, events, places, faces. Alles wat ik zoek in iPhoto’s vervanger.

  2. @Thomas: Ik vind het zinnetje ” organiseert de foto’s automatisch” zeer onheilspellend. iPhoto is een ramp als het gaat om het organiseren van ingescande foto’s of digitale foto’s die gemaakt zijn voordat je iPhoto in gebruik nam. Als je van een stuk of 30 foto’s tegelijkertijd de datum probeert te veranderen krijg je er 20 met de juiste datum en 10 met verschillende data tot in 2035. En de veranderingen zijn buiten iPhoto niet opgeslagen. Ik hou mijn hart vast voor het overzetten van mijn foto’s naar het nieuwe programma.

  3. Hoe zit eigenlijk als je Mavericks nog gebruikt? Kun je iPhoto dan blijven gebruiken?

  4. Goede zaak! Dit zal iCloud reservekopieën volgens mij ook goed doen, omdat de foto’s niet bij de back-up op je iDevice ingedeeld worden maar als Foto’s. Ik hoop ook dat dit niet met toekomstige updates de kwaliteit van foto’s achteruit laat gaan, ik had met de update naar iOS 8 een probleem met de kwaliteit van bewerkte foto’s.

  5. Ik hoop dat “faces”, dat je op personen kan zoeken/personen kan taggen in fotot’s er ook in zit.

  6. Ik gebruik iPhoto nu vooral om foto’s van m’n iPhone in op te slaan die ik wel wil bewaren, maar die ik niet constant bij me hoef te hebben. Dat bespaart weer ruimte op mijn iPhone en ik sorteer de foto’s altijd in verschillende ‘Gebeurtenissen’ in iPhoto. Is die mogelijkheid er nog in de Foto’s-app in OS X? Ik geloof dat als ik straks een album aanmaak in de Foto’s-app, dat alles weer gesynchroniseerd wordt en die albums ook op m’n iPhone en iPad verschijnen, terwijl ik dat helemaal niet wil.

    Oftewel, in het kort: kun je met Foto’s in OS X nog (enkel en alleen) lokaal foto’s opslaan en sorteren in ‘Gebeurtenissen’ of ‘Albums’?

  7. Origineel geplaatst door Benjamin
    Oftewel, in het kort: kun je met Foto’s in OS X nog (enkel en alleen) lokaal foto’s opslaan en sorteren in ‘Gebeurtenissen’ of ‘Albums’?

    Dat idee heb ik wel. Alleen heet dat straks Momenten. Kijk maar!

  8. @Nick: Nee, ‘Momenten’ heb je nu ook al in Foto’s voor iPhone en iPad. Dat is gewoon die vreselijke weergave in de Foto-tab. ‘Momenten’ is een automatisch gegenereerde sortering van je foto’s, bijvoorbeeld op locatie of datum. Vreselijk onhandig.

  9. @Nick: Er staat toch “entire” of niet? De foto’s staan in de cloud en je benadert ze via je device: kijken en bewerken. Maar de originele bibliotheek blijft in de cloud.

    Als je iCloud foto’s op ios aan hebt staan doe je het in feite al.

  10. Is die cloud optioneel? Hoop ik.
    Ik heb 1tb op mijn imac, waarom zou ik maandelijks abo betalen voor cloud storage,
    heb nt alle foto’s altijd nodig, integendeel

  11. Ben benieuwd. Ik fotografeer veel in opdracht en gebruik Aperture. Hoop dat dit het kan gaan vervangen…

  12. Kan niet wachten op deze app. Eindelijk mijn foto’s in de cloud bewaren. Geen angst meer voor diefstal van mijn schijf of brand.

  13. had eigenlijk verwacht dat de iPhoto bibliotheek overgenomen zou worden , maar dat is dus niet zo .. en ik kan die ook niet importeren

  14. Moeten nu alle foto’s in de cloud?

  15. Origineel geplaatst door jan
    Moeten nu alle foto’s in de cloud?

    Ik hoop van niet! Alle foto’s sinds mijn eerste iPhone 3 staan op mijn imac.

  16. Origineel geplaatst door Tim
    Goede zaak! Dit zal iCloud reservekopieën volgens mij ook goed doen, omdat de foto’s niet bij de back-up op je iDevice ingedeeld worden maar als Foto’s. Ik hoop ook dat dit niet met toekomstige updates de kwaliteit van foto’s achteruit laat gaan, ik had met de update naar iOS 8 een probleem met de kwaliteit van bewerkte foto’s.

    Het klopt dat het niet bij je iCloud reserve kopie hoort, maar het maakt wel gebruik van je iCloud storage. 5 GB gratis de rest moet je voor betalen !

  17. Origineel geplaatst door OSX lion
    Ik hoop dat “faces”, dat je op personen kan zoeken/personen kan taggen in fotot’s er ook in zit.

    En ik hoop, als deze functie erin zit, dat je het ook uit kunt zetten. Voegt voor mij weinig toe, terwijl het wel veel vraagt van mijn Mac. Een van de redenen waarom ik Aperture ben gaan gebruiken.

  18. Op mijn Macbook crasht de app! Hebben meer mensen hier last van?

  19. @Pieter: Helemaal mee eens. Ik gebruik iPhoto niet veel omdat ik duizenden foto’s uit de analoge tijd heb.

  20. Ik hou m’n hart vast nu er een ander programma komt die Iphoto gaat vervangen. Op dit moment is alles goed georganiseerd op mijn Mac. Makkelijk te synchroniseren en GEEN foto’s in de Cloud. Zo wil ik het houden. Ik heb 93 mappen en 16.500 foto’s. Hoe hou ik dat precies hetzelfde na de verdwijning van Iphoto. Wil het zo graag zo houden. Of moet ik toch iets ondernemen om het net zo georganiseerd te houden bij gebruik van Foto app. Kan zeker niet Iphoto blijven gebruiken? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen aan informatie.

  21. @Richard: heb de app helaas niet 🙂

  22. Awesome, mooie update!

    Netjes al mijn foto’s van mijn GoPro, spiegelreflex én iPhone in één stream. Daarnaast al mij oude albums prima bewaard. Werkt perfect samen met de foto’s op mijn NAS etc.

    Heerlijk overzichtelijk alles samen.

  23. Ik zie allemaal foto’s die ik al verwijderd heb.

  24. Ik heb even met de app gewerkt en vind het een positieve verbetering. De app is simpel en overzichtelijk. Eenmaal je alle foto’s in albums staan, heb je een goed overzicht. Ook foto’s bewerken is simpel. Voor de rest heeft te structuur van de app veel weg van de iPhone/iPad app.

    @OSX lion: Dit zit er inderdaad in.

    @f3d4r: en @jan: Het is niet verplicht om iCloud foto’s in te schakelen, je kunt gewoon verder werken met de foto’s die op je Mac staat als je dit wenst.

    @Patrick: Je kunt de iPhoto albums bekijken in de nieuwe app onder “Albums”, bij “mijn albums” zie je dan de map “iPhoto gebeurtenissen” staan.

  25. waarom staat er ‘Foto’s’ app. Terwijl de app ‘Photos’ heet…

  26. @Arjan: Vraag je dit nou serieus?

  27. @O.Olivier: Je bevestigt dat “faces” er nog in is.
    Dat geld voor de reeds aangeduidde “faces”. Kan je fotos die je straks importeer ook ‘taggen’ met naam? Dat is niet helder of die fucntie nog actief zal zijn…

    Ivm met “rating“, las ik dat de ouedre ratings blijven, dat in Fotos enkel Like (hartje) zal blijven voor nieuwe fotos.
    Is dat idd zo?

    Weet je meer over “keywoards“? (dan is dit de truc voor de toekomst voor “ratings” te vervangen met keywords (minder optimaal maar work around)

    Dank je wel

  28. @O.Olivier Hoe importeer je je iphoto library?

  29. Origineel geplaatst door Arjan
    waarom staat er ‘Foto’s’ app. Terwijl de app ‘Photos’ heet…

    Als je je Mac hebt ingesteld op Nederlands heet de app Foto’s. In het Engels heet hij natuurlijk wel Photos.

  30. @Phthisicus: Klopt maar voordeel van wat ik bedoelde met het loskoppelen van de reservekopie is dat als je meerdere iDevices hebt, dezelfde foto’s dubbel worden bijgeteld, nu worden ze samengevat onder Foto’s.

  31. Zou deze update ook te downloaden moeten zijn met het Yosemite Beta Program? Ik zie nog niets.

  32. @Pieter: Dat is dan toch waarschijnlijk/hopelijk waarom Foto’s iPhoto gaat vervangen 😉

  33. @Joppe: Nee, alleen voor Mac OS X developers voor nu. @gonny enige schatting wanneer deze beta-update beschikbaar komt voor beta-testers?

  34. Origineel geplaatst door S. Wessel
    @O.Olivier Hoe importeer je je iphoto library?

    Als je Foto’s voor het eerst opent kan je je Iphoto libary selecteren. Alles gaat dan over naar Foto’s. Werkt top!

  35. Heeft er 1 van de early-adopters die al toegang heeft tot de nieuwe Photo’s-app er toevallig een idee van of de app kan omgaan met foto’s die op een NAS zijn opgeslagen. Ik heb me net een Synology aangeschaft en ben er door wat research achtergekomen dat iPhoto hier blijkbaar niet mee om kan, terwijl Aperture dit wel kan.

    Zou wel fijn zijn als ze deze feature er ook ergens zouden insteken, maar door de iCloud-integratie vrees ik er een beetje voor…

    En hoe zit met de mogelijkheid foto-albums te maken? Is die nog aanwezig?

    Bedankt voor de info alvast!

  36. @Hans: Nas, geen ervaring, maar ik weet dat dit bij iPhoto tot onherstelbare schade kon leiden.

    Er is in Photos nog steeds een mogelijkheid om fotoboeken te maken.

    De App voelt goed aan. Kleine bugs.

  37. Origineel geplaatst door ibl
    Ben benieuwd. Ik fotografeer veel in opdracht en gebruik Aperture. Hoop dat dit het kan gaan vervangen…

    Dus jij wilt professionele software gaan vervangen door software gemaakt voor de amateur? Hoop dat je opdrachtgevers niet veeleisend zijn dan XD

  38. Ik ben eigenlijk geen voorstander van foto’s met zo veel data (metadata). Is er een mogelijkheid om eerst alle data te verwijderen van de foto’s alvorens deze te importeren in de nieuwe App?

  39. @Sebastian: Al je foto’s uit iPhone exporteren naar een nieuwe map, jhead alle metadata uit je jpeg bestanden laten slopen, iPhoto bibliotheek verwijderen en dan bij Photos opnieuw importeren. Werkt prima, maar let op! Je kan hierdoor geen bewerkingen van foto’s meer terugdraaien en alle data van de foto’s (wanneer ze zijn gemaakt etc.) is dan ook weg. Stap van jhead overslaan en alleen opnieuw importeren doet ook al wonderen (dan behoud je wel EXIF info met de data etc.)

  40. @Youri: Thanks. Ik heb nu net ImageOptim geprobeerd en die doet het ook goed. Het gaat wel een tijdje duren alvorens er 15 GB aan foto’s verwerkt is.

    Oud artikel van iCulture: Locatie en EXIF-data verwijderen uit foto’s

  41. Wanneer je een foto in de Fotos-app importeert en deze vervolgens weer exporteert, zie je in de gegevens dat de geëxporteerde foto voor 40% in resolutie is verkleind. Iemand een idee hoe dat mogelijk is? Want op deze manier durf ik niet mn hele bieb te importeren en de lokale fotos te verwijderen.

  42. @Gio: is het mogelijk om vanuit deze app andere app’s te openen ? Nu kan ik vanuit Aperture bijvoorbeeld Nik software gebruiken.

  43. Ik had alles netjes in gebeurtenissen staan….nu staat alles op 1 hoop. Jammer 🙁

  44. @Benjamin: Hoi Benjamin, ik zit met precies hetzelfde. Heb je hier inmiddels al een duidelijk antwoord op gekregen? Gr. Mascha

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.