fotos app mac

Apple brengt Foto’s-app voor Mac uit in OS X 10.10.3 pre-release

Apple heeft de nieuwe Foto's-app voor Mac onthuld. In de pre-release van OS X 10.10.3 is de vervanger van iPhoto alvast te gebruiken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft eindelijk de beloofde Foto’s-app voor Mac onthuld. De app is te vinden in de eerste pre-release van OS X 10.10.3, die vandaag beschikbaar werd gesteld aan testers en ontwikkelaars. De Foto’s-app gaat de al bestaande iPhoto-app vervangen, die binnenkort verdwijnt. Bovendien is Apple gestopt met de ontwikkeling van Aperture, een foto-app voor professionelere fotografen.

fotos app mac

De Foto’s-app is ook meteen de meest interessante toevoeging in de pre-release van OS X 10.10.3. De app organiseert je fotobibliotheek automatisch en helpt je met bewerkingen. Je kunt de foto’s opslaan via iCloud Fotobibliotheek, een dienst die in Yosemite werd ingevoerd.

Foto’s als vervanger van iPhoto

De afgelopen 13 jaar was iPhoto de standaard-app voor fotobeheer op de Mac. Maar erg favoriet was iPhoto de afgelopen jaren niet, vooral vanwege de trage performance. Apple beloofde om begin 2015 een alternatieve app uit te brengen, Foto’s. Die belofte wordt nu ingelost: Foto’s voor OS X is al te gebruiken als je tester of ontwikkelaar bent. Later dit voorjaar komt er een grotere update voor OS X Yosemite uit, waarmee de app voor iedereen beschikbaar komt. De eerste mensen die de app al hebben bekeken, melden dat het vertrouwd overkomt en dat je meteen de overstap kunt maken van iPhoto naar Foto’s. Foto’s op de desktop worden geordend op basis van het tijdstip en de plaats waar je ze hebt genomen. Je kunt ze terugvinden onder Verzamelingen en Jaren.

fotos-app-mac-iphone

Veel ruimte voor foto’s en bewerkingen

Je ziet behoorlijk veel foto’s tegelijk op je scherm; volgens Apple krijgen foto’s 67% meer schermruimte dan voorheen het geval was bij iPhoto. Via een werkbalk bovenin het scherm vind je alle hulpmiddelen om foto’s te bewerken. Je kunt foto’s als favoriet markeren en ze delen met externe diensten zoals Tumblr. De bewerkingstools zijn grotendeels gelijk aan iPhoto, maar gemakkelijker in gebruik. Je selecteert een foto en drukt op de Edit/Bewerken-knop rechtsboven. Er verschijnt dan een menu aan de zijkant, zoals hieronder is te zien. Hierop vind je functies zoals bijsnijden, roteren, filters, retoucheren en kleur aanpassen.

fotos-mac-app

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2015, 12:54
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen foto's, yosemite

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.