Apple en uitgevers gedagvaard wegens prijsafspraken ebooks

Apple en 5 uitgevers zijn gedagvaard in de VS, omdat ze prijsafspraken over ebooks zouden hebben gemaakt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iBooksApple wordt in de VS gedagvaard wegens het maken van prijsafspraken rond digitale boeken. De dagvaarding geldt ook voor vijf uitgevers: Harper Collins, Hachette, Macmillan, Penguin en Simon & Schuster. Zij zouden samen met Apple prijsafspraken hebben gemaakt, om boeken voor hogere prijzen te kunnen verkopen. Daarmee zouden ze het prijsbeleid van Amazon, die via de Kindle Store veel boeken voor $9,99 aanbiedt, om zeep willen helpen. De dagvaarding is in gang gezet door een groep consumenten, die zich laten vertegenwoordigen door advocatenkantoor Hagens Berman.

De class-action rechtszaak werd aangespannen bij een districtsrechtbank in San Francisco. De Kindle e-reader van Amazon en de lage prijzen voor ebooks zouden de adoptie van ebooks moeten vergroten. Maar door stuntprijzen te hanteren zouden de verwachtingen van consumenten permanent worden vastgezet op lagere prijzen. “De uitgevers zijn doodsbang voor Amazon’s populariteit en prijsstructuur. Gelukkig hadden ze een partij om mee samen te spannen: Apple”, zegt Steve Berman van het advocatenkantoor. De betrokken uitgevers zijn goed voor 85 procent van de markt voor fictie en non-fictie. Apple en de uitgevers waren bezorgd dat Amazon’s gewoonte om boeken voor $9,99 te verkopen de markt onder druk zou zetten voor andere boekverkopers, ook voor Apple’s iBookstore. Er zou dan minder te verdienen zijn aan de verkoop van ebooks.

In de aanklacht staan de namen van ‘bezorgde’ consumenten Anthony Petru uit Oakland (Californië) en Marcus Mathis uit Natchez (Mississippi). Een class-action lawsuit houdt in dat een kleine groep een rechtszaak aanspant, die vervolgens voor een grotere groep ‘getroffenen’ compensatie kan opleveren. “We willen bewijzen dat Apple een manier nodig had om Amazon’s Kindle te neutraliseren, voordat het de introductie van de iPad in de weg zou zitten, een apparaat dat Apple wil laten concurreren met ereaders”, aldus Berman. De vijf uitgevers zouden Amazon hebben gedwongen de huidige prijsstructuur los te laten en te kiezen voor een nieuwe agencymodel. Daarbij bepalen de uitgevers zelf de prijzen. Amazon kan dan niet langer de boeken voor eenheidsprijzen wegzetten.

Bron: AFP

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2011, 22:10
Categorie Apps
Onderwerpen amazon, apple, facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.