Amazon Prime Video op Apple TV

Apple gaat werken aan betere videocompressie AV1

Apple gaat met bedrijven als Google, Amazon en Netflix werken aan een nieuwe, efficiënte standaard voor videocompressie, AV1. Het kan ervoor zorgen dat video's op meer apparaten afspeelbaar zijn, zoals 4K.

Apple heeft zich aangesloten bij de Alliance for Open Media. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven, dat een nieuwe en efficiënte video-codec wil ontwikkelen met de naam AV1. In de groep zitten ook Google, Facebook, Amazon, Netflix, Hulu en Intel.

Nieuwe videocodes AV1

De naam van Apple werd vandaag aan de website toegevoegd, zo ontdekte CNET. Apple wordt zelfs genoemd als medeoprichter van het samenwerkingsverband. Met het project AOMedia Video (vandaar AV1) wordt geprobeerd om een nieuwe, royaltyvrije videocodec vast te leggen, met specificaties voor mediaformaten, encryptie van content en adaptieve streaming.

Amazon Prime Video op Apple TV

Ook wil de groep iets doen aan de huidige royalty-structuur van de HEVC Alliance, de groep achter H.265. Apple heeft daar directe belangen bij, omdat ze zowel in iOS 11 als in macOS High Sierra zijn overgestapt op HEVC.

Maar ook als eindgebruiker heb je er iets aan. Als alle betrokken bedrijven kiezen voor de AV1 codec als standaard voor videocompressie, kun je meer content op meer apparaten bekijken. Nu is het bijvoorbeeld niet mogelijk om 4K-video’s van YouTube in de Safari-browser af te spelen of in de YouTube-app op de Apple TV 4K. Dit komt omdat Google voor 4K-video’s heeft gekozen voor VP9, dat Apple niet ondersteunt. Als iedereen voor dezelfde codec kiest heb je hier geen problemen meer mee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2018, 22:50
Categorie Achtergrond
Onderwerp video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.