Apple aangeklaagd wegens verhuren HD-film op iPhone 3G

In de Amerikaanse staat Florida is Apple aangeklaagd wegens het verhuren van een HD-film op de iPhone 3G, die geen HD-beelden kan afspelen.

Broken City iTunesApple is in de Amerikaanse staat Florida aangeklaagd wegens het verhuren van een HD-versie van de film Big Daddy aan een iPhone 3G-bezitter. Hoewel de huurder de volle mep betaalde voor de HD-film, was zijn iPhone 3G niet in staat om de HD-beelden af te spelen op het scherm. De iPhone 3G heeft immers een resolutie van 320 bij 480 pixels, niet genoeg om een HD-video in volle glorie te laten zien. Apple heeft inmiddels een waarschuwing aan de iTunes Store op de iPhone toegevoegd, maar niet voordat ze volgens de aanklager “miljoenen dollars aan onverdiende winst” hadden binnengesleept.


De aanklager voelt zich door Apple misleid, omdat in de iTunes Store op zijn iPhone 3G wel een HD-film werd beloofd. Apple vraagt in de Verenigde Staten 1 dollar meer voor de HD-versie van een film, wat betekent dat iPhone 3G-bezitters die een HD-film huurden meer betaalden dan had gehoeven. In Nederland betaal je voor een HD-film 1 euro extra als je de film huurt en een paar euro meer als je hem koopt.

De zaak is eind juni aangespannen. Een oordeel van de rechter is er dan ook niet. We moeten ook zien in hoeverre de rechtszaak overeind blijft staan: een gekochte of gehuurde HD-film werkt inderdaad niet als gehoopt op een iPhone 3G, maar de aanklager had altijd iTunes op een pc, Mac of een ander Apple-apparaat met HD-ondersteuning kunnen openen. Bij de zaak zal waarschijnlijk afgevraagd worden in hoeverre een verkoper verantwoordelijk is voor de voorkennis van een klant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.