Adobe Photoshop Lightroom voor iPad en iPhone.

Adobe Photoshop voor iPad vanaf 2019 in volledige versie

Adobe gaat in 2019 Photoshop op de iPad uitbrengen. Het gaat om een 'volledige versie' van Photoshop, zo bevestigde het bedrijf. Momenteel kun je op de iPad alleen gebruik maken van een uitgeklede variant.

Adobe’s hoofd van Creative Cloud Scott Belsky bevestigde dat het bedrijf bezig is met een nieuwe versie van Photoshop, die op meerdere platformen werkt. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt, zo meldt Bloomberg. “Mijn streven is om ze zo snel mogelijk op de markt te krijgen”, aldus Belsky. “Er is een hoop voor nodig om zo’n geavanceerd en krachtig product als Photoshop geschikt te maken voor een modern apparaat als de iPad.” Ook gaf de topman toe dat de tijd rijp is om de Adobe-software aan te passen voor het huidige tijdperk, waarin de cloud leidend is.


Er zou sprake zijn van een nieuwe strategie bij Adobe. Dat een volledige versie van een fotobewerkingsprogramma mogelijk is beweest concurrent Affinity eerder al met de app Affinity Photo. Daarmee heb je alle bewerkingsfuncties tot je beschikking die je ook op de desktop hebt. Adobe koos er tot nu toe voor om op iOS alleen de meest noodzakelijke functies aan te bieden.

De vernieuwde app zou in oktober voor het eerst te zien moeten zijn op de jaarlijkse MAX-conferentie. In 2019 moet de app dan te downloaden zijn. De planning kan nog uitlopen.

Sinds 2012 is Adobe bezig om onder de naam Creative Cloud alle apps over te zetten naar de cloud en wordt gebruik gemaakt van een abonnementenmodel. Dat heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf de omzet dit jaar bijna kan verdubbelen. Het was een slimme keuze, want ook de aandelenkoers van het bedrijf schoot met meer dan 700 procent omhoog sinds deze omslag. Er zijn inmiddels meerdere apps voor de iPad beschikbaar, waaronder Photoshop Mix, Lightroom en Sketch.

Adobe Photoshop Lightroom voor iPad en iPhone.

Volledige versie van Photoshop op de iPad

Toch heeft Adobe de volledige versies van de apps nog niet beschikbaar gesteld op de iPad, maar dat gaat nu gebeuren. In ieder geval voor Photoshop en later wellicht ook voor Premiere en Illustrator. Het eerder genoemde Affinity ligt op dat punt ook al een stapje voor op Adobe, want zij brachten deze week Affinity Designer voor de iPad uit, een rechtstreekse concurrent van Illustrator. Adobe zou wel bezig zijn aan een volledige versie van Illustrator voor iPad, maar die is nog lang niet klaar, zeggen tipgevers van Bloomberg.

Het plan is om eerst een volledige versie van Photoshop op de iPad beschikbaar te stellen. Bewerkingen die je doet zullen op meerdere apparaten verschijnen, zo zeggen bronnen. Het is een logische stap, want steeds meer creatieve professionals doen een gedeelte van hun werk op tablets in plaats van desktopcomputers. Het zou handig zijn om onderweg wat aanpassingen te doen, ook als je computer niet in de buurt is.

Slecht nieuws voor Pixelmator
Dat Adobe achter de schermen bezig was met iets nieuws bleek uit de recente introductie van Project Rush, een videobewerkingsapp voor de iPad. Dit zou een testproject zijn voor het nieuwe platform, zo zeggen bronnen nu. Ook heeft Adobe een Lightroom-app voor iOS uitgebracht. Volgens Adobe-topman Belsky zijn huidige versies van de iPad Pro krachtig genoeg om er Adobe-apps op te draaien. Voor de huidige makers van fotobewerkingsapps voor de iPad, zoals Pixelmator en Enlight Photofox is het echter slecht nieuws. Als je al betaalt voor Creative Cloud ga je niet zo snel nog een andere app aanschaffen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2018, 14:00
Bron Bron Bloomberg
Categorie Apps
Onderwerp photoshop
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.