Adobe Max 2019 conferentie

Dit zijn de 7 belangrijkste aankondigingen op Adobe MAX 2019 voor creatieve Apple-gebruikers

Illustrator voor iPad, Aero voor augmented reality

Tijdens de keynote van de jaarlijkse Adobe MAX conferentie heeft Adobe een hele reeks aankondigingen gedaan voor creatieve apps op iPhone, iPad en Mac. Onder meer op het gebied van Photoshop, Illustrator en augmented reality.

Adobe investeert steeds meer in applicaties voor de iPhone en de iPad. Tijdens Adobe MAX deed het bedrijf opnieuw een reeks aankondigingen voor creatieve Apple-gebruikers. We zetten de belangrijkste op een rijtje.


#1 Photoshop voor de iPad nu te downloaden
Dat Photoshop naar de iPad zou komen wisten we al meer dan een jaar. Vorig jaar toonde Adobe de app op Adobe MAX, maar daarna duurde het langer dan verwacht voordat hij beschikbaar kwam. Aan de vooravond van deze editie Adobe MAX was het dan eindelijk zover: Photoshop voor de iPad is te downloaden.

De app is een volledige versie van Photoshop met een eigen user interface, speciaal voor de iPad. Je hebt de mogelijkheid om PSD-bestanden te bewerken en vervolgens weer te openen op een Mac of Windows-computer. Er ontbreken echter nog wel de nodige functies die al wel in de desktopversie zitten, maar die zullen gaandeweg worden toegevoegd.

Tijdens de keynote van Adobe MAX werden al meteen nieuwe functies getoond, die binnenkort beschikbaar komen. Het gaat onder meer om ‘select subject’ en ‘refine edge’, waarbij beeldherkenning wordt gebruikt om zonder moeite onderdelen van een foto te selecteren.

#2 Ook Illustrator komt naar de iPad
De volgende grote release van Adobe op de iPad wordt Illustrator. Net als Photoshop bouwt het bedrijf ook een volledige versie van ontwerp-app Illustrator voor Apple’s tablet. De bedoeling is dat je illustraties die je hebt gemaakt in de desktopversie, kunt openen en bewerken op de iPad en vice versa.

Wanneer Illustrator precies beschikbaar wordt, is nog niet bekend, maar het zal ergens in 2020 worden. Op dit moment bevindt de app zich nog in de beginfase van de ontwikkeling.

#3 Nieuwe iPhone-app: Photoshop Camera
Adobe breidt zijn pakket Photoshop-apps voor de iPhone verder uit met Photoshop Camera. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om een zo mooi mogelijke foto te maken en vervolgens kun je er allerlei filters op los laten, die allerlei creatieve effecten toevoegen aan je foto. Het bijzondere is dat de app herkent of je bijvoorbeeld een portret of foodpic hebt gemaakt en biedt vervolgens aparte filters voor iedere soort foto.

Photoshop Camera is af, maar nog niet beschikbaar in de App Store. Je kunt je al wel aanmelden voor een proefversie.

#4 Adobe Aero laat designers ontwerpen voor augmented reality
Apple investeert al jaren in de mogelijkheden van augmented reality en het is niet het enige bedrijf dat daar mee bezig is. Adobe wil het voor designers makkelijker maken om augmented-reality-toepassingen te ontwikkelen en introduceert daarom Adobe Aero voor iOS.

Aero Adobe

Een jaar geleden liet Adobe de app al zien, maar hij is vanaf nu beschikbaar in de App Store. Je kunt 2D- en 3D-ontwerpen die je hebt gemaakt in andere Adobe-applicaties, zoals Photoshop en Dimensions, openen in augmented reality op een iPhone en iPad. Het is daarbij mogelijk animaties te creëeren in de echte wereld. Je kunt zelfs een AR-applicatie maken in de app, zonder dat je hiervoor een regel code hoeft te typen.

Aero-creaties kun je makkelijk delen met anderen, die het kunnen openen in Aero. Daarnaast kun je toepassingen die zijn gemaakt in Aero embedden in andere apps.

#5 Adobe Premiere Rush CC krijgt ondersteuning voor TikTok
Een jaar geleden introduceerde Adobe op MAX een nieuwe versie van het montageprogramma Premiere. Adobe Premiere Rush CC werkt op ieder platform (waaronder iOS en macOS), heeft een simpele interface en is speciaal gemaakt voor het bewerken van video voor online publicatie. Onder meer YouTube, Instagram en Facebook zijn geïntegreerd in Rush.

Tijdens de keynote van Adobe MAX werd een belangrijke uitbreiding aangekondigd. Rush krijgt integratie voor het snelgroeiende videoplatform TikTok.

TikTok in Adobe Premiere Rush CC

#6 Automatische verticale video’s in Premiere Pro
De opkomst van platforms als Instagram en TikTok zorgt soms voor een grote uitdaging voor video-editors. Als het materiaal horizontaal is gefilmd moet je ingewikkelde uitsnedes maken om vertical video te creëren; dat kost veel tijd en moeite.

Premiere Pro wordt uitgebreid met een functie ‘auto reframe’ die dat werk overneemt. Kunstmatige intelligentie maakt een variabele uitsnede door te volgen waar de actie is. Zonder enige moeite produceer je een verticale video waarbij het belangrijkste onderdeel van je video continu in beeld blijft.

De functie werd vorig jaar al getoond op Adobe MAX als een project waaraan werd gewerkt in het ontwikkellab van Adobe. Dit najaar werd het voor het eerst aan het publiek getoond op een conferentie in Amsterdam en nu komt het officieel beschikbaar binnen Premiere Pro.

#7 Adobe XD laat teams samen designen
Adobe XD is de applicatie van Adobe die is bedoeld voor het ontwerpen van websites en apps. Het werd een paar jaar geleden geïntroduceerd op het populaire Sketch. Tijdens Adobe MAX kondigde Adobe een aantal belangrijke nieuwe functies aan, die vooral handig zijn voor teams van van designers die samenwerken aan een project.

Het wordt onder meer mogelijk om met meerdere mensen samen te werken in één XD-scherm. Adobe vergelijkt het zelf met de manier waarop je kunt samenwerken in Google Docs, maar dan aan designs. De functie komt in eerste instantie als beta beschikbaar.

Adobe XD co-editing

Andere belangrijke uitbreidingen van Adobe XD zijn documenthistorie, een speciale deelmodus voor presentaties en gebruikerstests en de mogelijkheid om elementen te gebruiken in meerdere projecten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.