Apple TV+ The Morning Show

Achter de schermen bij Apple TV+: uitdagingen bij het maken van Apple’s shows

Binnenkort gaat Apple's eigen streamingdienst van start, maar de opstartfase ging niet van een leien dakje. Vlaggenschipserie The Morning Show kost Apple zo'n $300 miljoen om te produceren, maar tijdens de productie zijn er meerdere veranderingen doorgevoerd. Ook bij andere shows was dit het geval, met als gevolg dat series uitgesteld zijn.

Eén van de publiekstrekkers van Apple TV+, de streamingdienst die op 1 november van start gaat, is The Morning Show. Het is de terugkeer van Jennifer Aniston in een tv-serie, na het grote succes van Friends jaren geleden. Dat is dan ook de reden dat deze serie zo stevig door Apple gepusht wordt en Apple er groots mee adverteert in de Apple TV-app. Maar zoals bij wel meer tv-series, verliep de productie niet zonder slag of stoot. The Hollywood Reporter heeft een uitgebreid achtergrondverhaal over de uitdagingen waar Apple tegenaan liep en de problemen die dat opleverden. Maar er is ook goed nieuws, want er zijn inmiddels al tweede seizoenen van een aantal series besteld. En dat nog voordat de dienst van start gegaan is.

Uitdagingen bij het produceren van Apple’s tv-shows

De productie van The Morning Show startte in 2017. Apple kreeg de rechten voor de nieuwe serie met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, nadat ze Netflix flink overboden. Schrijver Jay Carson ging aan de slag met het script, maar door de Me Too-beweging moest er aan het script gesleuteld worden. Het gevolg hiervan was dat Carson aan de kant gezet werd en vervangen werd door Kerry Ehrin. Apple moest terug naar de tekentafel en er ontstond geruzie tussen Apple, de producent Media Res en Aniston en Witherspoon enerzijds en de voormalige schrijver Carson anderzijds.

Er zijn nog wel veel meer voorbeelden van uitdagingen tijdens de productie. De serie Amazing Stories van Steven Spielberg zag ook flink wat veranderingen aan de top, waarbij producers Bryan Fuller en Hart Hanson aan de kant gezet werden. Dit zorgde ervoor dat de serie uitgesteld werd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om op 1 november van start te gaan met Amazing Stories, maar deze deadline is niet gehaald. Apple werd hiermee met zijn neus op de feiten gedrukt. Deze hele business is compleet nieuw voor het bedrijf. “Het grootste probleem is Apple’s aandrang dat de industrie zich aan hen aanpast in plaats van andersom”, zo laten bronnen binnen de industrie weten. Volgens bronnen staan er ook bij de andere klapper See veranderingen in de top te wachten.

Bemoeienis van Apple
In maart schreven we al dat bronnen meldden dat Apple lastig is om mee samen te werken en dat blijkt nu ook uit de informatie die The Hollywood Reporter in handen kreeg. Apple is bij sommige sets aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Hoewel er geen strikte richtlijnen zijn wat wel en niet mag, is het wel belangrijk dat de series passen bij de waarden die Apple uit wil dragen. Expliciete content wordt niet geweerd, maar het moet wel altijd passen binnen het verhaal, zo is de strekking. Eerder was al in het nieuws dat Apple de producers de opdracht gegeven heeft om China niet in een kwaad daglicht te zetten.

Wil je meer weten over de achtergrond van de start van Apple’s eigen streamingdienst, dan is het verhaal van The Hollywood Reporter de moeite waard om te lezen.

Het goede nieuws: tweede seizoenen voor Apple shows aangekondigd

Het lijkt erop dat inmiddels alles op de rit is, met als gevolg dat er van meerdere shows al tweede seizoenen komen. Van The Morning Show werden direct al twee seizoenen besteld en van de ruimteserie For All Mankind is nu volgens informatie ook een tweede seizoen onderweg. Deze week ging For All Mankind al in première. De serie See zit ook in het proces voor een tweede seizoen, net als voor de comedy’s Dickinson en Little America en de dramaserie Home Before Dark.

Apple TV+ gaat op 1 november van start, onder andere met The Morning Show, See, Dickinson en For All Mankind. Later volgen nog de dramaseries Servant (28 november) en Truth Be Told (6 december). In de TV-app vind je nu al een preview van een aantal series.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.