Reacties voor: ‘Accuduur van smartphones gaat komende jaren dalen’

OLED-schermen grootste boosdoeners
Volgens experts daalt de batterijduur van smartphones de komende jaren vanwege het toenemende aantal functies en de mindere technische ontwikkelingen van batterijen. Vooral de OLED-schermen spelen een belangrijke rol in de batterijduur.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. Ik had eerst de iphone xs en de batterij ging redelijk velug leeg. Heb mij toen de iphone xr gekocht, ook omwille van de mooiere kleur (heb de rode). En inderdaad, de batterij gaat aanzienlijk veel langer mee. En het scherm presteert in mijn ogen even goed. Dus super blij met de xr.

  2. Geef mij maar gewoon LCD mét langere accuduur. Ik gebruik 2 telefoons voor Pokemon Go. Iphone X en een iphone 6. Verschil in beeldscherm vind ik niet zo heel groot. Althans het scherm vd iphone 6 is absoluut goed genoeg voor mij.

  3. Toen de iPhone X werd aangekondigd werd er verteld dat de accu langer mee zou gaan vanwege OLED. Zelf heb ik vanaf dag 1 ervaren dat m’n iPhone X (en nu Xs) anderhalve dag mee gaat in plaats van ruim een dag bij alle iPhones daarvoor. Vorig jaar was OLED de bom en dit jaar zou je beter voor de LCD iPhone Xr kunnen gaan omdat het kwaliteitsverschil te verwaarlozen is. Ik snap daar niks van.

  4. Ik had om 3 oktober de iphone xs binnen en de accu capiciteit zit nu al op 98%

  5. Voor mij hoeft oled niet en maak die iphones een paar milliimeter dikker dan zou de batterij vanzelf verdubbelen.

  6. Ja, ik zou meteen het o led scherm inruilen voor een langere accuduur. Maar wat ik me wel afvraag, als je weet dat smartphones in de toekomst zoveel meer van hun accu gaan vergen, waarom dan niet meer investeren in de ontwikkeling ervan? Accu lijkt me zo veel belangrijker dan alle andere factoren. Met een iPhone heb je nu al een zeer krachtige computer in handen, Hoe kan daaraan nu nog verbeterd worden? Bijbenen met de accu lijkt me prioriteit nummer één.

  7. Ik vervang mijn oude 6s binnenkort door een Xr net voor het uithoudingsvermogen van de batterij.

  8. LCD natuurlijk. Batterijduur is voor mij véél belangrijker. Daarbij ga je toch niet serieus ongemakkelijk (vaak zul je je telefoon vasthouden) films kijken op een klein telefoonscherm als je thuis een mooie 55” tv hebt staan. Natuurlijk is oled mooier, maar tis voor een mobieltje wat mij betreft een verbodige luxe. Maar ieder zijn ding natuurlijk.

    Geef mij maar batterij (leuke slogan for XR misschien haha)

  9. Ik vind het een interessant artikel. Wat ik frappant vind, is dat de iPhone 8 Plus een langere accuduur heeft dan de iPhone Xs Max. De 8 Plus heeft weliswaar een (iets) lagere schermresolutie en is op dat vlak dus iets zuiniger, maar heeft daarentegen wel een minder zuinig LCD-scherm (OLED is doorgaans zuiniger, toch?), een kleinere accu (2675 mAH) dan de Xs Max (3174 mAH) en de A12-chip in de Xs Max is ook weer iets zuiniger dan de A11-chip in de 8 Plus. Wie snapt het nog?

  10. Ik kies voor zoveel mogelijk accu. Ik heb nu een XR en vind het scherm super. Voor meer accuduur mogen ze wat mij betreft de iPhone twee keer zo dik en of zwaar maken.

  11. Origineel geplaatst door Faried
    Ik had om 3 oktober de iphone xs binnen en de accu capiciteit zit nu al op 98%

    Dan zou ik maar snel teruggaan

  12. Origineel geplaatst door EOTB
    LCD natuurlijk. Batterijduur is voor mij véél belangrijker. Daarbij ga je toch niet serieus ongemakkelijk (vaak zul je je telefoon vasthouden) films kijken op een klein telefoonscherm als je thuis een mooie 55” tv hebt staan. Natuurlijk is oled mooier, maar tis voor een mobieltje wat mij betreft een verbodige luxe. Maar ieder zijn ding natuurlijk.

    Geef mij maar batterij (leuke slogan for XR misschien haha)

    Kijk veel films op m’n iPhone, niet iedereen is altijd thuis

  13. Origineel geplaatst door Sander Holten
    Toen de iPhone X werd aangekondigd werd er verteld dat de accu langer mee zou gaan vanwege OLED. Zelf heb ik vanaf dag 1 ervaren dat m’n iPhone X (en nu Xs) anderhalve dag mee gaat in plaats van ruim een dag bij alle iPhones daarvoor. Vorig jaar was OLED de bom en dit jaar zou je beter voor de LCD iPhone Xr kunnen gaan omdat het kwaliteitsverschil te verwaarlozen is. Ik snap daar niks van.

    Niet te veel geloven wat ze zeggen. Vind m’n iPhone X behalve de zwartwaarden geen beter scherm hebben dan m’n iPad Pro. Tekst lezen op een LCD vind ik zelfs tig keer fijner

  14. En niemand die bedenkt dat de toestellen best een paar mm dikker mogen worden? Altijd maar dat streven naar dunner, nog even en je snijdt je vingers aan de randen.

  15. Bij een OLED scherm gebruiken alleen de pixels stroom die licht geven. Maar met een volledig schermvullend witte user interface ga je daar niet veel voordeel mee halen. Misschien dat Apple daarom zo druk is met “Dark mode”.

    Maar dat de iPhone met OLED schermen meer stroom verbruiken kan natuurlijk heel goed komen omdat die schermen ook veel meer ppi hebben en dus een veel hogere resolutie. Er moeten dus meer pixels aangestuurd worden én een zwaardere taak voor de GPU om al die pixels te renderen.

    De iPhone X (5,8″, ~2,7M pixels) is vergelijkbaar met de iPhone 8 (4,7″, ~1M pixels).
    De iPhone Xs Max (5,4″, ~3,3M pixels) is vergelijkbaar met de iPhone 8 Plus (5,5″, ~2M pixels).

    Dit verklaard ook waarom de Xr het zo goed doet. Ondanks het 6,1″ scherm toch “maar” ~1,5M pixels. Dat is dan weer het voordeel van die “lage” resolutie. In combinatie met een zuinige A12 (7 nm) en iets dikker toestel.

    De iPhone Xs heeft een iets andere batterij dan de iPhone X. Apple ging er misschien van uit dat kon omdat de A12 iets zuinig zou zijn (7nm).

  16. Ik snap ‘m ook niet helemaal. OLED zou juist een zuinigere schermtechniek zijn ten opzichte van LCD. Kan dus niet aan de techniek zelf liggen maar meer aan de hogere resolutie van het scherm en misschien wel aan een aantal andere zaken (refresh rate).

    Toch bekijk ik Apple altijd een beetje argwanend in dit opzicht. Ze doen niet echt hun best om de batterijcapaciteit te verhogen. Maken de iPhone’s wel steeds zuiniger qua processoren en andere slimme oplossingen maar mijn gevoel zegt dat Apple batterijen kan gebruiken met een veeeeel hogere capaciteit. Het is gewoon een politieke keuze. Ze willen een bepaalde minimum tijd halen dat de iPhone meekan per dag. Daar wordt vervolgens de batterijcapaciteit op bepaald en ingekocht.

    Apple gooit dus zeker niet de beste/hoogste capaciteit batterijen in elk model. Batterij degradatie is één van de meest belangrijke factoren dat mensen een nieuwe iPhone aanschaffen. En dus een van de drivers van de upgrade cycle. Echt niet dat je dan als fabrikant het onderste uit de kan haalt.

  17. Ben super blij dat ik voor de XR ben gegaan i.p.v. de XS max. Veelste hoge prijs voor een te verwaarlozen scherm. En nog een mindere accuduur ook. Dief van je eigen portemonnee.

  18. Ik ben het er absoluut mee eens, dat ik veel liever een 2/3mm dikkere foon zou willen in ruil voor extra accuduur…
    Maar, het ligt er denk ik ook aan hoe verslaafd we met z’n allen aan dat ding zijn.

    Ik zelf WAS zo’n iemand die de halve dag dat ding in z’n hand had voor Facebook/games en dergelijke… maar probeer hem sinds ik mijn XS heb (eind Sep) alleen nog maar te gebruiken als ik daadwerkelijk een notificatie heb waar ik vrij snel op moet antwoorden.
    Nu gaat mijn XS standaard 2 dagen mee, en in de weekenden weet ik dat zelfs tot 2,5 dag te rekken.

    – Het ligt dus echt volledig aan je eigen verslaafdheid… als je niet als een bezetene de hele dag met dat ding bezig bent, is de huidige accuduur opzich nog niet zo slecht.
    En laten we eerlijk zijn, is het nu echt nodig om de hele dag dat ding in ons handen te hebben??
    Nee, YouTube is toch sowieso niet relaxed kijken op zo’n klein schermpje?
    Bovendien komt het het sociale aspect ook ten goede, als we gewoon weer ouderwets de dialoog met elkaar aangaan ipv op bezoek bij iemand alleen digitaal bezig te zijn.
    (en daarbij goed voor je portemonnee, want je kunt veel langer met je foon doen wegens lagere slijtage)

    • Ik ben voorstander van mindering, het bevalt mij uitermate goed!

  19. @Danny: Ik heb net het zelfde gedaan en bij daar super tevreden mee! Kwam wel van een 6s plus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.