iphone 6 ios 8 plaatjes

5 tips om ruimte voor iOS 8 vrij te maken

Je wilt iOS 8 installeren, maar hebt onvoldoende opslagruimte? We geven 5 tips om opslagruimte vrij te maken op je iPhone of iPad, zodat je toch kunt updaten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Je wilt iOS 8 installeren, maar er is te weinig opslagruimte vrij op je iPhone of iPad? Geen nood, met deze 5 tips maak je meer ruimte, zodat je eindelijk kunt genieten van iOS 8.

te_weinig_ruimteiOS 8 vraagt soms wel 5 tot 7 gigabyte aan vrije ruimte op je iPhone en zeker als je maar 16GB beschikbaar hebt kan dat een dealbreaker zijn. Gelukkig blijft die ruimte niet permanent bezet, als je iOS 8 wilt installeren. De extra opslagruimte is alleen tijdelijk nodig om bestanden uit te pakken. De iPhone waarschuwt zelf als er niet voldoende opslagruimte is (zie afbeelding hiernaast). Hoe los je dit zo snel mogelijk op?

Aanbevolen: iOS 8 installeren via iTunes

Is je iPhone vol en heb je echt geen tijd om nu te gaan opruimen? Gebruik dan de installatie van iOS 8 via iTunes. Je hebt dan minder installatieruimte op de iPhone of iPad zelf nodig. Maar zelfs dan kan het handig zijn om toch even te kijken naar tip 1 en 2.

Tip 1: Verwijder zoveel mogelijk foto’s en video’s

fotos_verwijderen_momentenWaarschijnlijk nemen foto’s en video’s een paar gigabytes (!) aan ruimte in op je iPhone of iPad. Persoonlijke data zoals foto’s en video’s kun je het beste een back-up van maken en daarna uitzoeken welke je wilt bewaren. Waarschijnlijk wil je veel foto’s uiteindelijk weggooien, maar daar is nu geen tijd voor. Daarom gaan we even voor snelheid en gemak. Lees deze tips hoe je een back-up maakt van je foto’s:

Daarna lees je deze tip hoe je snel foto’s verwijdert van je iPhone of iPad:

Vertrouw niet alleen op iCloud, want die bewaart niet alle foto’s die je hebt gemaakt. De eenvoudigste manier om alle foto’s te back-uppen is aansluiten op de Mac en daarna alle foto’s importeren naar een map. Je kunt dan meteen de gekopieerde foto’s verwijderen van je iPhone. Op een Windows-pc kun je via iTunes je foto’s beheren. Je kunt de foto’s ook opslaan naar Flickr, OneDrive, Google+, Google Drive, Dropbox of een van de vele andere online opslagdiensten.

Waarschijnlijk heb je nu al genoeg opslagruimte vrij om iOS 8 te installeren. Zo niet, dan gaan we door met de volgende tip.

Tip 2: iMessage opruimen

opslagruimte-berichtenappBij veel mensen neemt de Berichtenpapp ongemerkt veel opslagruimte in beslag, vooral als je regelmatig foto’s en video’s met mensen uitwisselt. Ga naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag > Berichten om te zien hoeveel ruimte de Berichten-app (iMessage) inneemt. In dit geval is het ‘slechts’ 772MB maar er zijn ook mensen die meerdere gigabytes in de Berichten-app hebben zitten. Blader door de berichten en gooi grote foto’s en video’s weg.

Tip 3: Data-opslag per app opruimen

opslagruimte-per-appEr zijn nog veel meer apps die veel data opslaan. Bij Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag kun je zien hoeveel opslagruimte bepaalde apps in gebruik nemen. Sommige apps zijn zelf niet zo groot, maar downloaden veel data (zoals de Podcasts-app) of bevatten veel materiaal dat je er zelf in hebt gezet (zoals de Muziek-app). Andere apps die ongemerkt veel materiaal kunnen bevatten zijn iBooks en RSS-apps zoals Reeder.

Tip 4: Ruim grote apps op

tomtom-europa-ruimteEr zijn apps die veel opslagruimte in beslag nemen. TomTom bijvoorbeeld, zoals je op bijgaande afbeelding ziet. Deze app heeft maar 2,3MB aan data nodig, maar de app zelf is 1,9GB groot. Dit komt voornamelijk omdat er bij deze navigatieapp offline kaarten zijn meegeleverd. Je kunt hier niets aan doen. De enige optie is om TomTom te verwijderen als je de app niet meer nodig hebt. Zelf heb ik bijvoorbeeld de TomTom-app voor VS en Canada gekocht, die ik verwijder tijdens periodes dat ik in Nederland ben. Zodra ik weer naar de VS reis, kan ik de app tijdelijk weer installeren. En omdat ik dan toch steeds een ander hotel heb en in een andere regio ben, hoef ik ook niet het thuisadres of de eerder bezochte locaties te bewaren.

Tip 5: Verwijder tijdelijk wat apps en data

Heb je een 8GB of 16GB iPhone, dan weet je dat je beperkt bent in hoeveelheid opslagruimte. Geen nood. Je hoeft nu niet te beslissen van welke apps je definitief afscheid wilt nemen. Je kunt ook enkele grote apps, films en wat muziekbestanden verwijderen om de update te kunnen uitvoeren. Kies wel apps, waarbij je geen ingewikkelde instellingen hoeft te doen. Een voorbeeld is de Podcasts-app: die kun je tijdelijk verwijderen en later weer installeren. Op basis van je iTunes-accountgegevens worden dan vanzelf al je podcastabonnementen weer opgehaald. Nieuwsapps, navigatieapps en grote games kun je ook tijdelijk verwijderen. Bij de meeste games wordt je voortgang bijgehouden in Game Center, dus let bij het verwijderen van de game wel even op dat dit bewaard moet blijven. Na afloop van de iOS 8-installatie zet je de game weer terug en is de voortgang bewaard gebleven.

Lees voor nog meer tips ons artikel: iCloud-opslagruimte beheren en opruimen. Daar staan veel tips in om het gebruik van iCloud-opslagruimte te beperken en de grootte van back-upbestanden te verkleinen. Met veel tips ruim je ook meteen de benodigde opslagruimte op je iPhone of iPad op.

De extreme oplossing: iPhone herstellen

Wil je in één keer heel veel opslagruimte vrijmaken, dan kun je de iPhone ook herstellen in iTunes en opnieuw gaan inrichten als een nieuwe iPhone. Dat kost wel wat tijd en moeite, want je moet alle apps opnieuw installeren en instellen. Maar het kan in één klap vele gigabytes schelen.

Lees ook onze tip: iPhone bijna vol, hoe maak je opslagruimte vrij?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2017, 11:09
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, opslagruimte, september2014 special

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.