Smartphone RAM

‘4GB werkgeheugen is genoeg voor smartphones’

Volgens een Huawei-topman is 4GB RAM genoeg en verwijst daarbij naar iOS, dat met veel minder werkgeheugen toekan omdat het besturingssysteem is geoptimaliseerd.

Als iPhone-gebruikers kijken we wel eens met verbazing naar de aankondiging van Android-toestellen. Octacore toestellen met meer RAM dan een desktopcomputer duikelen over elkaar heen op beurzen zoals Mobile World Congress. Maar is dat allemaal wel nodig. Volgens een topman van Huawei is 4GB RAM genoeg – en hij baseert zich daarbij op ervaringen met iOS.


Smartphone RAM

Android: van 4GB naar 6GB

RAM (Random Access Memory) is nodig voor het besturingssysteem, de apps die actief zijn en tijdelijke data voor het gebruik van software. Het is sneller dan de interne opslagruimte. In 2015 maakten veel Android-smartphones de sprong van 3GB naar 4GB en goedkopere toestellen gingen van 1GB naar 2 of 3GB. Bij high-end Android-smartphones is 6GB RAM intussen de norm geworden, maar in vergelijkende tests blijkt telkens dat iPhones die ‘opgespecte’ Android-toestellen makkelijk kunnen bijbenen als het om prestaties gaat.

Huawei RAM

Nu hoor je het ook eens van een ander: volgens Huawei-topman Lao Shi is 4GB RAM meer dan genoeg om een smartphone soepel te laten draaien. Maar daarvoor geldt wel een voorwaarde: het besturingssysteem moet zoveel mogelijk geoptimaliseerd zijn. De topman noemt daarbij iOS als voorbeeld van een besturingssysteem dat met weinig werkgeheugen toch goed presteert. Volgens Lao is er een wedloop gaande tussen toestelfabrikanten, die tegen elkaar proberen op te bieden met zoveel mogelijk RAM. 6GB is daarbij volgens Lao helemaal niet nodig. Het maakt toestellen onnodig duur en je kunt volgens Lao beter voor meer opslagruimte gaan. Een telefoon met 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is volgens hem te verkiezen boven een telefoon met 6GB werkgeheugen en 64GB opslag.

Meer werkgeheugen dan in je laptop

Het opmerkelijke is dat computers vaak aan 4GB RAM genoeg hebben. Voor Windows 10 geeft Microsoft aan dat er minimaal 1GB RAM nodig is voor de 32-bit versie en 2GB RAM Voor de 64-bit versie. Waarom zou een smartphone dan veel meer werkgeheugen nodig heeft, vooral als er Android op draait. Android-apps gebruiken de Java-programmeertaal waarbij zogenaamde garbage collection nodig is na het gebruik van een app. Heb je een Android-smartphone met maar 1GB of 2GB RAM en gebruik je veel apps die ook op de achtergrond draaien, dan moet het besturingssysteem het geheugen constant leegmaken (flushen) en opnieuw vullen met data voor de app die je wilt gebruiken. Dit proces maakt je toestel steeds trager. Bij iOS werkt het geheugengebruik gelukkig op een andere manier, waardoor dit niet optreedt.

Bij Android zijn er weinig apps die de 4GB RAM nodig hebben (of die er uberhaupt gebruik van kunnen maken), maar het helpt dus wel als je meerdere apps naast elkaar en op de achtergrond wilt gebruiken. Hoe meer RAM, hoe meer apps er op de achtergrond kunnen blijven draaien, zodat je snel kunt wisselen tussen al je apps.

Huawei kiest zelf voor 4GB RAM

Overigens heeft Huawei zelf ook een belang bij deze uitspraken. Ze hebben namelijk de octacore Kirin 960-processor aangekondigd met 4GB RAM, die volgens Lao beter presteert dan smartphones met 6GB RAM. Apple zit ondertussen bij de iPhone 7 Plus op 3GB RAM, terwijl de gewone iPhone 7 voorzien is van 2GB RAM. Bij de iPad Pro’s is het grootste model voorzien van 4GB RAM en het normale formaat heeft 2GB RAM.

Toestellen met 8GB RAM komen eraan

De Vivo Xplay S Elite was de eerste smartphone met 6GB RAM. Daarna volgden de OnePlus 3, Xiaomi Mi Note 2, Asus ZenFone 3 Deluxe en LeEco Mac 2. Overigens heeft Huawei zelf ook toestellen met 6GB RAM uitgebracht, namelijk de Huawei Mate 9, de pas aangekondigde Huawei P10 en via dochterbedrijf Honor de V9. De eerste toestellen met 8GB RAM staan al in de startblokken. Zo is ASUS van plan om de Zenfone AR met 8GB RAM uit te brengen.Samsung en OnePlus zullen waarschijnlijk snel volgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.