Filmen en videofilters iPhone iPad

Mooie videofilter-apps voor iPhone en iPad

Wil je je vakantievideo's voorzien van een mooi filter? Dan adviseren we deze videofilter-apps voor iPhone en iPad, voor spectaculaire videoeffecten.

Videofilter-apps voor iPhone en iPad

In de App Store struikel je over de apps voor fotobewerking en kleurige filters. Videobewerken is iets minder gangbaar, terwijl sommige gebeurtenissen op vakantie zich nu eenmaal beter lenen voor een sfeervol filmpje dan voor een foto. Daarom zet iCulture in deze vakantiespecial een aantal goede apps op een rij om video’s te voorzien van mooie, mysterieuze, vrolijke of juist duistere filters.


Ben je minder geïnteresseerd in fraaie filters en meer in gedetailleerde videobewerking? Lees dan onze vakantiespecial met video-apps voor de serieuze videobewerker.

iCulture adviseert: Cinamatic

Cinamatic video bewerkenAls je korte filmpje voor Instagram even net wat spannender mag, kan je met Cinamatic eenvoudig leuke videofilters toevoegen. De applicatie van fotofilterspecialist Hipstamatic telt maar zeven filters, maar hun kleuren, effecten als strepen door het beeld en kleine schokken, maken er meteen iets bijzonders van. Met een schuiver bepaal je de intensiviteit van het filter en je kan handmatig het contrast, de verzadiging en de helderheid aanpassen. Omdat het kleurgebruik van de filters zelf veel verschilt, kan je eenvoudig een richting op werken en hoef je geen ogen dicht te knijpen om verschil te zien tussen de ene en andere bewerking. Cinamatic is lekker simpel en geeft je video’s pit.


Movie Looks

Movie Look-app - filtersMovie Looks voor iPhone en iPad is de iOS variant van bekende Final Cut Pro X plugins die door veel professionals worden gebruikt. De makers, video-productiebedrijf Red Giant zijn het bedrijfje Moment Park gestart dat zich volledig richt op het maken van apps. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kleurcorrectie en filmtechnieken die door Red Giant zijn ontwikkeld. Zo kun je met Movie Looks je video’s gemakkelijk bijsnijden, van extra kleuren voorzien en de helderheid aanpassen. Maar de app biedt ook talloze filters aan waarmee je je video een ander uiterlijk geeft. Er zijn 40 verschillende effecten die zijn geïnspireerd door populaire films. Actiefilms met hoog contrast, maar ook klassieke films in zwart-wit.


Video Filters

video filtersDe Video Filters app voor iPhone en iPad is een goede optie voor het grote publiek. De toegankelijke app biedt meer dan 100 filters voor een acceptabele prijs en doet precies wat de naam belooft. De app biedt een enorme verzameling filters die je op een video kunt toepassen. De lijst is onderverdeeld in categorieën met bijvoorbeeld bruine en blauwe sepia-effecten en grijswaarden. Terwijl je filmt wordt de filterkeuze meteen op de video toegepast. Er is ook een fotoknop die het filmen niet onderbreekt. Handig als je een mooi shot ook snel even op de foto wilt vastleggen. Naast het live toepassen van een effect kun je eerder opgenomen videobeelden uit albums importeren en bewerken. Ook kent de app een snelheidsregelaar waarmee je de video kunt vertragen of versnellen om van de originele video bijvoorbeeld een slowmotionfilmpje te maken.


Instanty

Instanty video screenshot
Voor wie zoekt naar een makkelijke video-app waarmee je ook direct je beelden kunt bewerken is Instanty het proberen waard. De app werkt zowel op je iPhone als iPad en laat je naast het filmen ook de mooiste momenten uit je video als foto opslaan. Zo kun je elk gewenst moment vastleggen en delen met je vrienden. Bijzondere toevoeging: je kunt video’s in 4K-resolutie opnemen op de iPhone. Instanty is een handige app die erg gebruiksvriendelijk werkt. Na het openen kun je direct aan de slag en zijn er voldoende opties om makkelijk een mooi eindresultaat te creëren. De filters zien er misschien niet zo goed uit als in de video-app Cinamatic, maar met de keuze uit 20 verschillende filters kun je altijd wel een geschikte filter vinden. Daarnaast werken alle functies in Instanty direct na aanschaf, dus zonder in-app aankoop. Het enige minpuntje is dat je gemaakte video’s niet kunt inkorten in de app. Hierdoor kun je niet een bepaald fragment uit een video knippen, maar zul je de gehele video moeten delen of opslaan.


Andere apps met filters voor video

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Gooi je foto’s op een hoop, bepaal de volgorde, voeg er kleurenfilters aan toe en je hebt een video die klaar staat om naar bijvoorbeeld Instagram gedeeld te worden.
  • Instagram (gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - Instagram zelf heeft geen introductie meer nodig. Deze fotografie-app wordt door miljoenen mensen dagelijks gebruikt. Je kan er eveneens video’s mee opnemen, die je kunt voorzien van de bekende kleurenfilters.
  • 8mm Vintage Camera (€4,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - 8mm is een app waarmee je videofilms kunt voorzien van een filter, waardoor het lijkt alsof de film jaren geleden is opgenomen.
  • InfiniFX (€2,29, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Deze app bevat 21 effecten die allemaal in sterkte kunnen worden aangepast. Je kunt elk frame van de video bekijken om te controleren of je de juiste filter hebt gekozen. De app is universeel, dus doet het goed op iPhone en iPad.
  • Chromic: Video Filters, Editor (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Chromic is een filter-app met een leuke interface. Je kunt er na het toevoegen van een filter zelfs voor kiezen of je de video wilt overschrijven met het nieuwe filter. Ook zijn er een hoop nieuwe filters via in-app aankopen aan te schaffen.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: Fraser Mummery/ Flickr CC

Dit artikel is geactualiseerd op 19 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand formulier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, vakantiespecial, video