Beste apps om vakantievideo te bewerken op iPhone en iPad

In deze vakantiespecial lees je dat er genoeg goede apps voor iPhone en iPad met videobewerking bestaan. iCulture zet ze voor je op een rij.

Film reel
Fotobewerking op een iPhone of iPad is voor veel mensen al een stap te ver en dat geldt helemaal voor videobewerking. Waarom zoveel moeite doen als je comfortabel op een desktop je video’s kunt bewerken? Maar op vakantie is die desktop niet altijd in de buurt en je wilt soms toch een filmpje van jouw belevenissen met anderen delen. Steeds meer apps in de App Store laten zien dat er genoeg goede iOS-apps voor videobewerking bestaan. In deze vakantiespecial zet iCulture ze voor je op een rij.


Vind je gedetailleerde videobewerking te veel gedoe, maar leg je wel graag een filter over jouw video’s? Lees dan onze vakantiespecial over goede videofilter-apps voor iOS.

iCulture adviseert: iMovie

iMovie

De officiële videobewerkingsapp van Apple is in veel situaties gewoon de meest uitgebreide en stabiele videobewerker. In iMovie kun je filmtrailers en HD-films maken, in bioscoopweergave afspelen en delen met de rest van de wereld. Er zijn meerdere templates aanwezig om te zorgen dat het er meteen goed uitziet. Maar het is de solide interface waar iMovie het van moet hebben. Hiermee is het namelijk doodsimpel om met precisie in beelden te knippen, snelheid te veranderen en speciale overgangen te gebruiken. De app exporteert HD-video’s, die je vervolgens kunt delen op YouTube, Facebook of Vimeo. Bij gebruik met een Apple TV kun je AirPlay gebruiken om je kunstwerkjes op een groot scherm te vertonen. Hiervoor heb je wel iOS 4.3 nodig. Eenmaal gemaakte videoprojecten kun je via iTunes naar je computer sturen. Op de iPad zijn heb je bovendien nog twee extra functies: een precisie-editor voor het multi-touch scherm en een optie om audiogolven te tonen. Je kunt audio direct in de tijdlijn bewerken, waarbij je meerdere tracks tot je beschikking hebt. Apple levert acht thema’s met soundtracks en vijftig geluidseffecten mee.


Videon

Videon

Videon is een app met twee functies. Naast een krachtige bewerker vind je hierin namelijk ook de middelen om een video op te nemen, waarbij je onder andere een speciale schuifbalk gebruikt om in te zoomen zonder dat er al teveel trillingen ontstaan. Maar het is de videobewerker waar we het meest van onder de indruk zijn. Hierin kun je niet alleen beelden splitsen en monteren, maar heb je ook toegang tot krachtige kleurfilters. Hiermee corrigeer je de kleuren van een video, of geef je hem juist een oud filmeffect. Met schuivers voor contrast, belichting, saturatie, kleurtemperatuur en andere opties heb je nog meer invloed op hoe het uiteindelijke beeld eruitziet. Kortgezegd: Videon zit tjokvol met indrukwekkende bewerkingstools.


Splice

Splice Video Editor

Veel apps om video’s te bewerken kosten een paar euro, maar met het populaire Splice kan het ook gratis. In deze videobewerkingsapp kun je filmpjes die je op de iPhone hebt gemaakt bijknippen en bewerken op een manier die grotendeels vergelijkbaar is met iMovie. Met Splice kun je meerdere videoclipjes achter elkaar zetten, overgangseffecten kiezen en achtergrondmuziek instellen. Je krijgt twee gratis muziektracks meegeleverd; de rest kun je uit je eigen muziekbibliotheek toevoegen of vanuit de app aanschaffen. Als je het leuk vindt kun je opnames van jouw eigen stem onder films zetten. In Splice zie je wel reclamebanners, maar de app stopt verder geen reclame in jouw bewerkte video’s. Als je die reclamebanners niet zit zitten kun je Splice ook in een reclamevrije variant aanschaffen.


Magisto

Magisto

Met Magisto kun je video’s maken zonder zelf veel te doen. De app kent maar 3 simpele stappen: je kiest of maakt één of meer video’s, selecteert een thema en daarna de muziek. Een paar minuten later stuurt Magisto je het resultaat. Magisto gebruikt kunstmatige intelligentie om video’s te analyseren: hij pikt en bewerkt de mooiste fragmenten eruit en zet ze om in complete films. De technologie herkent mensen, huisdieren, landschappen, acties, gedrag, scènes, spraak, muziek en meer. De app zegt alle video’s mooier te maken door ze te verbeteren, stabieler te maken en kleurencorrecties aan te brengen. Ook voegt de app filters, effecten, overgangen en geluiden toe. Dit wordt automatisch in real-time gedaan. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar probeer Magisto vooral een keer zelf uit. De app is gratis en het resultaat is vaak verbazingwekkend goed.


MoviePro

Movie Pro - iPad

MoviePro is, net als Videon, een krachtige app om zowel video’s op te nemen als te bewerken. Je vindt in MoviePro weinig gimmicks, maar daar staat een zeer degelijke bewerkingstool tegenover. Zo kun je kiezen om ongecomprimeerd geluid te gebruiken. MoviePro heeft ook ondersteuning voor 4K resolutie en video’s met een framerate van 240 en 120 frames per seconde op de iPhone 6s en 6s Plus. Je kan de laatste functies opslaan als een sjabloon, zodat je de volgende keer weer hetzelfde onderschrift onder je video kan gebruiken bijvoorbeeld. Uitgebreid genoeg voor je vakantievideo’s, en door het duidelijke design is MoviePro ook makkelijk in gebruik. Wel zo fijn als je net terug komt van een reis naar het buitenland.


Andere apps om video’s te bewerken

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met videodienst Vine kun je video’s niet extreem uitgebreid bewerken, maar vanwege de populariteit is het toch een app om te noemen. In de app kun je video’s van maximaal 6 secondes maken: een simpel maar succesvol concept, waarvan de resultaten verbazingwekkend uiteen liggen.
  • Instagram (gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - Noem je Vine, dan moet je ook de videofunctie van het populaire Instagram-bespreken. Hierin kun je video’s tot 1 minuut maken en is de manier waarop je meerdere beelden aan elkaar monteert ook iets logischer in beeld gebracht. Uiteraard kun je Instagram’s video’s ook met de bekende filters bewerken.
  • Cute CUT (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - In Cute Cut kun je op video’s ‘tekenen’. De universele app heeft een standaard drag-and-drop editing layout, maar daarnaast meer dan dertig tekentools om het beeldmateriaal van effecten, textuur, schaduwen en randen te voorzien.
  • Pinnacle Studio - videobewerking (€3,49, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Pinnacle Studio is een goed alternatief voor iMovie. De uitgebreide app laat je heuse films maken op je iPhone en iPad. Je kunt video’s en foto’s toevoegen en Picture-in-Picture-effecten toepassen om zelfs je vakantievideo’s er professioneel uit te laten zien.
  • Video Draaien (€0,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Video draaien is een handige en simpele app met één doel. Heeft je iPhone een video per ongeluk op z’n kant opgenomen dan kun je de video met deze app heel makkelijk draaien en opslaan. Zo hoef je geen geavanceerde bewerkings-app in te duiken om alleen een video te draaien.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 19 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via het formulier hieronder.

Foto bovenaan via DRs Kulturarvsprojekt (Flickr CC)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2016
Categorie Apps
Onderwerpen imovie, vakantiespecial, videobewerking
Devices iPad, iPhone
Software iOS