ios 8 update hand

Waarom hebben iOS-updates zoveel vrije ruimte nodig?

Waarom is er zoveel vrije ruimte nodig voor het installeren van iOS-updates? In dit artikel leggen we uit waar Apple al die ruimte voor gebruikt.

te_weinig_ruimteBij iedere iOS-update is het een veelgehoorde klacht: het updatebestand is ontzettend groot, waardoor je soms de nodige apps, muziek en andere bestanden moet verwijderen voor je kunt downloaden. En die vrije ruimte is niet alleen voor je download: staat de update op je iDevice, dan is er nog meer capaciteit vereist voor de verdere installatie. Waar heeft je iDevice al die vrije ruimte nou eigenlijk voor nodig?

Je iDevice gebruikt opslagruimte bij het downloaden en installeren van de update. Daarbij spelen drie factoren mee: de grootte van de update, de compressie en de veiligheid van je iPhone, iPad of iPod touch.

  • Downloadgrootte – Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende reden waarom een update opslagruimte inneemt. De update wordt van de servers van Apple gedownload, waarna hij offline moet worden opgeslagen voordat je met de installatie begint.
  • Compressie – Je downloadt bij Apple een alleen update-bestand. In dit ene bestand zitten veel meer bestanden waar de iOS-update uit bestaat. Al deze bestanden zijn na je download gecomprimeerd, wat betekent dat ze moeten worden uitgepakt. Daarvoor is extra ruimte nodig: niet alleen moeten de uitgepakte bestanden ergens komen te staan, maar sommige bestanden zijn uitgepakt ook een stuk groter.
  • Veiligheid – Apple probeert het update-proces zo veilig mogelijk te houden door niet in één keer alle bestanden tijdens de installatie te overschrijven. Hierdoor kan een mislukte installatie worden teruggedraaid, waardoor je iOS-apparaat niet kapotgaat. Sommige updates maken alleen wijzigingen in bestanden, maar tijdens dit proces probeert je apparaat zowel het oude als nieuwe bestand te behouden tot het proces goed is afgerond. Een Reddit-bezoeker legt dit goed uit:

Een software-update van 75MB bevat 3kB aan aan veranderingen voor een bestand van 1MB, 2kB aan veranderingen voor een bestand van 2MB, etcetera. Tijdens de installatie wordt het originele bestand geladen, gedupliceerd en worden de veranderingen aangebracht. Daarna wordt de gewijzigde versie naar de originele bestandslocatie weggeschreven en de kopie verwijderd.

(…)

Als Apple één bestand tegelijk zou verwerken, dan zou je met een half toegepaste update kunnen zitten als het proces wordt stopgezet. Als je alle aangepaste bestanden bewaart tot het laatste moment is de kans veel kleiner dat de update wordt verstoord. De iPhone kan hierdoor ook makkelijker herstellen naar een goed werkende staat.

Ruimte vrijmaken voor iOS updates

ios 8 update handHoewel bovenstaande uitleg een goed idee krijgt waarom iOS-updates zoveel ruimte in beslag nemen, moet je alsnog soms data wissen om te kunnen installeren. De vereisten kunnen hierbij extreem zijn: iOS 8 vereist maar liefst 5GB in totaal, nogal een flink brok als je maar een iPhone met 16GB ruimte hebt. In een eerder artikel helpen we je daarmee: ‘5 tips om opslagruimte voor iOS 8 vrij te maken op iPhone en iPad

Beter is om een firmwareupdate via iTunes te installeren. Dan zit je niet vast aan de ruimtebeperking (het decomprimereren wordt dan op de computer gedaan). Daarbij wordt de zogenaamde ramdisk met tijdelijke bestanden op je iDevice weer opnieuw opgebouwd, wat kan zorgen voor een betere performance.

Via Gizmodo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2014
Categorie Devices
Onderwerpen ios, update
Software iOS