iCulture speelt: de beste Tetris-games op iPhone en iPad

Tetris is 30 jaar en dat vieren wij mee. We kiezen de leukste Tetris-games op iPhone en iPad: Tetris, Dream of Pixels en 99 Bricks.

Tetris origineel computer 30 jaarTetris bestaat vandaag 30 jaar. Op 6 juni 1984 bracht de Russische ontwikkelaar Alexey Pajitnov het spelletje met de vallende blokken voor het eerst uit op de computer, al beleefde het op Nintendo’s Gameboy later pas echt zijn doorbraak. Sindsdien heeft het droppen van blokken en het verwijderen van lijntjes reïncarnaties gehad op praktisch elk gameplatform en zelfs op grafische rekenmachines. Natuurlijk kan je ook op de iPhone en iPad terecht voor een potje Tetris. Maar dan wel anders dan anders, met deze drie topgames.

Het traditionele Tetris is wel geprobeerd op de iPhone en iPad. Het was zelfs even de best verkochte mobiele game aller tijden. Maar qua speelbaarheid liet het te wensen over op iOS. Het touchscreen bedienen met veegbewegingen voor het verplaatsen, kantelen en wisselen tussen blokken, biedt gewoon niet de accuratesse die knoppenbesturingen mogelijk maken. Uitgever EA besefte het en kwam op 1 december 2011 met een nieuwe formule Tetris op iOS. Die is nog steeds verkrijgbaar en beschrijven we hieronder. De twee andere puzzelgames zijn sterk geïnspireerd door Tetris. Ze hadden nooit bestaan zonder Tetris. En het zijn onze favoriete varianten.

TETRIS

TETRIS iPhone MarathonVloeken in de kerk. Dat is wat gamesuitgever EA deed met de nieuwe Tetris die ze eind 2011 uitbracht voor de iPhone. Een nieuw deel dat in haar doen en laten het volledige originele idee van het 26 jaar oude puzzelspel omver schopt. De essentie van Tetris is: opbouwen en zorgen dat je het kan afbreken. Als het opbouwen verkeerd gaat, wordt het afbreken lastig. Je moet complete rijen maken om ze af te breken. Een gat in de rij verpest dat idee al en als je die moet opvullen, heb je Tetris op zijn best: in alle hectiek de vallende blokken zo goed mogelijk stapelen om het gat te dichten of in ieder geval het gat weer benaderbaar te maken. Dát spannende gedeelte sloopte EA eind 2011 bijna volledig uit Tetris…

Het heeft volledig te maken met de besturing. Zodra een blok valt, krijg je direct voorgeselecteerde vakken op het scherm waar je het kan plaatsen. Je hoeft er maar op te drukken en het blok staat er. Met een tik elders op het scherm, komen er vakken op andere plaatsen in het veld en zo kan je razendsnel de blokken stapelen. De functie waarmee je tenslotte een blok tijdelijk kan vasthouden om later weer in te zetten, maakt het bijna te makkelijk. Maar… ook in deze nieuwe variant van Tetris gaat de tijd sneller en sneller. Als je niet op tijd een vak selecteert, dropt het blok recht naar onder en is de schade ongekend. Maar na een tijdje vloeken en tieren op het nieuwe spelconcept, gaat er een knopje om. Het is niet meer het Tetris van vroeger, maar het werkt als een raket. Qua besturing is het bovendien een stuk controleerbaarder dan de oude touch-variant die behouden is gebleven in de Marathon-modus. Ook qua uitstraling en aanpak is Tetris verder dik in orde. Dat je power-ups kan inzetten en soms maar één beslissing hoeft te maken om een uitdaging te halen, heeft nauwelijks nog iets met Tetris te maken. Maar: dankzij de One Touch-besturing voelt het snel en krachtig.

Het is een rare tegenstelling. EA bracht het traditionele Tetris finaal om zeep, maar maakte er wel een fris nieuw spel van. Als nostalgist moet je vroeg of laat opbiechten: deze Tetris is gewoon goed.

Downloaden: TETRIS (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

99 Bricks

99 Bricks iPhone toren bouwen oepsVergeet alles wat je weet over het lange blok van Tetris. En nee, ook de vierkante blokken zijn je niet langer gunstig gezind. Het Nederlandse iPhone-spel 99 Bricks neemt de blokken van Tetris en gooit ze op een toren die je blok voor blok de hoogte in bouwt. Ze hoeven niet perse in elkaar te passen. Als je ze maar stevig genoeg stapelt. De zwaartekracht is je grootste vijand in dit verslavende spelletje.

De besturing is des Tetris en strak genoeg. Met een tik kantel je het blok, met een veeg zet je het (niet te snel) neer. Je wordt geholpen door een semi-transparante lijn onder je blok zodat je ziet waar het landt. De moeilijkheid van het spel herbergt zich linksonder. Daar zie je het aantal levens dat je hebt. Voor elk blok dat van de toren dondert, gaat er één af. Daarna wordt er grappig uitgezoomd tot je totale prutswerk en zie je hoeveel meter hij hoog is geworden.

Vaak is dat niet al te hoog: een duistere magiër maakt het spel verraderlijk. Zijn vogels mogen je vallende blok niet aanraken, anders valt die controleloos naar beneden. Flitsen maken blokken groot en zwaar en dan weer is een blok ijzig glad. Het leuke is dat je het spel zowel kan spelen als snel stapelspel of als Tetris-fanatiekeling. Je kan een highscore halen door zo goed en recht mogelijk alle verschillende blokken op elkaar te gooien, of je verhoogt de stabiliteit door meer blokken naast elkaar in elkaar te laten grijpen. Maar omdat je altijd het gevoel hebt dat er meer uit te halen valt, blijf je spelen. Dat is de grote verdienste van 99 Bricks.

Downloaden: 99 Bricks – Wizard Academy (€2,69, universeel, iOS 6.0+)

Dream of Pixels

iCulture Deals Dream of Pixels iPhoneDream of Pixels is letterlijk een omgekeerde Tetris. We zijn al vanaf de release erg gecharmeerd van het prachtige puzzelspel. Het spel gaat gedrapeerd in een heerlijk rustige stijl, is tegelijk opzwepend in zijn gameplay-mechanisme en bevat alle onderdelen van Tetris: de stress als het scherm vol dreigt te lopen met blokken en gaten enerzijds, maar ook de opluchting als je de troep wegwerkt anderzijds. Toch is het precies andersom dan je zou denken. Bovenin beeld heb je een grote kleurenmassa en daaruit kan je de Tetris-vormen hakken die je linksboven in beeld ziet afgebeeld. Je bouwt niet op, maar breekt af.

Je begint in de Classic-stand, waarin je een highscore moet neerzetten en na een vaste hoeveelheid lijntjes verwijderen, een level omhoog gaat. Net als in het klassieke Tetris. Er is een puzzelstand waarin je moet passen en meten en een Pro-modus, een variant op de Classic-modus waarin je meteen in het tamelijk snelle level 9 begint. Met 100 thunders (samengevoegde verwijderingen) speel je de nog snellere Nightmare-modus vrij en als je 42 witte bonusvormen verwijdert uit de toren in dat speltype, ontgrendel je tenslotte het nog pittigere Shattered Dream-niveau. Alle spelmodi samen, de rustgevende audiovisuele stijl en het verslavende karakter maken dit een onbetwiste Tetris-topper.

Downloaden: Dream of Pixels (€2,69, universele app, iOS 5.0+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Onderwerpen iculture speelt, pixel, tetris
Devices iPad, iPhone