Applijst: de beste apps om klantenkaarten te digitaliseren

Hoewel nog niet elke winkel de juiste scanners heeft, verschijnen er steeds meer goede klantenkaart-apps. iCulture zette ze op een rij.

passbook

Vanwege verouderde scanners is het nog lang niet in iedere winkel mogelijk om klantenkaarten op je iPhone te laten scannen. Toch komen er steeds meer apps uit die klantenkaarten digitaliseren, dikwijls onder grote belangstelling. In dit overzicht zie je de beste apps om de plastic klantenkaarten vaarwel te zeggen.

Doordat veel winkels nog niet die benodigde technologie hebben is het voor iCulture moeilijk om de functionaliteit – het daadwerkelijke scannen – vanuit de verschillende klantenkaart-apps te vergelijken, maar kunnen we wel een selectie maken op basis van ontwerp en gebruiksvriendelijkheid. Apps die op dat vlak het beste scoorden zette iCulture hieronder voor je op een rij. Zo kun je alvast een favoriet uitzoeken en deze af en toe eens in een winkel uitproberen.

stocardStocard – Stocard is een relatief nieuwe klantenpas-app die uit Duitsland is komen overwaaien. De rustig vormgegeven app heeft ongelooflijk veel klantenkaarten van bedrijven opgenomen, die je zelf alleen hoeft aan te vullen door de barcode te scannen. Net als veel andere klantenkaarten-apps hanteert Stocard ook een onderdeel waarmee winkels en bedrijven hun klanten automatisch aanbiedingen, coupons en berichten kunnen sturen.
Downloaden: Stocard (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

FidMeFidMe – Fidme noemt zichzelf Europa’s marktleider in mobiele klantenkaartsystemen en heeft naar eigen zeggen meer dan 2,5 miljoen gebruikers. In de FidMe-app zijn inmiddels meer dan 2000 verschillende kaarten beschikbaar. Ook handig: je kan meerdere kaarten van dezelfde ketens bij elkaar plaatsen en via Google Maps zien welke winkels waarvan je kaarten hebt opgeslagen in de buurt van jouw huidige locatie zijn.
Downloaden: FidMe (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

pasnlPasNL – Deze app is niet bepaald de mooiste klantenkaart-app, maar wel erg handig en eenvoudig. Veel klantenkaarten in PasNL – zoals die van de ANWB, Makro, Gamma, en Albert Heijn – zijn al in de app opgenomen, maar het is ook mogelijk om andere passen aan de app toe te voegen. Verder kunnen winkels en bedrijven PasNL gebruiken om klanten automatisch aanbiedingen, coupons en berichten te sturen. Volgens de ontwikkelaars hoeft de pashouder hiervoor alleen een bericht aan te maken, dat vervolgens aan alle aangesloten pashouders wordt verstuurd. In de toekomst willen de ontwikkelaars het bovendien mogelijk maken om deze aanbiedingen te personaliseren.
Downloaden: PasNL (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Een andere nieuwe speler is Memberry, waarvan de app binnenkort in de App Store zal verschijnen. Memberry werkt met een gepersonaliseerd spaarprogramma waarmee je punten ontvangt voor aankopen of het bezoeken van een winkel. Deze spaarpunten kun je weer inwisselen voor cadeaubonnen en andere privileges. Over de aanpak van Memberry kun je meer lezen op de website, die hopelijk alvast een voorproefje geeft van de stijl die in de app zal worden gehanteerd.

Passbook en alle toepassingen

passbookDe grootste speler in dit rijtje is natuurlijk Apple’s eigen Passbook. Aan die app kun je natuurlijk iTunes cadeaukaarten toevoegen, maar ook bij andere bedrijven krijgt de app in Nederland langzaam maar zeker meer voet aan de grond. Zo verspreidt ticketmaatschappij Paylogic concertkaartjes via Passbook en maken verschillende luchtvaartmaatschappijen gebruik van de app, zoals KLM en easyJet. Ook het Nederlandse couponbedrijf Scoupy, hotelreserveringssite Booking.com en huizenhuur-app Airbnb hebben Passbook in hun iPhone-apps geïntegreerd. Het nieuwste bedrijf in Nederland dat een koppeling heeft toegevoegd is bioscoopketen Pathé, waardoor gebruikers bioscoopkaartjes nu in Passbook kunnen opslaan om ze digitaal bij de hand te hebben.

Daarnaast bundelen allerlei bedrijven hun krachten op websites als myPassbook.nl, waar een overzicht van aanbiedingen en klantenkaarten te vinden is. De website biedt passbook-kortingen bij ketens als ANWB, Kijkshop en Hunkemöller, maar ook bij lokale winkels. Tot slot zijn er inmiddels ook een heleboel apps en websites die je kunt gebruiken om eenvoudig klantenkaarten en bonnen in Passbook te zetten. Websites als Cards in Passbook en apps als Passmaker en Cardless bijvoorbeeld. Een kleine vergelijking om je te helpen kiezen: de Cardless-app is gratis (geen gek idee als passen bijna nergens kunnen worden gescand) en pasjes zien er gemiddeld genomen een stuk netter uit dan in PassMaker.

Vraag jij je af in welke winkels je klantenkaart-apps wèl kunt gebruiken en hoe lang het gaat duren voordat de rest van de retailers overstag gaat? Lees dan ons achtergrondartikel “Wanneer haalt de iPhone de klantenkaarten uit je portemonnee?“.

Foto bovenaan: Flickr CC (Jason Howie)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, klanten
Devices iPad, iPhone
Software iOS