Topics NL met onderwerpen.

Review: Topics NL laat je artikelen lezen op basis van onderwerpen

Topics NL is een nieuwe app voor abonnees van het AD, de Trouw, de Volkskrant, Het Parool en allerlei andere kranten. Via Topics NL kun je alle artikelen lezen, maar is dit een reden om weer een krantenabonnement te nemen? Wij doken in Topics NL.

Topics NL met onderwerpen.
Er zijn in Nederland al heel wat mogelijkheden om artikelen van kranten en tijdschriften te lezen. Voor tijdschriften kun je bijvoorbeeld terecht bij Maggy (officieel gestopt, maar website is nog wel actief), terwijl je voor bijna alles uit de Nederlandse kiosk terecht kunt bij Blendle (Premium). Sinds vorige week is daar Topics NL bijgekomen: een dienst waarmee je alle kranten van de Persgroep onbeperkt kunt bekijken via de site en de bijbehorende app. Er is alleen wel een groot verschil tussen een app als Blendle en Topics NL: je kunt laatstgenoemde alleen gebruiken als je een abonnement bij één van de bijbehorende kranten hebt. Maar hoe handig is Topics NL nou eigenlijk? Wij probeerden de dienst en de app een paar dagen uit.

Topics NL: onbeperkt artikelen lezen van de Persgroep

Tot de Persgroep en dus ook Topics NL behoren een aantal grote kranten van Nederland. Het gaat dan in Nederland om het AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, het Brabants Dagblad, BN DeStem, de Gelderlander, de Stentor, het Eindhovens Dagblad, PZC (Zeeuwse krant) en Tubantia (Twentse krant). Je kunt met Topics NL echter ook artikelen van Vlaamse kranten lezen. Uit België gaat het om Het Laatste Nieuws, De Morgen, en het lifestylemagazine Goesting. Een behoorlijk brede selectie dus, waardoor er voor jou altijd wel wat goeds te vinden is.

Zodra je de Topics NL-app gedownload hebt, log je in met je bestaande account die je al gebruikt bij de krant waar jij een abonnement op hebt. Zoals de naam van Topics NL al doet vermoeden, bepaal je zelf aan de hand van onderwerpen hoe jouw nieuwsoverzicht eruit komt te zien. In de app kies je eerst een aantal thema’s waarin je geïnteresseerd bent. Dit zijn allerlei bekende thema’s, zoals binnenland, buitenland, media & showbizz, sport en tech & wetenschap. Vervolgens vul je je eigen postcode in, zodat je ook regionaal nieuws uit jouw gemeente kunt krijgen. Na het doorgeven van deze voorkeuren, stelt de app een aantal specifieke onderwerpen voor. Dit is vrij breed, zoals Amerikaanse politiek, mediawereld en showbizz. Deze onderwerpen zijn geselecteerd op basis van je eerder aangegeven thema’s, waardoor de app je automatisch op deze onderwerpen abonneert. Ook worden er nog onderwerpen voorgesteld die gevolgd worden door de krant waar jij een abonnement op hebt. Tot slot geef je ook zelf een onderwerp aan door ernaar te zoeken en deze eventueel aan je lijst toe te voegen.

Onderwerpen kiezen in Topics NL.

Na het instellen van de onderwerpen die je wil volgen, worden de bijbehorende nieuwsberichten in het onderdeel Mijn nieuws verzameld. Dit zijn zowel artikelen met foto’s als korte headlines. Maar door de vele foto’s worden de titels zonder afbeelding nogal ondergesneeuwd, waardoor je ze sneller over het hoofd ziet. Ook staan er zo af en toe onderwerpsuggesties tussen de artikelen. Het artikeloverzicht is daardoor soms wat onoverzichtelijk en chaotisch, maar het is wel een voordeel dat bij elk artikel aangegeven wordt over welk onderwerp het gaat. Zo kun je niet alleen aan de titel zien of het artikel je interesseert, maar ook aan het bijbehorende onderwerp. Informatie die echter ontbreekt, is dat je niet kunt zien hoe lang je ongeveer met een artikel bezig bent. Terwijl je bij Blendle een leestijdindicatie krijgt, ontbreekt dit bij Topics NL. Wel zie je welke artikelen je al gelezen hebt, doordat deze in het overzicht wazig gemaakt is.

Weinig weergave opties bij artikelen

Het lezen van een artikel zelf ziet er verder prima uit. Met mooie afbeeldingen, duidelijke titels en tussenkopjes en interactieve elementen zoals tweets, is Topics NL een prima app om artikelen mee te lezen. Toch misten we bij het lezen van artikelen nog enkele functies. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de tekstgrootte of een nachtthema in te stellen. Doordat de app een witte achtergrond heeft, kan dit bijvoorbeeld ‘s avonds laat in bed wat minder praktisch zijn. Overigens zie je in het artikel zelf wel hoe lang je ongeveer bezig bent met het lezen van een artikel, maar het was handiger geweest als dit ook in het nieuwsoverzicht zichtbaar zou zijn. Verdere opties bij het lezen van een artikel zijn het toevoegen aan een leeslijst of het delen van artikelen via de bekende opties.

Artikel lezen in Topics NL.

Behalve het onderdeel Mijn nieuws vind je in de menubalk ook de pagina’s Ontdek, Zoek en Mijn Topics. Bij het kopje Ontdek krijg je niet direct allerlei artikelen voor je neus geschoven, maar maak je eerst een keuze uit allerlei onderwerpen die je nog niet volgt, maar bijvoorbeeld nu wel populair of relevant zijn. Bovendien vind je hier onderwerpen van specifieke journalisten en columnisten, zodat je ook die kunt volgen. Ben je bijvoorbeeld fan van de VVD, dan kun je alle artikelen die over deze partij gaan eenvoudig volgen. Bij het kopje zoek kun je eventueel naar extra onderwerpen zoeken en bij Mijn Topics vind je een overzicht van alle gevolgde onderwerpen. Het is jammer dat je in de app niet direct een lijst van artikelen kan vinden buiten je eigen artikelen om, maar dat het alleen om extra onderwerpen gaat. Op deze manier kom je minder snel boeiende artikelen tegen die niet per se bij jouw interesses horen, omdat je eerst moet filteren op onderwerpen. De Ontdek-pagina is dus vooral voor het ontdekken van onderwerpen en niet het ontdekken van artikelen.

Handig op de iPad met Split View

Een app als Topics NL is ook uitermate praktisch op het grotere scherm van de iPad en gelukkig is Topics NL ook daarvoor geoptimaliseerd. Het handige daarvan is dat je Topics NL ook kunt gebruiken met allerlei multitasking-functies van de iPad, zoals Split View en Slide Over. Je kunt daardoor eenvoudig een artikel lezen, terwijl je daarnaast bijvoorbeeld iMessage open hebt staan. Topics NL is ook in de multitaskingweergave prima te gebruiken. De app is op de iPad verder identiek aan de iPhone-versie, met het enige verschil in de Mijn nieuws-pagina. In plaats van dat artikelen onder elkaar in een lijst staan, staan de titels en foto’s kriskras door elkaar heen. Wij vinden persoonlijk de eenvoudigere weergave bij Blendle op de iPad iets duidelijker, maar het voordeel van de aanpak van Topics NL is dat er veel meer artikelen tegelijkertijd weergegeven kunnen worden.

Topics NL op de iPad met Split View.

Op de iPhone ondersteunt Topics NL ook nog 3D Touch in de vorm van Peek en Pop, maar hier is iets geks mee aan de hand. Met Peek en Pop kun je door hard op een artikel in het overzicht te drukken, een preview zien van het desbetreffende artikel. In het geval van Topics NL wordt dan een aparte internetpagina ingeladen in plaats van de juiste pagina in de app. Je ziet dan ook alleen een grote cookie-melding in beeld, in plaats van een preview van het artikel. Na het doordrukken word je dan ook naar de Safari-browser doorgestuurd, terwijl je eigenlijk het volledige artikel in de app zelf wil lezen. Hetzelfde geldt voor de lijst van onderwerpen. Het is goed dat de ontwikkelaars aan 3D Touch en Peek en Pop gedacht hebben, maar de implementatie lijkt helaas niet helemaal goed te zijn gegaan. Ook merkten we dat het laden soms lang duurde, helemaal als je alle artikelen van een desbetreffende krant wil bekijken. We keken dan ook wat vaak naar een wit scherm of konden nog niet scrollen, omdat de app nog allerlei artikelen moest inladen.

Score

7.5

Topics NL

Topics NL

€0

Voordelen +

  • Artikelen lezen op basis van jouw onderwerpen
  • Ruim aanbod aan kranten
  • Handig op de iPad met Split View

Nadelen

  • Soms wat traag
  • Weergave van artikelen niet aan te passen
  • Artikeloverzicht soms wat rommelig

Conclusie Topics NL

Topics NL is in de basis een prima app als je al een abonnement bij één van de aangesloten kranten hebt. De app doet wat je verwacht en biedt een leuke manier van het aanbieden van artikelen op basis van je onderwerpvoorkeuren. Het voordeel van Topics NL is dan ook dat je als abonnee van één van de kranten ook gratis de artikelen van andere kranten kunt lezen. Je hoeft ze daardoor niet meer los te kopen via bijvoorbeeld Blendle. Maar als je nog geen krantenabonnement hebt, dan is het gebruik van bijvoorbeeld Blendle wat verstandiger. Je krijgt dan zowel het aanbod van de Persgroep, als artikelen van allerlei andere kranten en tijdschriften.

Wat de app betreft heeft Topics NL een goede basis neergezet, maar er zijn nog wel verbeterpunten door te voeren. Het lezen van artikelen gaat prima, maar er zijn geen opties om de weergave aan te passen. Ook is het artikeloverzicht soms wat rommelig en duurt het laden van de app soms net even te lang. Desalniettemin is de app een handige bijkomstigheid, helemaal als je een iPad in huis hebt liggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2017, 12:50
Categorieën Diensten, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp kranten
Devices iPad, iPhone
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12, iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.