Veelgeprezen bordspel Puerto Rico HD uitgekomen op iPad

Het geroemde bordspel Puerto Rico is uitgekomen op de iPad en is voorzien van online en hotseat-multiplayer. In het spel probeer je gouverneur te worden van een Spaans eiland en zet je een economie op.

Puerto Rico voor de iPad coverWat de hitlijst met beste films is op IMDB.com, is de Top 100 van Board Game Geek voor bordspellen. Na een acht jaar lange zegetocht op de eerste plaats, staat het handelsspel Puerto Rico er nog altijd op een stevige tweede plaats. Daardoor kun je stellen dat een van de meest geliefde bordspellen aller tijden voor de iPad is uitgekomen. In het spel speel je een Spaanse kolonist die gouverneur van een eiland probeert te worden door een economie op te zetten.


Qua thematiek en qua uitwerking is Puerto Rico van Ravensburger daarmee wel even andere koek dan de populaire iPad-bordspellen Carcassonne en Ticket to Ride, waarmee je relatief simpel een stad bouwt of spoortrajecten aanlegt. In Puerto Rico kruip je in de huid van een burgemeester, handelaar, kapitein en vakman. Allen hebben ze eigen acties en de truc is om de juiste acties in te zetten in de juiste fase van het spel. Daarbij wordt je op de huid gezeten door de computer of online tegenstanders, want de acties van spelers gaan de andere spelers direct aan. Er is vaak weinig ruimte om je doel te bereiken en bovendien mogen spelers in een ronde niet de rol aannemen die een ander al heeft uitgevoerd. Zo ontstaat er in elke ronde ook een strijd wie de volgende ronde mag beginnen.

Puerto Rico instructiesKeuzes die je in Puerto Rico tegenkomt zijn: wanneer verbouw ik welk gewas en hoe sla ik die efficiënt op? Welke gebouwen zet ik in en welk voordeel haal ik eruit? Wanneer verkoop ik de gewassen en wanneer verscheep ik mijn goederen? Puerto Rico is een complex spel om aan te leren. Dat geldt voor de analoge versie en ook voor de kersverse iPad-variant, waarin je de aandacht goed bij moet houden bij de speelbare Engelstalige instructies. Als je het echter een paar keer speelt, krijg je een goed gevoel voor strategieën uitstippelen en plannen bedenken op langere termijn.

Puerto Rico voor iPad helpHet spel kan offline gespeeld worden, online tegen maximaal vier anderen en kan ook op één iPad lokaal hotseat-multiplayer gespeeld worden, waarbij het apparaat wordt doorgegeven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ticket to Ride ziet Puerto Rico er bepaald niet visueel aantrekkelijk uit op de iPad. Er zijn weliswaar animaties en zelfs tussenfilmpjes, maar het eigenlijke spel ziet er ouderwets en hier en daar onafgewerkt uit. Voor de liefhebber van een diepgaand bordspel mag het geen minpunt heten.

Downloaden: Puerto Rico HD (€5,99, introductieprijs)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.