TextExpander, TapIt4Me en Xpandr voor iPhone in vergelijkende review (productiviteit)

Vergelijkende review van Xpandr, TextExpander en TapIt4Me: drie oplossingen waarmee je teksten sneller kunt intikken. Na het intikken van een voorgedefinieerde afkorting voegen deze apps een langere tekst in.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

snippetsDe echte lifehacker is altijd op zoek naar handige applicaties waarmee je efficiënter kunt werken. Eén categorie applicaties gaan we in deze vergelijkende review bespreken: text expanders. Dit zijn applicaties waarbij je afkortingen kunt omzetten in complete tekstblokken. Een handtekening onder je e-mail, een lange bedrijfsnaam of mailtjes als “Bedankt voor je e-mail, ik kom er zo spoedig mogelijk op terug” zijn teksten die je voortaan veel sneller intikt, namelijk met een slim gekozen afkorting. Onder het motto ‘Wie van de drie?” kijken we naar drie applicaties: TextExpander, TapIt4Me en Xpandr. De eerste twee zijn in de App Store verkrijgbaar, voor Xpandr moet je in de Cydia Store zijn.

Text expanders

Stel je woont in Gasselternijveenschemond. Gelukkig hoef je die plaatsnaam niet telkens opnieuw in te tikken, want de iPhone zorgt dankzij woordsuggestie ervoor dat bij het intikken van de eerste letters al het volledige woord in beeld verschijnt. Het woord wordt automatisch ingevoegd wanneer je doorgaat met het volgende woord. Bij langere teksten is dat niet het geval: die zul je steeds opnieuw moeten intikken, of een slimmere oplossing verzinnen. Die slimmere oplossing heet een text expander (ik heb een tijdlang over een goed Nederlands woord zitten nadenken, maar kwam daar niet uit).

Op de desktop heb je applicaties als TextExpander en Typinator. Die gebruik ik bijvoorbeeld om makkelijk mijn UDID (toestel-ID) naar een ontwikkelaar te kunnen sturen, of om mensen met iPhone-problemen snel door te kunnen verwijzen naar een pagina op iPhoneclub, waar het betreffende probleem wordt uitgelegd. Ik heb bijvoorbeeld de volgende afkortingen in gebruik:

 • ‘faqa’: verwijst naar een pagina bij Apple, bijvoorbeeld als iemand vragen heeft over standaardfunctiest van de iPhone.
 • ‘faqf’: verwijst naar een pagina op het iPhoneclub-forum, bijvoorbeeld bij een specifiek iPhone-probleem.
 • ‘faqt’: verwijst naar een pagina bij T-Mobile, bijvoorbeeld als iemand iPhone-abonnementsprijzen wil weten.
 • ‘iudid’: toont een lijstje met UDID’s van onze testtoestellen.

Zoals je ziet gebruik ik ‘rare’ afkortingen en dat is ook de bedoeling. Je wilt namelijk niet dat de text expander bij het intikken van het woordje FAQ meteen al in actie komt. Vandaar dat ik niet-alledaagse afkortingen gebruik, die ik bewust moet intikken. Je zou ook ‘vrgr’ of ‘mvg’ kunnen gebruiken om makkelijk een handtekening onder je e-mail te zetten. Op de iPhone werken de text expanders op dezelfde manier: je kiest een afkorting en de applicatie vervangt deze binnen een seconde door de juiste tekst. Je kunt de text expanders gebruiken voor korte teksten, maar je kunt er ook een compleet systeem voor bouwsteencorrespondentie mee inrichten. Uiteindelijk gaat het erom, dat je jezelf tijd en werk bespaart.

TextExpander

TextExpander is een applicatie die al op de Mac beschikbaar was, voordat het naar de iPhone kwam. Op de desktop draait TextExpander ongemerkt op de achtergrond en komt in actie zodra je een van de afkortingen intikt. Bij de iPhone is dat niet mogelijk, omdat applicaties van derden niet op de achtergrond actief kunnen zijn (zie ook de recente geruchten over multitasking). Daardoor is de werkwijze iets omslachtiger: je start eerst de applicatie TextExpander, maakt de gewenste tekst en stuurt deze daarna naar de Mail-, SMS- of Twitter-applicatie. Een andere mogelijkheid is dat je teksten via de kopieer- en plakfunctie van de iPhone in een andere applicatie plakt. Dit geldt trouwens voor alle text expanders op de iPhone en is dus geen minpunt dat je alleen TextExpander zelf moet aanrekenen.

Bij het opstarten van TextExpander kom je terecht op een scherm met twee tabbladen: Compose en Groups. In Compose maak je nieuwe notities aan, in Groups beheer je de afkortingen die je wilt gebruiken. Dat alles wijst zich vanzelf, al zou het wel handig zijn als je in de applicatie zelf wat meer hulp krijgt bij mogelijke codes en afkortingen. Je kunt bijvoorbeeld met %e %B %Y de actuele datum invoegen in een tekst, maar je moet maar net weten welke codes daarvoor nodig zijn.

TextExpander heeft integratie met een aantal applicaties. Voor Twitter zijn dat bijvoorbeeld Tweetie 2, SimplyTweet en Twittelator Pro. De applicatie checkt welke Twitter-applicaties op je toestel aanwezig zijn en toont deze als extra optie in de menu. Helaas betekent het niet dat je in Tweetie 2 gewoon je afkortingen kunt invoeren en dat TextExpander dan ongemerkt in actie komt. Je zult nog steeds de tekst vanuit TextExpander naar Tweetie 2 moeten exporteren. Pas wanneer je in Tweetie 2 (in de Advanced instellingen) de schakelaar voor TextExpander aanzet, blijk je inderdaad binnen deze Twitter-applicatie de afkortingen ook te kunnen gebruiken. Bij Twitterrific en Brizzly (voorheen BirdFeed) kun je de tekst ook vanuit TextExpander naar de betreffende Twitter-applicatie sturen. Bij alle andere Twitter-applicaties moet je handmatig copy/pasten.

Op de website van ontwikkelaar SmileOnMyMac is een lijst te vinden van andere applicaties die op dezelfde manier ondersteund worden. Dat zijn overigens niet alleen Twitter-applicaties, maar ook takenlijsten, notitie-applicaties en allerlei andere apps.

Het mooie is dat je teksten uit TextExpander voor de Mac via je lokale netwerk naar de iPhone kunt sturen. Ook handig is dat je meerdere groepen kunt aanmaken, zodat je alle SMS-berichtjes samen in één map stopt (voorbeeld: “Ik sta in de file en ben een kwartier later”). TextExpander ondersteunt ook codes: je kunt bijvoorbeeld HTML-code opnemen in de tekst of de actuele datum, zoals al eerder genoemd.

De desktopversie van TextExpander kost trouwens $34,95 dus de prijs van de iPhone-versie (€3,99) valt wel mee.

Downloaden: TextExpander touch (€3,99)
Meer info: ontwikkelaar SmileOnMyMac

TapIt4Me

TapIt4Me won diverse prijzen op Macworld 2009. De applicatie heeft meer knoppen, maar is wat mij betreft wat duidelijker opgebouwd. Onderin het scherm zie je bij het opstarten de knoppen Notes, Snippets, Files, Options en About. TapIt4Me levert alvast 20 snippets mee (TextExpander doet dat niet), die alleen bruikbaar zijn voor mensen die in het Engels corresponderen. Maar dat maakt niet uit, je kunt ze als voorbeeld gebruiken voor je Nederlandse snippets.

Heb je een MobileMe-account, dan kun je de snippets met je Mac of PC uitwisselen. Hiervoor moet je een map TapIt4Me in je documentenmap op iDisk aanmaken. Je kunt ook je Twitter-accountgegevens invullen om de notities die je maakt meteen op Twitter te publiceren, maar er is geen integratie met Twitter-applicaties voor de iPhone. Eventueel kun je in de instellingen aangeven autocorrectie in- en uitschakelen en aangeven dat TapIt4Me eerst moet vragen voordat een afkorting wordt omgezet naar een complete tekst.

De About-knop leidt naar een niet-geoptimaliseerde webpagina waarin wordt uitgelegd dat TapIt4Me ook afkortingen van TypeIt4Me, TextExpander en Microsoft Word autocorrectie kan inlezen (maar hoe dan?). Je blijkt hiervoor een Word-macro nodig te hebben. Bij e-mail moet je een vaste volgorde van handelingen uitvoeren: e-mail openen, reply drukken, daarna de homeknop indrukken en TapIt4Me openen, je antwoord tikken, in het actiemenu Mail kiezen en je antwoord staat klaar in de applicatie Mail. TapIt4Me ondersteunt ook typen in landschapsweergave.

Downloaden: TapIt4Me (€3,99)
Meer informatie: ontwikkelaar Ettore Software

Xpandr

Xpandr is alleen te installeren als je een jailbreak hebt uitgevoerd. De applicatie kost $1,99 in de Cydia Store en heeft wat minder mogelijkheden. Ook is de bediening wat minder logisch, maar daar staat één groot voordeel tegenover: omdat het een jailbreakapplicatie is kan Xpandr wel op de achtergrond blijven draaien. Je kunt dus gewoon de applicatie Notities of een e-mailbericht openen en de gewenste afkorting intikken. Xpandr raadt daarbij aan om de macro’s (zoals ze het noemen) te beginnen met een symbool, bijvoorbeeld !datum of %groeten.

Op het hoofdscherm is alle informatie beschikbaar: er is een schakelaar om Xpandr uit te schakelen en beveiligde velden in en uit te schakelen. Daaronder verschijnt een lijstje met alle beschikbare macro’s. Voor het toevoegen van een nieuwe macro druk je eerst op Edit en daarna op het plusteken (dat is wat omslachtig). Ook zijn er geen mogelijkheden om macro’s te importeren of online uit te wisselen.

Ik doe niet zo heel erg veel meer met Cydia, omdat er in de App Store al genoeg interessante applicaties te vinden zijn. Wat me opviel is dat Xpandr voor een aanpak kiest die techneuten meer zal aanspreken. Misschien is dat bewust omdat het publiek van Cydia nu eenmaal wat meer geneigd is tot tweaken en hacken. Geen gedoe met tabbladen maar slechts één scherm, de tekstfragmenten heten geen snippets of knipsels maar macro’s (een term die gewone gebruikers zal afschrikken) en Xpandr doet ook niet aan marketing of prijsacties. Terwijl TextExpander regelmatig met korting te krijgen is, blijft Xpandr gewoon op $1,99 staan (TapIt4Me doet trouwens ook niet aan korting). Er is geen website waar de mogelijkheden van Xpandr worden uitgelegd en als je voorafgaand aan de aanschaf wilt weten wat de applicatie aan mogelijkheden heeft moet je maar op internet gaan zoeken.

Downloaden: Xpandr is te vinden in de Cydia Store voor $1,99
Meer informatie: in Cydia

Conclusie: welke text expander?

Zoek je een applicatie waarbij de ontwikkelaar actief bezig is met steeds nieuwe updates, dan is TextExpander de beste optie. De applicatie is regelmatig in de aanbieding voor €1,59. De ontwikkelaar van TapIt4Me heeft in 2009 de applicatie nog eens bijgewerkt voor iPhone OS 3.0 en heeft daarna niet meer naar de TapIt4Me omgekeken. Beide applicaties hebben de beperking dat ze niet op de achtergrond kunnen draaien. De jailbreak-applicatie Xpandr kan dat wel.

Voor elke applicatie noemen we hier de belangrijkste voor- en nadelen:

TextExpander:

 • + Snippets indelen in groepen.
 • + Twee tabbladen (meer zijn er niet nodig): Notes en Groups.
 • + Integratie met Mail en Twitter-applicaties.
 • + Regelmatig met korting te koop.
 • + Regelmatig updates.
 • + Importeren vanaf de desktop.
 • – Geen voorbeeldteksten meegeleverd.
 • – Kan niet op achtergrond draaien (beperking van Apple).

TapIt4Me:

 • + Integratie met Mail.
 • + Rechstreeks publiceren op Twitter.
 • + Voorbeeldteksten meegeleverd.
 • + Importeren vanuit TypeIt4Me, TextExpander en Word-macro’s.
 • + Uitwisselen via MobileMe.
 • – Geen indeling in groepen.
 • – Kan niet op achtergrond draaien (beperking van Apple).
 • – Weinig updates.

Xpandr:

 • + Relatief goedkoop (ca. €1,50).
 • + Op de achtergrond actief, geen knippen en plakken nodig.
 • – Geen indeling in groepen.
 • – Geen gebruikerinterface, maar alles op één scherm.
 • – Jailbreak vereist, valt daardoor voor meerderheid van de iPhone-bezitters af.

Het zal duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar TextExpander. Als de applicatie weer eens in de aanbieding is heb je voor relatief weinig geld een prima productiviteitsapplicatie die je veel tijd kan besparen. Xpandr heeft echter één pluspunt dat driedubbel kan wegen bij je afweging, namelijk de mogelijkheid om op de achtergrond te werken. Applicaties uit de App Store kunnen daar nooit aan tippen. TextExpander probeert daaraan tegemoet te komen door integratie met diverse (Twitter-)applicaties aan te bieden, maar de beperking blijft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 maart 2010, 0:04
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.