Swipe: makkelijk presentaties geven op iPad, PowerPoint niet meer nodig

Swipe is een nieuwe dienst om presentaties te geven op iPad en andere tablets en smartphones. Het mooie is dat het samenwerkt met Keynote en PowerPoint en geen beamer meer nodig hebt.

swipeZitten we eigenlijk wel te wachten op Office voor de iPad? De afgelopen drie jaar is de iPad behoorlijk doorgedrongen in het bedrijfsleven, zonder dat het ‘vertrouwde’ Office nodig was. Misschien heeft Microsoft z’n hoogtepunt wel gehad: de PC-verkoop is ingezakt, Windows Phone wil nog niet aanslaan en voor tekstverwerking is Google Docs goed genoeg. Voor het geven van presentaties is Google Docs niet de meest logische keuze, maar er zijn inmiddels goede alternatieven. Zoals Swipe, een nieuwe oplossing voor het geven van presentaties. We zagen Swipe langskomen tijdens de Startup Rally op The Next Web Conference (notabene gesponsord door Microsoft!).

Het piepjonge bedrijfje won niet de eerste prijs tijdens de Startup Rally, maar programma’s zoals de Soundmixshow, Idols en The voice of Holland hebben duidelijk gemaakt dat een tweede of derde plek net zo goed een succesvolle carrière kunnen opleveren.

Swipe is een interactieve presentatietool, die je kunt gebruiken op de iPhone, iPad, Android-smartphones en -tablets, Windows-smartphones en -tablets, desktop en laptop. Bijna elk platform dus. Maar omdat we op iPadclub vooral geïnteresseerd zijn in iPads, zullen we ons daarop concentreren. Swipe is bedacht door Horia Cernusca en Håkon Eide, twee designers uit Oslo. Ze leerden elkaar in 2012 kennen tijdens een Startup Weekend in Oslo en besloten om een webgebaseerd presentatietool te maken, dat je op allerlei apparaten kunt gebruiken. De naam Swipe wekt al de indruk hoe de bediening werkt: door te swipen. Het team achter Swipe verwacht dat mensen straks op allerlei plekken hun verhaal zullen pitchen. Toegespitst op de Nederlandse situatie: tijdens de borrel na afloop van Online Tuesday, tijdens een meet-up van Appsterdam of gewoon op het terras van Dauphine, als je daar een potentiële investeerder ziet zitten.

Dat gebeurt nu nog weinig, omdat we niet gewend zijn om een mobiele beamer mee te nemen (en dan nog: wie gaat op het terras een beamer gebruiken?). De iPad heeft dan het ideale formaat: alles is te zien op het scherm en je stoort anderen nauwelijks. Er is wel een probleem: om Swipe te kunnen gebruiken moet je een internetverbinding hebben. Tegenwoordig is dat niet meer zo’n groot probleem, want populaire ontmoetingsplekken in de stad hebben vaak gratis Wi-Fi. Maar je zou ook tethering via je mobiele telefoon kunnen gebruiken.

Je kunt met Swipe nog steeds een presentatie maken in PowerPoint of Keynote. Daarna sleep je het naar je browser om de presentatie vanuit Swipe te kunnen gebruiken. Je kunt ook YouTube-video’s toevoegen en er is een koppeling met Dropbox om presentaties ook op je online opslagruimte te bewaren.

Zoals wel vaker bij start-ups ontstond het idee uit persoonlijke frustratie. Horia Cernusca moest zijn thesis presenteren in PowerPoint maar liep tegen beperkingen aan. Hij stoorde zich aan het feit dat er geen goede online tool was, waarmee je toegang hebt tot je presentaties. Terwijl er wereldwijd 700 miljoen mensen zijn die presentaties geven en daarmee goed zijn voor 30 miljoen presentaties per dag.

Je kunt je op de website van Swipe aanmelden voor de beta. Vanaf 15 mei gaat Swipe van start.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2013, 21:00
Categorie Zakelijk
Onderwerpen keynote, microsoft, overswipe, presentatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.