Review: WordPress voor iPhone (App Store)

Er is een iPhone-applicatie voor WordPress verkrijgbaar in de App Store. Maar versie 1.0 heeft nog wel wat gebreken en is eigenlijk alleen handig om snel iets te publiceren wat niet langer kan wachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

wordpress voor iPhoneHet reviewproces van Apple hoeft blijkbaar geen weken te duren: eergisteren kondigden de makers van WordPress aan dat ze een speciale iPhone-applicatie hebben ingediend voor de App Store en vandaag is het al verkrijgbaar; ook in de Nederlandse en Belgische App Store. Met de software kun je je weblog onderweg bewerken en berichten schrijven, inclusief foto’s. Maar veel code zul je zelf handmatig moeten intikken.


De eerste WordPress-applicatie voor de iPhone is nog maar het begin, want de functionaliteit is op dit moment nog beperkt. Na het installeren van de applicatie kom je terecht op een startscherm, waar je meerdere blogs kunt toevoegen. Om geen ongewenste rotzooi op iPhoneclub te veroorzaken heb ik snel even iphoneclub.wordpress.com aangemaakt om wat testposts te doen.

Je vult eenmalig de inloggegevens van je blog in en komt daarna terecht op een startscherm waarin je een lijstje met berichten en mappen voor Local Drafts ziet. Alle nieuwe berichten die je aanmaakt komen automatisch in Local Draft terecht. Dat is gunstig, want dat betekent dat je ook zonder internetverbinding een nieuwtje kunt schrijven, die je pas later online opslaat. Om nieuwtjes te publiceren moet je handmatig de status op Published zetten. Je kunt echter ook Pending Review, Private of Draft kiezen bij de status en daardoor kan verwarring ontstaan: alle berichten (behalve die in Local Drafts) verschijnen namelijk in een lange lijst op je startscherm. Je kunt aan de berichten niet meer zien of ze gepubliceerd, draft of op een review zitten te wachten.

Bij het intikken van nieuwtjes heb je aparte velden voor titel, tags, categorieën, status en inhoud van het bericht. Je kunt geen samenvatting invoegen en ook ontbreken knoppen voor veelgebruikte tags zoals More (om te zorgen dat een bericht op een vervolgpagina verder gaat), Link en IMG ontbreken. Hieronder zie je de WordPress-editor zoals wij die bij iPhoneclub op de desktop gebruiken:

WordPress op de desktop

En nu de interface zoals WordPress die op de iPhone aanbiedt:

WordPress op de iPhone

Spartaans is in dit geval wel het juiste woord. Onderin zie je knoppen voor het schrijven van berichten, toevoegen van foto’s, het bekijken van een preview en het veranderen van de instellingen. Wat instellingen betreft kun je alleen je wachtwoord wijzigen. De preview geeft echter wel een goed beeld hoe je bericht eruit komt te zien. Tijdens het gebruik verscheen er een paar keer een foutmelding in beeld (zie screenshots), waarvan er één aan de eigen bloginstellingen ligt. De andere foutmeldingen veroorzaakt WordPress zelf.

Er zijn nog meer dingen die niet werken. Zo lukt het nog niet om de titel van een eenmaal gepubliceerd nieuwtje snel te wijzigen: de Save-knop ontbreekt en er gebeurt helemaal niets na het doorvoeren van de wijzigingen. Pas wanneer je in het tekstvak gaat typen verschijnt de Save-knop. Verder toont de iPhone-versie bij het wijzigen van bestaande berichten alleen de tekst vóór de More-tag, niet de rest van het artikel. Ook verschijnen reacties op berichten niet in de mobiele interface, zodat je niet kan ingrijpen als er een flame war is uitgebroken. Een andere beperking is het toevoegen van foto’s en afbeeldingen: als je tijdens het schrijven van je bericht een afbeeling wilt toevoegen, zul je het bericht eerst moeten opslaan, zodat het toetsenbord uit beeld verdwijnt. Vervolgens is het is vrij gemakkelijk om een screenshot of foto aan je bericht toe te voegen (hiervoor is een aparte knop onderin het scherm aanwezig), maar de grootte, plaatsing en uitlijning zul je handmatig in de HTML-code moeten aanpassen. Makkelijk overnemen uit een eerder gepubliceerd bericht lukt niet, omdat de iPhone immers geen kopieer-en-plak ondersteunt.

Conclusie

WordPress voor de iPhone is een uitkomst wanneer er breaking news is en je snel iets online wilt hebben. Maar het betekent niet dat je je blog voortaan vanaf een terrasje kunt beheren. Er ontbreken nog teveel beheerfuncties, het achteraf niet kunnen wijzigen van een bericht is een groot gemis, je kunt de reacties niet modereren en het is ook jammer dat je handmatig veel zaken in HTML-code zult moeten invoeren, zoals externe linkjes.

[flickr]set:72157606310816576[/flickr]

Info: WordPress voor iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.