Huisvink icoon groot

Review: Huisvink, woningen zoeken en filteren met nieuwe Nederlandse app

Review van Huisvink, een nieuwe huizenapp waarmee je gevonden huizen van Funda en Jaap kunt beoordelen, woningen vergelijkt en snel reistijden ziet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Wil je een huizen-app maken, dan loop je tegen een probleem aan: Funda is de marktleider. Hoe goed je je best ook doet, het zal waarschijnlijk nooit lukken om het huizenoverzicht van de NVM te verslaan. De makers van de nieuwe app Huisvink (link) snappen dat en hebben daarom voor een andere insteek gekozen. Met de app importeer je huizen van Funda, die je vervolgens op allerlei manieren kunt beoordelen en filteren. Welke huizen hebben de kortste afstand voor woon-werkverkeer? Welke heeft de beste locatie, de mooiste foto’s? Wij probeerden deze nieuwe Nederlandse huizenapp.


Huisvink algemeen overzicht

Huisvink importeert woningen van Funda en Jaap

Bij Huisvink importeer je huizen die op Funda en Jaap staan, maar alleen de huizen die jij interessant vindt. De app hoeft dus niet de hele database in te lezen. Na het kiezen van enkele huizen kan het sorteren en filteren beginnen. Kijk bijvoorbeeld op basis van datum, prijs, plaatsnaam of één van de beoordelingen. Bij elk huis voeg je notities toe met positieve, negatieve en algemene punten. Ook kun je er een sterrenbeoordeling aan geven, om later snel je favorieten terug te vinden.

Huisvink met (slecht leesbaar) blauw menu Huisvink werkt met Funda en Jaap

Huisvink beschikt ook over een deelextensie. Bezoek je de Funda-website bijvoorbeeld op je iPad, dan kun je snel via het standaard deelmenu in iOS een interessant huis toevoegen. Via de app zelf kan ook, al vonden we dat wat minder ideaal, vooral op de iPhone. Je krijgt een webview van Funda binnen de Huisvink-app te zien en klikt vervolgens op Toevoegen.

Minpuntje daarbij is dat de (dunne) witte letters op een lichtblauwe achtergrond in de menu’s lastig zijn te lezen. Dat heeft overigens niets te maken met leeftijd: redacteur Benjamin, die twintiger is, was degene die de slechte leesbaarheid ter sprake bracht.

Huisvink Funda-webview Huisvink: huis van Funda toegevoegd

Verrijking van informatie

Het handige is dat Huisvink gebruik maakt van informatie die al op Funda en andere huizensites te vinden is, maar de informatie nét even makkelijker presenteert. Je kunt vanuit Huisvink bijvoorbeeld doorklikken naar Apple Maps, om te kijken hoever het lopen/rijden is vanaf je huidige locatie. Nog makkelijker is dat je twee huizen snel kunt vergelijken: hoeveel woonoppervlak, kamers, buitenruimte is er? Hoe zit het met energielabel, isolatie en voorzieningen? Hoe is de verwarming geregeld en gaat het om erfpacht of volledig eigendom? Hoeveel servicekosten betaal je en hoe is de ligging? Al die punten kun je ook zelf vergelijken door de informatie van Funda uit te printen en naast elkaar te leggen, maar Huisvink doet het werk voor jou.

Beoordelingscriteria staan (helaas) vast
Ik ben niet op zoek naar een huis; de zoekopdrachten op de screenshots zijn dan ook puur ter illustratie. Maar ik heb de afgelopen jaren wel een paar periodes gehad dat ik dagelijks op Funda te vinden was, om huizen te zoeken. Funda zelf is niet slecht, maar ik merkte wel dat ik sommige ‘pareltjes’ steeds opnieuw zat te bekijken, terwijl ik ze eerder al had afgewezen vanwege een onoverkomelijk nadeel. Ligging boven een McDonalds bijvoorbeeld, of in een druk uitgaansgebied. Bij Funda kun je wel huizen als favoriet markeren, maar je kunt ze niet afwijzen. Door die vele intensieve zoektochten weet ik ondertussen wel waar ik op moet letten en wat ik belangrijk vind.

Huisvink: woningen sorteren op allerlei criteria Huisvink op de iPhone: een lijstje met uitgekozen huizen

Zelf had ik daarom in Huisvink graag gezien dat je ook op zelfgekozen criteria kunt beoordelen. Vind je bijvoorbeeld een grote woonkeuken, bubbelbad of tuin erg belangrijk, dan wil je daar punten aan kunnen geven. Wegstoppen in een handgeschreven notitie is niet handig, want dat kun je niet vergelijken. Momenteel kun je alleen beoordelen op algemeen, reistijd, foto’s en locatie, maar er zijn nog veel meer factoren die voor sommige mensen een dealbreaker zijn, bijvoorbeeld het ontbreken van parkeerruimte, lift of balkon op het zuiden. Ook zou ik de huizen willen beoordelen op de hoeveelheid kluswerk, die ik nog moet verrichten. Dat de foto’s mooi zijn, is een onzinnige beoordeling. Ik wil vooral weten of het huis zelf potentie heeft en of de indeling handig en aanpasbaar is.

Het meest ideaal zou zijn als je zelf zo’n 20 criteria kunt bedenken en invullen, eventueel met een weging, waarbij de app automatisch de scores van jou en je partner bij elkaar optelt en bepaalt welk huis het meest ideaal is. Dat kan ook met Excel-sheets, maar dan moet je handmatig gaan rekenen.

Huisvink: huizen vergelijken

Reistijd bij elke woning

Een van de handigste functies van Huisvink is dat je de reistijd bij elk huis automatisch te zien krijgt. Geef eenmalig het adres van je werkplek en bijvoorbeeld van je ouders of de sportschool en je ziet hoe ver je moet reizen naar die twee locaties. Zowel op de fiets als met het openbaar vervoer. Bovendien laat Huisvink zien op hoeveel kilometer afstand het NS-station is.

Huisvink zal dus niet Funda vervangen, maar daar is het ook niet voor bedoeld. Deze app is meer een uitbreiding, waarmee je gerichter kunt filteren in het enorme aanbod. Je onthoudt makkelijker welke minpuntjes je eerder al hebt geconstateerd bij een huis, zodat je tijd bespaart. Huisvink kan ook waarschuwen als de prijs wijzigt. Die functie zit overigens ook in Funda zelf, maar dat werkt via e-mail en wie gebruikt dat nog? (Nou ja, een hoop mensen, maar notificaties via een app kunnen ook soms handig zijn). Door een account te maken kun je ook samen op meerdere iPhones en iPads kijken welke favorieten je hebt gevonden. Bovendien kun je met een account inloggen op de website, zodat je met meerdere mensen achter de computer kunt kruipen om het aanbod door te nemen.

Huisvink: opties bij een woning Huisvink: reistijden per woning

De naam huisvink is trouwens simpel te verklaren: de makers schrijven de V als een vinkje. Het idee is dat je door sorteren en vergelijken makkelijker digitale vinkjes kunt zetten bij de huizen die bij jou passen. Als je een account aanmaakt in de app (overigens niet verplicht) kun je als verkoper zien hoe jouw huis beoordeeld wordt. Op die manier kun je zien welke slechte foto’s je het beste kunt vervangen. Klagen mensen veel over jouw verwaarloosde tuin, dan is het misschien een idee om eens te gaan opknappen. Een account aanmaken kan op basis van e-mailadres of met een bestaand account van Google, Facebook of Twitter.

Waar zijn de privacyvoorwaarden?
De makers van de app beloven dat ze actief gaan luisteren en de app blijven aanpassen op basis van wensen. Met één punt kunnen ze wat mij betreft meteen aan de slag: gebruikersvoorwaarden met een privacyverklaring. Het is duidelijk dat Huisvink gegevens deelt, anders zou verkopers nooit kunnen weten dat potentiële kopers commentaar hebben op jouw foto’s. Maar wat doen ze nog meer met die data? Gaan ze jouw data op termijn verkopen aan externe partijen, krijg je reclame van makelaars en verhuizers? Analyseren ze jouw gegevens met de vage belofte “om de gebruikerservaring te verbeteren” en gebeurt dat dan anoniem? Huisvink heeft op de website en in de app geen privacyvoorwaarden staan. Misschien krijg je die te zien nadat je een account hebt aangemaakt, maar dan is het al te laat.

Huisvink: notities per huis

Omdat Huisvink ook niet duidelijk maakt wat het inkomstenmodel is, wekt het de indruk dat jijzelf het product bent. Tegelijk besef ik me dat Huisvink eigenlijk een gevaarlijk model heeft gekozen: alle leuke extra functies kan Funda ook moeiteloos toevoegen op de website en in de app.

Conclusie Huisvink review

Het is een slimme keuze dat Huisvink niet de zoveelste huizenapp probeert te zijn. Die strijd win je nooit van Funda. Maar je kunt het wel slimmer aanpakken, door data te importeren en makkelijker te presenteren. Huisvink verrijkt de data die je op Funda vindt met allerlei nuttige info, zoals reistijden en beoordelingen. Je kunt maar op een beperkt aantal criteria beoordelen, maar het schept wel meteen overzicht in het enorme huizenaanbod. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk, zoals een duidelijker leesbaar menu, toevoegen van gebruikersvoorwaarden en meer opties om zelf beoordelingscriteria toe te voegen.

Pluspunten

  • Vergelijken van twee huizen, door data naast elkaar te bekijken
  • Niet de zoveelste huizensite, je kunt data importeren van bestaande aanbieders
  • Duidelijke app, helpt je goed om het enorme huizenaanbod te filteren

Minpunten

  • Geen gebruikersvoorwaarden en privacyverklaring op website
  • Inkomstenmodel onduidelijk, ben je zelf het product?
  • Geen mogelijkheden om zelf beoordelingsfactoren toe te voegen

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 mei 2016 om 15:07
Onderwerp
Categorie
Lifestyle
Software
iOS 9

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.