Online muziekdienst Rdio nu in Nederland en België

De online muziek-streamdienst Rdio is nu beschikbaar in Nederland en België. De dienst met ruim 18 miljoen nummers is een week gratis.

Rdio iPhone iPad online muziek streamenSpotify heeft er een concurrent bij gekregen. De Amerikaanse streaming-muziekdienst Rdio is nu ook in Nederland en België beschikbaar en biedt gebruikers bovendien een proeftijd van een week waarin je de dienst gratis kan proberen. In de applicatie kan je zoeken op albums, die toevoegen aan playlists of je tijdelijke wachtrij en onbeperkt muziek luisteren in een assortiment van 18 miljoen nummers. De abonnementsprijs is hetzelfde als Spotify: 9,99 euro per maand als je Rdio na de proefperiode behalve op de website, ook op de telefoon wil gebruiken.

Je komt Rdio binnen in de sectie Heavy Rotation: de veelgedraaide platen van andere gebruikers. Een tik en je ziet de inhoud van een album en kan meteen beginnen met luisteren. New Releases biedt hetzelfde albumoverzicht van nieuwe cd’s, waarbij het Rdio echt niet uitmaakt dat er een kerstcompilatie-cd tussen de onbekende Japanse pianomuzikant staat, die weer geflankeerd wordt door een nieuwe rock & roll-plaat van een Amerikaanse formatie. Anders gesteld: waar Spotify een algoritme heeft om nieuwe muziek op je smaak toe te spitsen, daar biedt Rdio inzicht in nieuw spul dat je óf helemaal niks vindt, of maar net even kan ontdekken via de app. Top Charts laat de populairste platen zien en Recent Activity ten slotte, laat zien wat andere gebruikers doen.

Als een plaat bevalt, kan je het toevoegen aan de wachtrij van de nummers die je hierna wil afspelen in de app. Maar dat is de tijdelijke aanpak. Voor de langere termijn kan je nummers toevoegen via ‘Add to collection’ en ‘Add to Playlist’. Zowel de collectie als de verzameling van playlists vind je terug in het menu dat je bereikt met een knop linksboven in beeld. Met de plus achter elk individueel nummer, kan je hetzelfde doen met losse nummers. De functie Sync to Mobile zorgt ervoor dat een afspeellijst, nummer of album gereed wordt gemaakt voor offline gebruik. Je herkent opgeslagen nummers aan een oranje telefoontje in plaats van een plus. Met een knop onderaan het menu kan je altijd naar de offline-modus springen, bijvoorbeeld als niet meer wilt synchroniseren en je dataverbruik wilt sparen.

Rdio hoofdmenu links Rdio overzicht platen

Rdio is minder een radiostation dan de naam doet vermoeden. De functie waarin een virtueel radiostation wordt aangemaakt, tref je vooral nadrukkelijk bij zoekresultaten die niet helemaal uit de verf komen. Zoek op 2 Unlimited bijvoorbeeld en je krijgt geen album van de act zelf. Wel verzamelalbums. Druk op Artists en je krijgt een vrijwel lege pagina met top songs die je kan afspelen en de knop Play Station – maar die blijft in onze test hangen op de laatste albumartiest die we openen en maakt geen nieuw radiostation aan omtrent de artiest die we dan willen horen. De app kan dus nog wel duidelijker.

Downloaden: Rdio (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2012, 12:09
Categorie Muziek
Onderwerpen muziek, rdio, spotify, streaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.