Officiële Adobe Reader PDF-applicatie uitgebracht voor iPhone

Adobe Reader is de officiële PDF-lezer van Adobe die nu is uitgekomen als universele app voor de iPhone en iPad. Er is nog geen support voor iCloud om documenten draadloos uit te wisselen.

Adobe Reader iPad iPhone PDF lezerAls je op de pc of Mac wel eens een PDF-bestand hebt geopend, is de kans wel héél groot dat je dat met Adobe Reader hebt gedaan. Na jaren vertoeven in de App Store met allerlei apps zoals Photoshop Express en Create PDF, heeft Adobe vandaag eindelijk ook Adobe Reader voor de iPhone uitgebracht. Het is een universele app die ook werkt op de iPad, maar je kan documenten nog niet draadloos synchroniseren via iCloud.

Dat Adobe nu pas met haar bekende PDF-lezer komt, is niet zo vreemd. Er was immers geen haast bij, omdat er in iOS al een standaard PDF-lezer is geïntegreerd. Als je een PDF-document opent vanuit een e-mail, wordt die geopend in deze geïntegreerde PDF-lezer. Nadat je Adobe Reader op de iPhone hebt geïnstalleerd, zal je bij het openen van een e-mailbijlage voortaan als extra optie zien: ‘Open in Adobe Reader’. Daarna opent het document in de bekende lezer voor PDF-bestanden.

Je kan een PDF in drie verschillende weergaven zien: ingezoomd op aangepast niveau, doorlopend of als een uitgezoomde pagina volledig in beeld. Daarnaast kun je natuurlijk in- en uitzoomen met de bekende pinch-to-zoom beweging. Een dubbeltik op het scherm is voldoende om terug te keren naar de gehele pagina. Behalve de paginaweergave kun je in de optiebalk bovenin ook naar woorden zoeken. Daarbij gaat Reader op zoek naar alle afstammingen van je woord. Zoek je bijvoorbeeld op ‘blad’, dan kom je ook terecht bij ‘bladeren’. Met pijltjes kun je door de resultaten bewegen. Naar andere pagina’s bewegen doe je met een schuifbalk onderin.

Adobe Reader wordt dus ondersteund door het standaard mailprogramma van de iPhone, maar Reader op zijn beurt kan documenten weer doorspelen naar andere applicaties zoals Dropbox en Evernote. Alle bestanden die in Reader worden geopend, komen terecht in de map Documenten. Daar kun je ze met een swipe en vervolgens ‘verwijderen’ weer weghalen. Ook kun je de lijst van recent geopende documenten wissen.

Ondanks de timing van Adobe Reader, bijna een week na de introductie van iCloud, biedt de applicatie geen mogelijkheid om documenten ‘in de cloud’ op te slaan en ze op bijvoorbeeld de iPad weer te openen. We hopen dat we die functie snel kunnen verwelkomen.

Er zijn overigens al veel meer programma’s voor de iPhone te downloaden waarmee je PDF-bestanden kan lezen. Een daarvan is Adobe Acrobat, die anderhalf jaar geleden op de telefoon verscheen. Ook die is gratis.

Downloaden: Adobe Reader (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2011, 14:36
Categorie Zakelijk
Onderwerpen adobe, pdf

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.