Adobe Reader PDF-lezer officieel uitgebracht op iPad

Adobe Reader is uitgebracht voor de iPad. Daarmee is de meest bekende PDF-lezer nu geschikt gemaakt voor Apple's tablet. Adobe Reader kan geen PDF-documenten maken, maar ze alleen tonen. In de App Store waren al diverse PDF-apps waarmee dat al kon.

Adobe Reader iPad iPhone PDF lezerEr zijn al heel wat applicaties voor de iPad waarmee je PDF-bestanden kan uitlezen. De iPad biedt de mogelijkheid zelfs standaard, als je bijvoorbeeld een PDF-bestand als bijlage van een e-mailtje krijgt toegestuurd. Toch heeft Adobe nu een officiële Adobe Reader PDF-lezer uitgebracht, waarmee het nog makkelijker wordt om PDF-bestanden te lezen. Eerder al had Adobe wel het programma CreatePDF al voor de iPad uitgebracht, waarmee je zelf teksten of andere documenten kan omzetten tot PDF. Daar schreven we in augustus dit jaar over.

Nadat je de Adobe Reader op de iPad hebt geïnstalleerd, zal je bij het openen van een e-mailbijlage voortaan als extra optie zien: ‘Open in Adobe Reader’. Daarna opent het document in de bekende lezer voor PDF-bestanden. Adobe Reader kan zelf geen PDF-bestanden maken, maar ze wel openen. In feite is dat het enige wat het programma al jaren goed doet voor Windows en de Mac – en nu is die handigheid er ook op de iPad.

Je kan een PDF in drie verschillende weergaven zien: als een uitgezoomde pagina volledig in beeld, ingezoomd op aangepast niveau of doorlopend, waarin een document van meerdere pagina’s is opgemaakt als lange strook papier. Daarnaast kun je natuurlijk naar hartelust inzoomen met de bekende pinch-to-zoom beweging die je uitvoert met twee vingers. Een dubbeltik op het scherm is voldoende om terug te keren naar de gehele pagina.

Fijn is de optie om woorden te doorzoeken in de bestanden. Ook gedeelten van woorden worden trouwens meegenomen als je zoekt met de daartoe bestemde knop rechtsboven in beeld. Die wordt geflankeerd door een knop waarmee je het document kan overbrengen naar andere programma’s die het documenttype aan kunnen, zoals Dropbox of Evernote.

PDF-documenten die je hebt geopend, tref je in het hoofdmenu in een lijst met onlangs bekeken items en in de map Documenten, waar je bestanden weer verwijdert met een swipe en dan op ‘Verwijder’ drukken.

Met de lancering van iCloud vorige week, hopen we dat Adobe Reader snel de mogelijkheid krijgt om te synchroniseren tussen de applicatie op verschillende apparaten. Zo zou je het op de iPad geopende document ook kunnen openen op de iPhone en vice versa. Nu Adobe na jaren in de App Store nu pas met Adobe Reader komt, hadden we de functie eigenlijk wel vanaf het begin verwacht.

Downloaden: Adobe Reader (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2011, 14:18
Categorie Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.