Nieuwe voorwaarden App Store: geld terug binnen 90 dagen

In de voorwaarden voor betaalde applicaties in de App Store is iets gewijzigd: kopers hebben 90 dagen de tijd om geld terug te vragen als een gekochte applicatie niet goed functioneert.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone App StoreApple heeft sinds een paar dagen nieuwe regels voor betaalde applicaties in de App Store ingevoerd. Ontwikkelaars moesten daarvoor een nieuwe overeenkomst accepteren. Eén van de belangrijkste nieuwe voorwaarden is te vinden bij punt 6.3: kopers van betaalde applicaties hebben het recht om binnen 90 dagen de aankoop terug te draaien. Ze krijgen dan het geld teruggestort. Je hebt dus bijna drie maanden de tijd om te kijken of een nieuwe applicatie bevalt. Tot nu toe kon je wel proberen om gekochte applicaties te ruilen: via het linkje Een probleem melden (helemaal onderaan het iTunes-scherm) kun je een klacht indienen.


Je moet dan wel een goede reden hebben, bijvoorbeeld omdat een applicatie niet goed werkt of een grote bug bevat die de ontwikkelaar vooraf niet duidelijk heeft gemaakt. Apple belooft binnen 48 uur antwoord te geven. Met een beetje geluk heb je binnen 5 dagen je geld terug.

In de nieuwe voorwaarden voor de ontwikkelaar staat iets anders: als koper krijg je niet het volledige bedrag terug, maar Apple houdt 30% van de koopprijs in. Op zich is dat logisch, want als een applicatie niet goed werkt, is dat de fout van de ontwikkelaar (al kun je erover discussiëren of Apple de applicatie niet wat beter had kunnen testen). Je krijgt als koper dus 70% van het aankoopbedrag terug, waarbij de ontwikkelaar voor de kosten opdraait. Ontwikkelaars zijn daar niet blij mee: ze lopen inkomsten mis maar hebben geen invloed welke klachten gehonoreerd worden. Tot nu toe schijnt er niet veel gebruik van de refunds te worden gemaakt, simpelweg omdat kopers er niet van op de hoogte zijn. Maar Apple zou in de toekomst zomaar de helft van de kopers een refund kunnen geven, omdat een applicatie bij nader inzien toch niet bevalt. Tot nu toe kwamen de refunds volledig voor rekening van Apple.

Ontwikkelaars vinden de periode van 90 dagen veel te ruim: mensen weten binnen een paar dagen na aankoop wel of een applicatie bevalt. Ontwikkelaars hebben tot 31 maart de tijd om de nieuwe regels te accepteren.

Via: Macnotes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.