Navigeren met je iPad: CoPilot of Navmii?

De iPad blijkt een geschikt navigatie-toestel. Voor de Benelux en Europa zijn er reeds twee apps beschikbaar. We hebben CoPilot Live HD en Navmii GPS HD uitgebreid bekeken en met elkaar vergeleken.

navigatie op de iPad Nu de iPad al een tijdje op de markt is, merken we dat er ook steeds meer navigatie-apps verschijnen in de App Store. Ook voor de Europese markt zijn er al enkele applicaties beschikbaar. Hoewel het aanbod voor de Benelux in het segment ‘navigatie voor de iPad’ (voorlopig) nog beperkt is, zoomen we toch in op de eerste spelers. Wie in de App Store op zoek gaat naar navigatie voor Nederland en België, merkt dat er eigenlijk maar twee apps echt in aanmerking komen voor de iPad. Naast de vrijwel onmiddellijk beschikbare applicatie van CoPilot verscheen op 27 september ook de iPad-versie van Navmii GPS. Deze softwares verschillen sterk in prijs, maar zijn er ook nog andere verschillen?


Dat je met de huidige iPhone-apps ook op je iPad terecht kon om van punt A naar B te raken, heb je misschien zelf al kunnen ondervinden, maar het is toch niet zoals het hoort: een korrelig uitzicht en niet echt optimaal voor het iPad-scherm.

Belangrijk om weten voor je tot aankoop over gaat, is dat deze applicaties enkel met een iPad 3G te gebruiken zijn. Het iPad-model zonder 3G heeft geen ingebouwde GPS waardoor ontvangst niet mogelijk is. Al is ook hier wel een mouw aan te passen.

CoPilot Live HD Europe

De navigatie van CoPilot bevat alles wat een hedendaagse navigatie hoort te bevatten. Met gesproken instructies en een duidelijke weergave van de kaart en alle route-informatie. CoPilot benut het grote scherm van de iPad ten volle door middel van een ‘splitscreen-weergave: aan de ene kant van het scherm zie je het volgende gedeelte van de route of een totaaloverzicht van het traject, aan de andere kant zie je een rijstrookassistent of geschreven aanwijzingen. De iPad zorgt er ook voor dat alle tekst groot en duidelijk weergegeven wordt. Ook de interface kun je zelf gedeeltelijk aanpassen. Zo is het mogelijk om te kiezen welke gegevens er tijdens een rit worden weergegeven en kun je kiezen voor een grotere kaart of een groter deel met geschreven route-instructies. De navigatie kan zowel in landschapsmodus als rechtopstaand gebruikt worden.

Via een pop-up kom je in het menu. Hier kun je snel een nieuw adres ingeven of de optie ‘Mijn Plaats’ aanklikken om het navigeren te starten. Deze optie bevat naast het thuisadres van de gebruiker ook het werkadres, de meest recent bezochte bestemmingen en zelf in te stellen favorieten. Wat hier wel ontbreekt, is de optie om een locatie via Google op te zoeken. Bijvoorbeeld handig als je de naam van een winkel weet, maar niet het exacte adres. Toch wel een gemis na enkele dagen op de weg.

Handig voor mensen die langer onderweg zijn en verschillende locaties willen aandoen, is dat je deze in één route kunt ingeven. Zo hoef je niet steeds opnieuw elke locatie apart in te geven, maar kun je handig je gehele route afwerken.

Tijdens het rijden geeft de navigatie gesproken instructies, die helder en duidelijk verstaanbaar zijn. Ook visueel geeft CoPilot voldoende informatie weer, zonder er een onoverzichtelijk kladwerk van te maken. Tijdens het rijden moet het scherm tenslotte in een oogopslag de juiste weg wijzen. CoPilot werkt met rijstrookassistentie en realistische signalisatie. De maximumsnelheid is steeds zichtbaar op het scherm, je krijgt een waarschuwing voor flitspalen via een geluidssignaal op het scherm en er zijn ook duidelijke symbolen voor de POI’s op de kaart aanwezig (interessante locaties zoals ziekenhuizen, postkantoren, etc.).

Wie graag zijn traject met anderen deelt, kan hem rechtstreeks op Facebook posten. Ook het bedienen van je muziek kan binnen de app zelf. Het volume wordt gedempt voor (en leeft weer op na) de gesproken instructies.

Zoals je merkt kun je CoPilot Live HD gerust zeer complete en betrouwbare navigatie-software noemen. Uit eigen ervaring blijkt dat de software zeer goed werk levert; hij herkent alle ingaven van steden en straten en maakt onmiddellijk verbinding met de satellieten.

Wat de prijs betreft speelt CoPilot het niet volledig fair. Zoals de naam van de applicatie laat vermoeden, verwacht je het kaartmateriaal van heel Europa. Bij de eerste opstart moet je echter je eigen regio aanduiden (in dit geval de hele Benelux). Wil je daarna de map van heel Europa downloaden, dan betaal je €49,99 via een in-app purchase.

Info: CoPilot Live HD Europe

Navmii GPS België & Luxemburg HD – Navmii GPS Nederland HD

Bij Navmii wordt niet gewerkt met een applicatie voor heel Europa of West-Europa, maar met verschillende apps voor elk land apart. Niet ideaal voor bestuurders die over de landsgrenzen heen moeten of in de grensstreek wonen. Zij moeten telkens een andere applicatie opstarten.

Wat onmiddellijk opvalt is dat Navmii gekozen heeft voor een klassieke kaart, dus geen splitscreen-weergave zoals bij CoPilot. Je kunt snel wisselen tussen een 3D- en 2D-weergave. De interface is eenvoudig, maar oogt wel professioneel. Het menu is snel toegankelijk via een knop rechtsonder in het scherm. Je kunt adressen invoegen, favorieten selecteren of zoeken via Google of Bing.

Navmii is goed ogende navigatie-software, maar verliest punten door het onvolledige kaartmateriaal en het ontbreken van een flitspalen-database. Het lijkt of de makers een app afleverden die nog in volledige ontwikkeling is, zo blijkt uit de optie ‘foutmeldingen’, waarbij je ontbrekende straten of foute straatnamen kunt melden. Ook de optie flitspalen staat wel in het menu, maar je krijgt onmiddellijk de melding dat deze nog niet geïnstalleerd zijn voor deze regio.

Navmii GPS maakt snel verbinding met de satellieten en stuurt je onmiddellijk op weg, als je het adres tenminste terug kunt vinden. Het onvolledige kaartmateriaal speelt deze software toch wel parten. De bedoeling is tenslotte om snel op je bestemming te komen. Misschien daarom dat Navmii zijn navigatie zo goedkoop aanbiedt?

Info: Navmii GPS HD Benelux en Nederland

Conclusie

Navigatie op de iPad is een volwaardig alternatief voor een apart GPS-toestel. Op het vlak van software is er nog niet veel beschikbaar in de App Store. Bij de vergelijking tussen twee alternatieven blijkt dat CoPilot ver voor staat op Navmii. Niet enkel het kaartmateriaal is completer, ook zijn opties als flitspalen en een routeplanner bij CoPilot aanwezig, toch onontbeerlijk voor navigatie-software. CoPilot is zeer volledige navigatie-software die bovendien betrouwbaar is, snel verbinding maakt en snel de route kan herberekenen. Een groot minpunt is het ontbreken van een Google-zoekfunctie.

Navmii bezit deze functie wel, maar hinkt voor de rest ver achterop. Wanneer je een adres wil ingeven dat niet herkend wordt, is het logisch dat je snel afhaakt. Toch is er voor het downloaden van Navmii iets te zeggen. Deze software is goedkoop en zal hopelijk via updates verder aangevuld worden. Interessant om te volgen dus.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.