Instagram hoeft met 5 miljoen gebruikers en 95 miljoen foto’s geen geld te verdienen

Instagram is in 8 maanden tijd gegroeid naar 5 miljoen gebruikers en bijna 100 miljoen foto's. Toch heeft Instagram geen directe noodzaak om geld te verdienen. Geld vragen voor de app of reclame plaatsen, zou geen slimme strategie zijn.

instagram iphoneDe groei van Instagram is fenomenaal: ze hebben 5 miljoen gebruikers, hosten 95 miljoen foto’s en bestaan nog maar 8 maanden. Dagelijks worden 1 miljoen foto’s gepubliceerd en dat alles door een bedrijfje met maar 4 medewerkers. De groei is des te opmerkelijker, omdat Instagram als fotodienst alleen beschikbaar is op de iPhone. Winst wordt er echter niet of nauwelijks gemaakt: de app en het publiceren van foto’s is gratis en er is geen reclame te zien. Instagram heeft eigenlijk alleen maar kosten: opslagruimte, salarissen van personeel en huur van een kantoor.

Business Insider heeft wel een paar ideeën hoe Instagram winst zou kunnen maken, bijvoorbeeld door geld te vragen voor Pro- of Premium-functies, die ze als eenmalige aankoop of als abonnement kunnen aanbieden. Instagram zou ook premium camerafilters kunnen verkopen, zoals Hipstamatic doet.

Je zou als gebruiker een speciale status kunnen krijgen, in ruil voor geld. Of betalende gebruikers toegang geven tot gedetailleerde statistieken. Maar er zijn genoeg concurrenten die dat gratis kunnen aanbieden. Advertenties zijn misschien ook niet de oplossing, want als je door foto’s zit te bladeren ben je niet in de stemming om iets te kopen. Instagram zou geld kunnen vragen voor gebruik van de API, die nu door 2.500 apps wordt gebruikt. Maar het zou ontwikkelaars juist ontmoedigen om de Instagram API te gebruiken. Geld vragen voor de app misschien? Sociale netwerken zijn juist succesvol wanneer er geen drempels zijn om deel te nemen. Het vragen van €0,79 voor de app leidt ertoe dat mensen ergens anders gaan kijken. De grap is echter, dat Instagram momenteel geen geld hoeft te verdienen. Ze hebben geld van venture capitalists en er is zelfs kans dat er helemaal geen noodzaak is dat Instagram ooit geld verdient. Een snelgroeiend sociaal netwerk zoals Instagram is een leuke overnamepartij voor grote bedrijven. Instagram-oprichter Kevin Systrom heeft wel een hoop ideeën hoe hij geld zou kunnen verdienen, maar dat lijkt momenteel niet z’n hoogste prioriteit. Ter vergelijking: Flickr had 2 jaar nodig om de mijlpaal van 100 miljoen foto’s te halen, Instagram nog geen 9 maanden.

Downloaden: Instagram (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2011, 11:09
Categorie Fotografie en video
Onderwerp instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.