iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Fairplay DRM van iTunes App Store lijkt gekraakt

De Fairplay DRM van Apple's App Store blijkt niet zo veilig als gedacht. MacNN schrijft dat de beveiliging is gekraakt. Maar een onschuldig uitziende tip over het delen van applicaties blijkt ook niet toegestaan.

FairPlay DRMEigenlijk was het al een paar dagen bekend, maar MacNN is de eerste website die er iets over durft te publiceren: Apple’s Fairplay DRM blijkt toch niet zo sterk als Apple had gehoopt. Op internet zijn al verschillende handleidingen te vinden, waarmee je App Store-applicaties kunt installeren die je niet zelf hebt gekocht. In voorgaande jaren heeft Apple steeds razendsnel gereageerd op situaties waarin de Fairplay DRM was gehackt: binnen een paar dagen kwam er al een update van iTunes uit.

Of dat ook dit keer zo is, zullen we moeten afwachten. Geruchten over de crack circuleren al meer dan een week. Er zijn ook andere methoden om iPhone-applicaties te delen: onze collega’s van MacFreak wijzen op een workaround waarmee je gekochte applicaties met vier anderen kunt delen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigenschap van Apple’s Fairplay-systeem, waarmee je een iTunes-account op maximaal vijf computers kunt synchroniseren. Ontwikkelaar Melvin Rivera heeft op zijn website meer informatie gezet.

Volgens de gebruiksvoorwaarden van iTunes is het volgende toegestaan:

U kunt steeds vanaf maximaal vijf verschillende Accounts Producten opslaan op bepaalde apparaten, waaronder een iPod touch of iPhone.

U bent bevoegd om de Producten tegelijk op maximaal vijf systemen (zoals een computer) met daarop de iTunes toepassing geïnstalleerd te gebruiken.

Maar verderop wordt duidelijk dat het uitwisselen van software toch niet de bedoeling is:

U komt overeen dat u geen pogingen zult ondernemen, en anderen niet hiertoe zult aanmoedigen of hierbij behulpzaam zult zijn, om enigerlei beveiligingstechnologie of software die deel uitmaakt van de Dienst of gebruikt wordt voor het beheer van de Gebruiksregels, te omzeilen of te wijzigen.

Beveiligde producten mogen alleen op iPod touch- en iPhone-apparaten te worden gebruikt, die jouw eigendom zijn of waarover je de controle hebt. De ‘IT-manager’ in een huishouden die de apparaten voor echtgenoot en kinderen heeft aangeschaft en ingesteld mag als je de voorwaarden op de letter volgt, dus wel alle apparaten voorzien van software.

Opvallend in de voorwaarden zijn ook deze clausules:

… in het bijzonder garandeert Applicatieleverancier niet dat:
(i) uw gebruik van de diensten ononderbroken of foutvrij zal zijn;
(ii) de Diensten vrij zijn van verlies, datacorruptie, aanvallen, virussen, storingen, computerinbraken door hackers of andere inbreuken op de beveiliging

Apple houdt er blijkbaar al rekening mee dat de beveiliging kan worden gekraakt en als je creditcardgegevens van iTunes Store in verkeerde handen vallen hebben ze je alvast gewaarschuwd.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2008, 13:56
Categorie Diensten
Onderwerpen app store, itunes, populaire apps

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.