Facebook voor iOS ziet waar je bent met locatievoorzieningen uitgeschakeld

Facebook kan ook met locatievoorzieningen uitgeschakeld zien waar je bent, vermoedelijk op basis van Wi-Fi-adressen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Facebook actieve sessiesDe Facebook-app ziet ook je locatie zonder het gebruik van de locatievoorzieningen in iOS. Dit ontdekte iCulture-lezer Ice. Schakel je via Instellingen > Privacy > Locatievoorziening de Facebook-app uit, dan weet het sociale netwerk nog steeds waar je bent. Bij de optie ‘Actieve sessies’ staat nog steeds waar je op het moment bent. De locatiedata is wel minder precies: naast een stad en een land lijkt Facebook weinig andere informatie over je in bezit te hebben.

Je kunt de opgeslagen locatiedata vinden via de hamburgerknop rechtsonder in de Facebook-app, waarna je gaat naar Privacyinstellingen > Meer instellingen > Beveiliging > Actieve sessies.

Hoogstwaarschijnlijk gebruikt Facebook de adressen van draadloze routers om te bepalen waar je exact bent. Tijdens een paar tests wist Facebook op ieder moment namelijk de stad te herkennen waar we waren, maar op het moment dat we Wi-Fi uitschakelden kon Facebook niet meer bijhouden waar we rondliepen.

Websites en andere diensten koppelen al langer IP-adressen aan locaties om te achterhalen waar een gebruiker zich bevindt, maar Facebook voor iOS vraagt (net als andere locatiedata gebruikende apps) expliciet of je locatiegegevens wil delen. Een gebruiker die dit weigert zou er van uitgaan dat de informatie helemaal niet wordt vergaard, maar in plaats daarvan slaat de vraag enkel op locatiedata van de gps-ontvanger in de iPhone.

Facebook gebruikt de gegevens niet om je locatie te koppelen aan statusberichten. Probeer je te delen waar je op dit moment bent in een nieuw bericht met locatievoorzieningen uitgeschakeld, dan zal Facebook je vragen om de optie weer aan te zetten. De data wordt door Facebook alleen benut om duidelijk te maken waar je account op dit moment exact is ingelogd, zodat je verdachte gebruikers vanaf een afstand kunt uitloggen. De vastgelegde locaties worden naar de servers van Facebook verzonden – je kunt ze namelijk ook onder ‘Actieve sessies’ vinden op de Facebook-site.

De plekken waar je bent ingelogd via een gewone computer worden ook opgeslagen, informatie die vermoedelijk via de gebruikte internetverbinding wordt bemachtigd. iOS biedt echter een manier waarop je het delen van locatie kunt uitschakelen, maar hierbij wordt alleen rekening gehouden met gps-toegang. Het overzicht met actieve sessies geeft een beeld van waar je precies bent geweest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2013, 15:35
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.