Fantastical 2 voor iPhone: nieuwe agenda-app met herinneringen

Fantastical 2 voor iPhone is uit als nieuwe, betaalde app. Hij heeft iOS 7-uiterlijk, herinneringen, weekagenda en parser-verbeteringen.

Fantastical 2 iPhoneToen ontwikkelaar Realmac besloot opnieuw geld te vragen voor de iOS 7-versie van todo-app Clear, kreeg ze zoveel kritiek dat de beslissing min of meer werd teruggedraaid. Toch probeert ontwikkelaar Flexibits het ook. Zijn geprezen agenda-app Fantastical is in het nieuw gestoken voor iOS 7, maar wordt uitgebracht als de nieuwe applicatie Fantastical 2. Gelukkig is het uiterlijk niet de enige verandering. De app heeft nu ook een dagthema, een weekoverzicht in liggende stand van de iPhone, herinneringen en meer.

Zelfde opzet, platter uiterlijk

Fantastical 2 lijkt in eerste oogopslag enorm op zijn voorganger. Dat is niet zo vreemd, want die applicatie kan je onmogelijk visueel achterhaald noemen. De nieuwe app heeft ook gewoon dezelfde opzet. Bovenin tref je nu in het vuurrood de maand waarin je verkeert. Daaronder tref je een balk met de vijf komende dagen en verreweg het grootste gedeelte van het scherm wordt ingenomen door de afspraken. Die staan in een lijst onder elkaar. Standaard in het zwart, maar er is een nieuwe instelling voor een licht thema waarna de applicatie grotendeels wit is. De letters zijn slanker geworden en de kleurovergangen die de maandbalk en data in de lijst een ‘bol’ effect gaven, zijn nu volledig flat. Nog steeds kan je naar een maandagenda schakelen door de 5-daagse balk naar onderen te trekken. Als je dan het witte thema hebt gekozen, merk je dat Fantastical 2 wel heel erg lijkt op Calvetica.

Fantastical 2 wit uiterlijk Fantastical 2 zwart maandoverzicht

Nieuwe weekweergave

Agenda-apps met alleen lijstweergaves weten meestal niet een heel groot publiek te bereiken. Als je kijkt naar de populairste agenda-apps in Nederland, merk je dat er eigenlijk vooral apps tussenzitten die een overzichtelijke weekagenda bieden – zie bijvoorbeeld de populariteit van Easy Calendar en Week Calendar. Fantastical 2 klopt nu aan bij die grootmachten. De lijstweergave maakt plaats voor een vertrouwde weekagenda zodra je de iPhone kantelt naar de liggende houding. Je ziet dan de laatst geselecteerde datum in de linkerkom en de vier aankomende dagen in kolommen daarachter. Bovenin beeld prijken afspraken over de hele dag, daaronder zie je de afspraken die op uren zijn ingedeeld in de kleuren van de agenda waarin je ze hebt toegevoegd. Een subtiel rood lijntje laat zien hoe laat het nu is. Net als in andere apps, vallen lange beschrijvingen van afspraken uit de kolom en lees je dus niet in één oogopslag wat je de hele dag doet. Met een tik erop bekijk je wel de afspraakdetails in liggende stand. Ook veeg je soepel horizontaal naar andere dagen.

Fantastical 2 weekweergave

Klapstuk: integratie met Herinneringen

Dé functie van Fantastical 2 die wel eens veel handen op elkaar kan krijgen, is de integratie met de Herinneringen-app die standaard op elke iPhone staat. Er zijn meer agenda-apps die todo’s integreren, maar zo soepel als in de nieuwe Flexibits-agenda zijn we het nog niet tegengekomen. Todo’s staan meteen boven de getimede afspraken van die dag en zo hoef je er maar op te drukken om je taken te zien. Op die pagina kan je ze meteen afvinken. Bij het aanmaken van een nieuwe todo beschik je over alle opties van de Herinneringen-app zelf. Je kan dus ook instellen dat een alarm afgaat voor een taak als je op een bepaalde locatie bent. Je geeft zelf aan of je de herinneringen-integratie wilt zien, of voltooide taken worden getoond, of je ze per lijst wil selecteren en kan zelfs de lijsten instellen van taken die je wilt tonen. Helaas mist wat ons betreft een cruciale optie: als er meerdere taken zijn, moet je altijd doordrukken. Je kan niet simpelweg alle beschikbare taken van die dag meteen in de lijst weergeven. Die optie zou de integratie nog handiger maken.

Fantastical 2 reminders overzicht Fantastical instellingen taken

De truc van afspraken invoeren

De originele Fantastical op iPhone gooide hoge ogen met de slimme manier waarop je afspraken kon invoeren. Door in het Engels vloeiende volzinnen te gebruiken met tijd en locatie, werden alle gegevens van de afspraak automatisch in de goede velden ingevuld. Dat werkte goed, als je je aan de regels van de app hield. In Fantastical 2 is helaas nog steeds geen ondersteuning voor Nederlandse volzinnen en ook nu komt het vrij specifiek wanneer een afspraak wel en wanneer niet werkt.

De toevoeging van taken in de app zie je terug als je zinnen invoert. Begin een afspraak met todo, reminder, task of ‘remind me to’ en je maakt er automatisch een taak van. Verder kan je nu met herhalingen werken in de afspraken door bijvoorbeeld zinsnedes als ‘second tuesday every month’ te gebruiken. Herinneringen moet je ook beter kunnen instellen in afspraken nu, met bijvoorbeeld ‘remind me tomorrow at 3PM’, ‘alarm 3PM’ of ‘alert 1 hour before’. Maar ‘diner 20.00, remind me 19.00’ werkt dan weer niet. Fantastical wil nog wel eens compleet de weg kwijt zijn als je twee tijdsaanduidingen in een zin verwerkt. Het is handig om de constructies van Fantastical 2 te leren, maar daar mag Fantastical 2 zelf ook een steentje aan bijdragen. Correcte en incorrecte zinnen worden helaas nergens uitgelicht in de app. Wel zie je onder je invulveld wat er gebeurt met de afspraak, zodat je er in ieder geval tijdens het typen nog zicht op hebt als het fout gaat. Anders kan je taken gelukkig ook nog op de traditionele manier met verschillende invulvelden invoeren. Handig is dat Fantastical 2 een extra cijferregel bovenop het toetsenbord plakt op de 4 inch-schermen van de iPhone 5 en nieuwer, waardoor je ook snel tijden invoert. Helaas zitten die knoppen wel erg dicht op elkaar.

Fantastical 2 taak aanmaken goede zin Fantastical 2 reminder gaat fout

Meer verbeteringen

Fantastical 2 heeft nog een aantal verbeteringen en vernieuwingen ten opzichte van de vorige iPhone-app. Zo toont de applicatie nu bijvoorbeeld ook extra informatie bij verjaardagen. Net als in Cal kan je een jarige vanuit de app meteen bellen, berichten of, jawel, de app Fantastical 2 cadeau doen. Verder worden je afspraken en take in de app nu ook op de achtergrond gesynchroniseerd dankzij de background sync-functie van iOS 7. De applicatie ondersteunt nu snippets – voorgeprogrammeerde delen tekst – die je met TextExpander hebt klaargezet. De laatste vernieuwingen zijn voor de iPhone 5s: de app is geoptimaliseerd voor de 64 bit-processor.

Niet voor iedereen

Fantastical 2 is een fraaie agenda-app. De app ziet er simpel maar strak uit en zijn animaties zijn zo subtiel, dat je ze eigenlijk niet eens merkt. Dankzij slimme trucjes als ‘naar vandaag gaan’ door op de maandbalk te tikken, ben je snel thuis in de applicatie. Het nieuwe weekoverzicht draagt daar verder aan bij en de integratie met taken is eveneens slim. Een afspraak invoeren gaat ook lekker snel op de conventionele manier. Maar toch wringt de schoen. De prachtige invoermethode die Fantastical 2 heeft voor vloeiende Engelse zinnen, ontbreekt totaal in het Nederlands. Tenzij je Engelstalige afspraken en taken maakt of je bereid bent om aan te passen, voelt het daardoor alsof je niet alles uit de app haalt wat erin zit.

Downloaden: Fantastical 2 (€2,69 ter introductie, daarna €4,49, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2013, 15:00
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, fantastical, herinneringen, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.