Facebook en iPad: 11 iPad apps om je honger naar Facebook op de iPad te stillen

Op zoek naar Facebook voor iPad? Een overzicht van de meest interessante Facebook-apps op de iPad. Deze apps zetten de Facebook-website zo om, dat deze optimaal te bekijken is op je tablet.

FacebookHet was een flinke domper: vlak nadat de iPad uitkwam liet Facebook-bedenker Mark Zuckerberg weten dat er geen Facebook-app ervoor in ontwikkeling was. “It’s not mobile”, zei hij nog gekscherend. Het liefst zag hij gebruikers gewoon de website gebruiken, die prima functioneert op de iPad. Dit was het startsein voor app-ontwikkelaars om zelf zo snel mogelijk een alternatief op de markt te brengen, om zo te verdienen aan Facebook’s afwezigheid in de App Store.

Een officiële Facebook-app komt er waarschijnlijk alsnog aan, maar wanneer precies weet niemand. Daarom zetten we voor jullie de beste apps gemaakt door derden op rij.

Friendly
Prijs: €0,79
Grootte: 3,2 MB

Friendly doet qua ontwerp vooral denken aan de eerdere layouts van de Facebook-website. In gebruik is het bijna een Twitter-app, met de nieuwsfeed prominent in beeld en slechts een paar knoppen bovenin het scherm om naar andere pagina’s te gaan. De kleine knoppen rechtsboven worden gebruikt om al je notificaties op te vangen en krijgen een ronde cirkel met een cijfer erin wanneer je nieuwe berichten ontvangt. Deze knoppenbalk is standaard blauw, maar er zijn ook elf andere kleuren om hem in te dippen. De mogelijkheid om een 4-cijferig wachtwoord op de app te zetten zorgt ervoor dat je nieuwsgierige vrienden buiten kunt houden.
Lees meer over Friendly.

MyPad
Prijs: €0,79
Grootte: 8,3 MB

De ontwikkelaars van MyPad hebben goed naar Twitter gekeken. De app is qua opbouw hetzelfde als Twitter for iPad, met links op het scherm de te bezoeken categorieën en rechts de content daarin, zoals je nieuwsfeed of berichtenpagina’s. Druk je op een link, dan opent er automatisch een nieuw paneel rechts in je scherm. Deze kun je naar de buitenkant van het scherm schuiven, zodat je door kunt gaan met het lezen van je feed terwijl de pagina laadt. Vind je de app echt fijn werken, dan is het mogelijk om je twitterfeed er in te zetten. Dan heb je een enkele app voor beide sociale netwerken.

Friended
Prijs: €0,79
Grootte: 3,7 MB

Friended doet zijn best om het uiterste aan informatie in een enkel scherm te krijgen. Midden in de app staat je nieuwsfeed, met links je foto’s en rechts je vrienden en je chatbox. Veel om in een keer in je op te nemen, maar het zorgt wel voor een ultiem overzicht. Met knoppen bovenin kun je alleen bepaalde media in je feed filteren, zoals foto’s, video’s of links. Refreshen doe je door je timeline naar beneden te trekken en daarna los te laten.
Lees meer over Friended.

Facely HD
Prijs: €0,79
Grootte: 7,4 MB

Rijkelijk gevuld met features is Facely misschien niet, maar dat gebrek compenseert de app dikwijls met de mogelijkheid om het ontwerp naar hartelust aan te passen. Net als in Friendly is er een keuze uit een flink aantal kleuren: elf in totaal. Je mag zelf bepalen welk lettertype de app gebruikt en hebt invloed op de achtergrondkleur van het scherm. Qua opzet lijkt Facely verder erg op Friendly: centraal staat de nieuwsfeed, met bovenin een aantal knoppen om naar andere schermen te navigeren.

FriendCaster
Prijs: gratis
Grootte: 12,9 MB

Twee feeds staan op het hoofdscherm van FriendCaster. Rechts staat de albekende nieuwsfeed, terwijl je links de laatst geplaatste foto’s te zien krijgt. Beide zijn onafhankelijk doorheen te scrollen. Omdat al je content opent in of over de feed die je bekijkt, hoef je nooit pagina’s terug te bladeren. Linksboven staat een viertal knoppen die je gebruikt om notificaties te bekijken of om naar onder andere je privéberichten en groups te gaan. Rechtsboven zit een Stream-knop, waarmee je naar een live berichtenstroom van alle statusupdates van je vrienden gaat. FriendCaster toont een foto van een berg op de achtergrond, zodat je helemaal zen wordt terwijl je de berichten leest.

Flipboard
Prijs: gratis
Grootte: 3,4 MB

Flipboard lijkt niet op de andere apps in de lijst, omdat de app niet de website letterlijk vertaalt naar een iPad-vriendelijke app. Je voegt je Facebook-account toe, waarna hij alle gedeelde links, foto’s en video’s van je vrienden omtovert tot een interactief magazine. Bij ieder onderwerp is het mogelijk om met je Facebook-account te reageren of te liken. Je Twitter-account valt ook aan de app te linken en er zijn door Flipboard samengestelde rubrieken zoals Tech, Lifestyle en Fotografie om door te bladeren wanneer je vrienden niks interessants te bieden hebben.
Lees meer over Flipboard.

iFace
Prijs: €0,79
Grootte: 1,5 MB

iFace biedt weinig tot geen unieke features, maar komt met zijn rustige, aquablauwe layout wat ons betreft het dichtst bij de originele Facebook-site. De app simuleert ook de originele pagina-opbouw, maar maakt de links op de linkerhelft groter, waardoor ze makkelijker aan te raken zijn op het aanraakscherm. Met twee knoppen aan de linkerkant kun je altijd terug naar je nieuwsfeed of je eigen profiel, terwijl aan de rechterkant al je privéberichten, herinneringen en notificaties binnenkomen.

Hello.
Prijs: €0,79
Grootte: 9,5 MB

Met Hello. hoef je zelden je nieuwsfeed te verlaten om iets te ondernemen. Bovenin de app bevindt zich een lange strook gevuld met iconen, die vooral kleine schermen bovenop je huidige pagina openen. Hetzelfde geldt voor wanneer je iets aantapt in je feed: alles verschijnt in een scherm bovenop wat je aan het bekijken was. Enkel voor je privéberichten en je vriendenlijst moet je de nieuwsfeed verlaten. De kleur van de navigatiebalk en je achtergrond zijn naar eigen smaak aan te passen. Vind je een fijn kleurenschema, schroom dan niet om hem met de ontwikkelaar te delen. Zij zouden deze graag in een nieuwe update als te kiezen layout implementeren.
Lees meer over Hello.

HootSuite
Prijs: gratis
Grootte: 8,7 MB

In essentie is Hootsuite geen Facebook-app, maar een verzamelaar van al je sociale media. Je maakt een Hootsuite-account, waarna je daar Twitter, Facebook, Foursquare en LinkedIn aan koppelt. Je selecteert zelf welke informatie in welke feed terechtkomt. Zo is het mogelijk om je Facebook en Twitter-tijdlijnen naast elkaar te zetten, met rechts daarvan de updates van een Facebook-pagina die je beheert. Omdat je instellingen aan een account gebonden zijn, kun je deze ook in de iPhone-app gebruiken zonder dat je deze nog een keer moet instellen.
Lees meer over Hootsuite.

Venus
Prijs: €0,79
Grootte: 5,6 MB

Mocht je Facebook liever in bruintinten en vermomd als een e-book bekijken, dan is Venus je app. Bovenin het boek bevinden zich bladwijzers, die je naar pagina’s zoals je profiel, vriendenlijst, privèberichten en foto’s brengen. De laatste bladwijzer kun je met behulp van een pijltje rechts ervan toewijzen tot een aantal niet vermeldde onderwerpen, waaronder (vreemd genoeg) notificaties. Hoewel de app op een boek lijkt, is het niet mogelijk om er zoals in iBooks doorheen te bladeren. De bladwijzers zijn je enige manier om ergens te komen.

Liike
Prijs: €0,79
Grootte: 2,0 MB

Je komt maar weinig universele Facebook apps voor iOS tegen. Logisch, want de officiële app voor de iPhone zit prima in elkaar. Liike waagt zich er toch aan. Deze universele app geeft je toegang tot alles op Facebook, maar doet dit voor de verandering niet met een blauw-witte layout. In plaats daarvan kom je in Liike vooral menu’s tegen zoals je gewend bent van officiële Apple-apps. De menu-opties lijken op die van het Instellingen-menu van Apple en chatsessies zijn slim vermomd om te lijken op sms’jes. In de iPhone-versie zijn de belangrijkste opties te selecteren via tabs onderin het scherm, zoals in bijvoorbeeld. Twitter for iPhone.
Lees meer over Liike.

Welke app of methode heeft jouw voorkeur voor Facebook op de iPad?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2011, 15:54
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.