Cesium icon

Review: Cesium, fraaie muziekapp met kleine slimmigheden

De nieuwe muziekapp Cesium probeert net wat slimmer te zijn dan Apple's eigen applicatie. Functies zoals veegbesturing en een nachtmodus zorgen ervoor dat je de app beter kunt gebruiken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Cesium iconDe ontwikkelaar van Cesium heeft zich nogal wat voorgenomen. Deze muziekapp is qua functionaliteit namelijk gelijk aan die van Apple: vanuit de applicatie kun je naar je volledige muziekbibliotheek luisteren. Cesium probeert echter net wat slimmer in elkaar te steken, door gebruik te maken van slimme veegbewegingen en een aantal extra opties. Maar is dat genoeg om de ingebakken muziekapp van iOS te vervangen?


Wie de Cesium-app voor het eerst opstart, zal wellicht nog maar weinig verschil zien met de muziekapp van Apple. Je bestaande muziekbibliotheek is meteen vanuit de app toegankelijk, en met tabbladen onderin blader je door artiesten, albums, afspeellijsten en genres. Zodra je een nummer afspeelt wordt het afspeelvenster getoond – een scherm dat qua ontwerp wat simpeler en rustiger is. Zo wordt de muziekbalk getoond in een cirkel rond de afspeelknop, en navigeer je terug door simpelweg van boven naar beneden te vegen.

Cesium muziek lijstCesium muziekspeler

Extra opties

Cesium nachtmodusJe ontdekt de extra’s van Cesium eigenlijk pas als je in de instellingen van de app duikt. Deze zitten wat verborgen: de app heeft zelf geen instellingenscherm, waardoor je naar de iPhone-instellingen moet navigeren om daar de app aan te passen. Hier kun je bijvoorbeeld de Gesture Controls inschakelen, waardoor je het afspeelvenster van de app met swipes en taps kunt bedienen. Een swipe naar rechts start een volgend nummer, en eerdere tracks start je met een veeg naar links. Een dubbele tap op het scherm start of pauzeert de app. Dit betekent dat je muziek in Cesium overal op het scherm kunt bedienen, waardoor de app zich makkelijk op bijvoorbeeld de fiets laat bedienen. Handig als je koptelefoon geen ingebouwde afstandsbediening heeft.

In de instellingen kun je schakelen tussen meerdere kleurenthema’s, waaronder een speciale nachtmodus. Bij die laatste worden alle schermen donker gemaakt, zodat je minder snel door je iPhone verblindt wordt in situaties met weinig licht.

Klassieke modus

Heb je veel klassieke muziek op de iPhone staan, dan kun je in Cesium ook de Classical Mode inschakelen. Bij alle nummers gecategoriseerd onder het klassieke genre wordt dan de componist getoond in het veld bedoeld voor de artiest.

Conclusie Cesium review

Het zit hem bij Cesium in de kleine dingen. Hoewel deze app niet de manier waarop je naar muziek luistert opzienbarend zal veranderen, zorgt hij er wel voor dat je huidige ervaring net wat gelikter en uitgebreider aanvoelt. Dat zal voor een fervent muziekluisteraar de aanschaf rechtvaardigen. Luister je slechts af en toe naar wat tracks op je iPhone? Dan kun je de app aan je voorbij laten gaan.

Pluspunten

  • Veegbesturing is ideaal.
  • Nachtmodus.

Minpunten

  • Geen wereldschokkende verbeteringen vergeleken met Apple's muziekapp.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 januari 2015 om 11:44
Onderwerp
Categorie
Muziek

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.