Apple waarschuwt voortaan bij apps met in-app aankopen

Apple waarschuwt voortaan bij apps met in-app aankopen, om te voorkomen dat kinderen aankopen doen zonder toestemming van hun ouders. De waarschuwing is een kleine maatregel tegen apps die proberen om je zoveel mogelijk geld te laten uitgeven.

smurfs village in-app aankopenApple waarschuwt gebruikers voortaan bij apps met in-app aankopen. De waarschuwing verschijnt boven de prijsbalk in iTunes op de desktop. De maatregel volgt vlak nadat Apple een schikking heeft getroffen voor een class action lawsuit, aangespannen door ouders die bezorgd waren over de uitgaven die hun kroost bij elkaar had geklikt. Een Britse kleuter wist onlangs zelfs in een kwartier voor $2.500 aan in-app aankopen te doen. Apple zou dat kunnen oplossen door een kindermodus in te stellen, waarmee geen in-app aankopen kunnen worden gedaan. Eigenlijk is zoiets er al, want je kunt de in-app aankopen vrij makkelijk uitschakelen. Het probleem is alleen dat onhandige ouders moeite hebben om die schakelaar te vinden.

Het probleem met in-app aankopen is dat het een succesmodel blijkt. In de lijst van apps die het meest opbrengen staan vrijwel alleen apps met in-app aankopen. Mensen downloaden liever een gratis spelletje waarbij ze helemaal los kunnen gaan met in-app aankopen, dan dat ze vooraf betalen voor een game. Freemium is dus een enorm succes en een grote inkomstenbron voor Apple, maar tegelijk iets waarmee ze in hun maag zitten. Apple beloofde eerder om $5 iTunes-tegoed uit te keren of een complete vergoeding te geven voor aankopen boven $30 als de aankoop zonder toestemming door een minderjarige was gedaan. De waarschuwing die nu is toegevoegd is een kleine stap voor Apple die weer wat goodwill kan kweken bij bezorgde ouders. Bij apps met in-app aankopen stond meestal al een lijstje met de meest populaire in-app aankopen, zodat je al een idee kreeg hoeveel geld er uit te geven viel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2013, 22:13
Categorie Kinderen
Onderwerpen app store, in app aankopen, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.