Apple en Google staken alle onderlinge patentzaken

Apple en Google hebben lopende patentzaken gestaakt en gaan samenwerken aan een hervorming van het Amerikaanse patentensysteem.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

google-appleOpmerkelijk nieuws vannacht uit Silicon Valley: Apple en Google hebben besloten hun lopende patentrechtszaken te stoppen. Ook zullen ze samenwerken aan een hervorming van het Amerikaanse patentensysteem. In een gezamenlijke verklaring kondigen de bedrijven aan dat ze alle lopende rechtszaken zullen staken en zullen samenwerken. Ze zullen de federale rechtbank in Washington informeren dat er geen verdere stappen moeten worden ondernomen. Het ging om meerdere zaken, voornamelijk tussen Apple en Motorola, waarvan het patentenportfolio nu grotendeels in handen is van Google.


Apple werd in 2010 voor het eerst aangeklaagd door Motorola vanwege gebruik van bepaalde smartphonetechnologieën. Apple besloot daarna zelf een reeks patentzaken te starten in Europa en de VS. Toen Google het bedrijf Motorola Mobility in 2012 overnam, raakten ze meteen verstrikt in de inmiddels lopende rechtszaken met Apple en Microsoft. Google-oprichter Larry Page vond dat de zaken alleen waren aangespannen om het de concurrentie moeilijker te maken. Toch blijkt dat Apple en Motorola al eerder pogingen hebben ondernomen om de zaak te schikken, maar zonder resultaat. De verkoop van de merknaam Motorola aan Lenovo in januari 2014, hield in dat Google de meerderheid van de patenten zou houden. De circa 17.000 patenten leverden Google extra handel op: het tegen betaling in licentie geven aan andere partijen.

Helaas verandert de beslissing van Apple en Google niets aan de nog lopende rechtszaken met Samsung. Een eerdere overeenkomst tussen Apple en HTC zorgde er wel voor dat sinds 2012 geen rechtszaken tussen beide bedrijven meer lopen. Apple en HTC sloten een tien jaar durende licentie-overeenkomst.

Apple-Google Agreement to Dismiss

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.