‘Apple nam spraakbedrijf Novauris over om Siri te verbeteren’

Apple heeft in 2013 het spraaktechnologiebedrijf Novauris overgenomen, zo blijkt nu pas uit boven water gekomen informatie. Het is af te leiden uit het feit dat er medewerkers van Novauris Technologies zijn toegevoegd aan het Siri-ontwikkelteam. Apple heeft geen aankondiging gedaan van de overname en heeft de nieuw ontdekte aanwijzingen ook nog niet bevestigd. Een […]

novauris-banner
Apple heeft in 2013 het spraaktechnologiebedrijf Novauris overgenomen, zo blijkt nu pas uit boven water gekomen informatie. Het is af te leiden uit het feit dat er medewerkers van Novauris Technologies zijn toegevoegd aan het Siri-ontwikkelteam. Apple heeft geen aankondiging gedaan van de overname en heeft de nieuw ontdekte aanwijzingen ook nog niet bevestigd. Een medewerker van Novauris bevestigde telefonisch tegenover TechCrunch dat het bedrijf inderdaad nu onderdeel is van Apple.


Update: Apple heeft de overname inmiddels bevestigd aan haar vaste ‘spreekbuis’, Re/code.
Novauris is opgericht door dezelfde mensen achter Dragon Systems, de ontwikkelaar van Dragon NaturallySpeaking. Tegenwoordig is dit product in handen van Nuance, het bedrijf dat ook technologie voor Siri levert. Novauris had zich gespecialiseerd in automatische spraakherkenning om informatie van een apparaat of van een server op te vragen. Het belangrijkste product van Novauris is NovaSystem, een spraakherkenninssysteem dat servergebaseerd is.

novauris-systeem

Opmerkelijk genoeg is de website van Novauris nog steeds te bezoeken. Op de website is te zien dat Novauris ook geautomatiseerde telefoonsystemen, mobiele apps en voertuiginformatie levert. Een plaatje van een Treo 600 wekt daarbij de indruk dat de website alweer een jaartje of tien niet meer is bijgewerkt. Voorbeelden van zoekopdrachten die je met de mobiele apps van Novauris zou kunnen doen, behelzen: “Weather in Seattle, Washington”, “Where is the nearest ATM?” en “Where can I get a taxi?”.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.