Apple maakt formulier om nagemaakte iPhone-apps te melden

Apple heeft een formulier gemaakt waar ontwikkelaars kunnen klagen als hun copyright of handelsmerk is overtreden door andere apps. Na het indienen van een klacht gaat Apple de partijen in contact brengen.

super world adventuresApple lijkt iets actiever bezig om het intellectuele eigendom van ontwikkelaars te beschermen. Er is nu een nieuwe tool, waarmee ontwikkelaars kunnen melden wanneer een andere app inbreuk maakt op auteursrechten of handelsmerk. Gisteren was nog in het nieuws, dat Apple een app had afgewezen die vrijwel hetzelfde icoontje gebruikte als de takenlijstapp Clear. Voorheen nam Apple het niet zo nauw: ze lieten meerdere klonen van Tiny Wings toe en knepen ook een oogje toe als iemand een Super Mario-app wilde uitbrengen (zie afbeelding). Wie zich bedonderd voelt kan nu een klacht indienen.


Als ontwikkelaar vul je in wat de klacht is en voeg je contactinformatie toe. Apple zal dan beide partijen met elkaar in contact brengen, om te zorgen dat ze samen een oplossing vinden. Is er geen oplossing mogelijk, dan kun je het juridische team van de Apple Store inschakelen om verdere actie te ondernemen. In de richtlijnen van de App Store staat dat apps elkaar niet mogen kopiëren. Maar zoiets is natuurlijk alleen bij bekende apps mogelijk; het team kent niet alle icoontjes, schermen en spelmechanismen van alle apps die ooit zijn ingediend. Uiteindelijk is het nog steeds een systeem waarbij je achteraf bezwaar kunt maken en waarbij kopieerders en makers van nep-apps kunnen blijven hopen om in een paar dagen tijd flink wat geld binnen te halen.

Het formulier vind je hier: iTunes Content Dispute.

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 september 2012 om 10:06
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.