Review: Proporta Advanced Screen Protector for iPhone

Proporta heeft de Advanced Screen Protector voor de iPhone ontwikkeld, een matte screenprotector die beschermt tegen krassen en de spiegeling verminderd. Maar heeft zo'n screenprotector wel zin? iPhoneclub.nl probeert het uit.

Proporta Advanced Screen Protector for iPhoneBij smartphones is het gangbaar om een screenprotector te gebruiken: het voorkomt krassen op het scherm en zorgt dat het scherm iets stroever wordt zodat je er makkelijker met een stylus op kunt schrijven. Voor de iPhone zijn inmiddels ook al de eerste screenprotectors verschenen. We ontvingen via webwinkel iPhone2you.nl een exemplaar van Proporta.


Verpakking van de Proporta Screenprotector.De Advanced Screen Protector van Proporta is volgens iPhone2you.nl geschikt voor de iPhone en iPod touch, maar dat laatste blijkt toch niet te kloppen: het scherm van de iPhone is iets smaller en langer dan die van de iPod touch. Ook ontbreekt bij de iPod touch de telefoonspeaker bovenin het scherm. Pluspunten zijn volgens de leverancier: het voorkomen van krassen en andere beschadigingen, verminderde spiegeling zodat je bij zon- en lamplicht het scherm beter kunt lezen en de mogelijkheid om de screenprotector te wassen en hernieuwd te gebruiken. We gaan kijken of die claims kloppen.

Verpakking

In de verpakking vinden we het volgende:

  • de screenprotector zelf;
  • een oranje poetsdoekje om het scherm schoon te maken (dat is stap 1);
  • een handleiding;
  • een kaartje waarmee je in stap 3 eventuele luchtbellen kunt wegstrijken.

De ‘Application Card’, een stevig kaartje waarmee je de luchtbellen kunt wegstrijken, zagen we bijna over het hoofd omdat deze in een plastic zakje aan de binnenkant van de verpakking is vastgeplakt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een bankpasje of ander stevig stuk plastic of karton voor gebruiken. Maar als alles goed gaat heb je deze helemaal niet nodig en plak je de protector bubbelvrij op het scherm.

Inhoud van de verpakking.   Stap 1: het schoonmaken van het scherm met het meegeleverde poetsdoekje.

Stap 1: schoonmaken

Volgens de handleiding moeten we beginnen met het schoonmaken van het scherm. Je kunt daarvoor het meegeleverde oranje poetsdoekje gebruiken. Na een minuutje poetsen (een beetje adem op het scherm doet wonderen) is het scherm inderdaad schoon van vegen, vlekken en stofjes. Het is overigens het slimst om het plakken straks in een badkamer te doen waarin je net gedoucht hebt, omdat zelfs in een woonkamer die stofvrij lijkt toch allerlei stofjes door de lucht dwarrelen. Een seconde blootstelling van de screenprotector aan de lucht kan zorgen dat er kleine stofjes vastkleven aan de binnenkant, waardoor je miniscule luchtbelletjes krijgt die niet meer te verwijderen zijn.

De screenprotector past precies binnen de zilverkleurige rand van de iPhone. Stap 2: het verwijderen van de beschermlaag.

Stap 2: plakken

Na het poetsen haal je de beschermlaag van de screenprotector. Een duidelijke gele markering geeft aan waar je de beschermlaag los moet trekken. Vervolgens positioneer je de screenprotector zo goed mogelijk op het scherm. Dit is een kunstje op zich: niet alleen moet je zorgen dat de uitsparing voor de Home-knop en de telefoonspeaker op de juiste plek komen, maar ook moet je zorgen dat de screenprotector precies in het midden komt en langs de zijranden recht loopt. Tegelijk moet je proberen om geen vingerafdrukken aan de kleefzijde van de screenprotector te maken.

Trek aan het gele tabje om de beschermlaag los te trekken.   Hier dus.

Het plakken gaat op zich vrij eenvoudig: de screenprotector lijkt zich meteen vast te zuigen wanneer deze met het scherm in contact komt. Wellicht dat het poetsen met het doekje het scherm wat statisch heeft gemaakt. Op onderstaande foto is duidelijk te zien dat het linkerdeel meteen vastkleeft, zonder luchtbelletjes.

Stap 3: gladstrijken

Eigenlijk hoef je de screenprotector alleen langs de randen en bij de uitsparingen glad te strijken. Alleen op die punten sluit de protector niet meteen netjes aan. De Application Card was niet nodig. Ziezo, in twee minuten is de iPhone voorzien van een screenprotector. Maar doet ‘ie het nog?

De screenprotector zuigt zich meteen vast. Het linkerdeel is zonder bubbeltjes, nu de rest nog!   Het gedeelte langs de randen en uitsnijdingen vraagt wat extra aandacht, hier sluit de screenprotector niet goed aan.

Gebruik

Het is even wennen aan het ‘nieuwe’ scherm van de iPhone. Het scherm is matter en in uitgeschakelde toestand is de screenprotector duidelijk zichtbaar. Zodra je de iPhone inschakelt zie je dat het scherm iets matter is geworden; het spiegelt inderdaad minder, maar je hebt tegelijk het idee dat je door een extra laag zit te kijken. De wat mattere structuur is bij gebruik van een stylus handig, omdat schrijven op het scherm de ervaring bij het schrijven op papier benadert. Bij de iPhone is dat niet nodig en is eigenlijk het enige voordeel dat de spiegeling afneemt. Het reatievermogen van het scherm neemt er niet door af; bij aanraking en vingerbewegingen reageert het scherm nog net zo snel als voorheen. Gelukkig maar.

Het scherm is matter dan voorheen, maar nog goed leesbaar.

Bescherming

Heeft het zin om een screenprotector te plakken, terwijl het scherm toch het minst kwetsbare gedeelte van de iPhone is? Het heeft inderdaad meer zin om een protector op de achterkant en op de zilverkleurige randen van de iPhone te plakken; die krassen veel sneller. Wil je je iPhone rondom goed beschermen, dan zou je deze screenprotector moeten combineren met een case, die alles behalve het scherm bedekt.

iPod touch

De screenprotector past niet goed op de iPod touch en vertoont na een paar plakpogingen ook steeds meer luchtbelletjes door stof.Is de screenprotector nu wel of niet geschikt voor de iPod touch? De foto hiernaast laat het zien: de screenprotector past niet goed, het scherm heeft andere afmetingen en laat aan weerszijden zo’n 2 mm onbedekt. Ook blijkt de Home-knop iets anders gepositioneerd. Koop dus liever een screenprotector die speciaal voor de iPod touch is gemaakt. Dit was overigens geen onwil van iPhone2You: de informatie kwam van Proporta en de tekst is inmiddels op de website aangepast.

Wassen en hergebruik

Wassen onder de kraan: geen probleem, maar alle stofjes krijg je er niet mee weg.Volgens de verpakking kun je de screenprotector na verloop van tijd wassen en hergebruiken. We proberen dat uit onder een koude kraan. Omdat de screenprotector inmiddels al een paar keer op het scherm van de iPhone en iPod touch is geplakt, zitten er aan de binnenzijde al behoorlijk wat kleine stofjes, die luchtbelletjes veroorzaken. Om de screenprotector weer in nieuwstaat te krijgen moet je deze met ingezeepte handen 2 minuten voorzichtig wassen, zodat alle pluisjes, stofjes en vetvlekken weg zijn. Vervolgens hou je de screenprotector onder een straal water, waarbij je de randen vasthoudt. Door het water wordt de screenprotector in een keer droog, dus gebruik liever geen föhn of iets dergelijks. We doen het ongetwijfeld niet met voldoende geduld, want als we daarna de screenprotector opnieuw op het scherm plakken, blijkt het toch een hele klus om alle haartjes en stofjes goed te verwijderen. Na een paar pogingen blijven er nog steeds een paar storende stofjes zitten. Ze zijn weliswaar miniscuul, maar ze veroorzaken wel een klein luchtbelletje, die vooral bij uitgeschakeld scherm goed te zien is. Wees daarom zorgvuldig en voorkom vanaf het begin dat er stofjes op de screenprotector kunnen komen, want ze zijn lastig te verwijderen.

Pluspunten:

  • Goede bescherming in combinatie met een rondom sluitende case;
  • Scherm reageert na plaatsing van de screenprotector nog steeds goed op je vingers;
  • Herbruikbaar en wasbaar, maar dit lost niet het probleem van stofjes geheel op.

Minpunten:

  • Bescherming tegen krassen is eigenlijk niet nodig (scherm krast niet snel);
  • Snel gevoelig voor ronddwarrelende stofjes;
  • Niet geschikt voor iPod touch.

Conclusie

Wie zuinig op zijn iPhone is, kan in combinatie met een rondom sluitende case zijn iPhone optimaal beschermen met deze screenprotector. Het scherm blijft goed reageren na het opplakken van de screenprotector, maar je zult ‘m in één keer goed moeten plakken, anders is het een iets te dure investering.

Meer foto’s van de Proporta Advanced Screen Protector zijn op Flickr te vinden.

Lees de 7 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »