Nano-simkaart zelf knippen (handleiding)

·

nano simkaart hand knippenToen Apple de micro-simkaart op de markt bracht, bleek het heel gemakkelijk om een bestaande simkaart zelf te knippen. Daardoor is het niet zo gek te denken, dat je de nano-simkaart ook zelf kunt knippen.
Benodigdheden:

 • Schaar
 • Schuifmaat
 • Schuurpapier
 • Veel geduld


Ook heb je voorlopig nog een portie durf nodig, want zolang de iPhone 5 nog niet volop verkrijgbaar is, kan er ook nog niet volop getest worden of het met simkaarten van alle providers werkt. Bovendien heeft het zin om met je huidige, werkende simkaart nog even te wachten. Straks heb je zelf een nano-simkaart geknipt, maar nog geen iPhone 5 in handen, waardoor je tot 28 september onbereikbaar bent.

schuifmaat nano simkaart

De afmetingen zijn na het bijknippen vrijwel vergelijkbaar met een officiële nano-simkaart. Volgens de Europese organisatie ETSI moet de nano-simkaart terugwaarts compatibel zijn met de bestaande simkaarten. De simkaart heeft nog minder plastic rondom de chip, maar de rangschikking van de contactpunten is wel hetzelfde gebleven (check ook dit schema in PDF-formaat).

Realiseer je echter goed: je doet dit op eigen risico, dus probeer eerst wat te oefenen met een oude micro-simkaart die je nog hebt liggen. Je krijgt dan al wat handigheid bij het knippen en weet waarop je moet letten. Mocht het helemaal mislukken, dan kun je in het ergste geval meteen naar de winkel gaan om een nieuwe simkaart te halen. En een nog makkelijker oplossing is natuurlijk om gewoon bij je eigen provider een nano-simkaart aan te vragen. Alle grote providers gaan ze binnenkort leveren.

simkaart micro nano

De exacte afmetingen van de nano-simkaart zijn ook te vinden op de website van ETSI:

 • Lengte: 12,3 mm
 • Breedte: 8,8 mm
 • Dikte: 0,67 mm

Een micro-sim heeft ongeveer de volgende afmetingen (afhankelijk van aanbieder):

 • Lengte: 14,99 mm
 • Breedte: 12,03 mm
 • Dikte: 0,81 mm

Je weet nu ook hoeveel je van de simkaart af moet knippen. Je ziet nu ook meteen de reden waarom je schuurpapier nodig hebt: de simkaart moet iets dunner gemaakt worden en dat lukt niet met een kaasschaaf. Met heel fijn schuurpapier kun je wel een fractie van de dikte afschuren. Je doet dit uiteraard aan de plastic kant, niet aan de kant waar de chip zichtbaar is. De lengte en breedte kun je met een schaar bijknippen en daarna gebruik je opnieuw fijn schuurpapier om er nog een paar micrometers af te schuren en de randjes glad te maken.

Omdat het qua afmetingen nogal nauw komt, heb je aan een meetlint of liniaal niet genoeg. Vandaar dat er een schuifmaat nodig is.

Zo ga je te werk:

 1. Meet de afmetingen van je huidige microsimkaart met een schuifmaat.
 2. Bepaal hoeveel millimeter je aan alle kanten eraf moet halen.
 3. Knip aan de zijkanten voorzichtig met een schaar een klein stukje eraf zonder de goudkleurige chip te raken (knip liever te weinig dan teveel). Bepaal met de schuifmaat of je goed zit. Gebruik daarna schuurpapier om bij te schaven.
 4. Gebruik schuurpapier aan de plastic kant om de simkaart iets dunner te maken.
 5. Test de nieuwe simkaart in een iPhone 5.

Voor veel mensen zal stap 5 pas vanaf de 21e september mogelijk zijn, als ze de iPhone 5 in Duitsland, Frankrijk of andere landen gaan halen. In Nederland kun je vanaf 28 september de iPhone 5 aanschaffen.

Afbeeldingen via: idownloadblog

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

35 reacties

 1. door Marcel

  Als je een toestel van €600,- of meer aanschaft, zijn er dan mensen die echt gaan besparen op dat tientje wat een nano-simkaart kost? Met alle risico’s van dien, dat het net niet past en je je dure toestel ermee vernaggelt?

 2. door jacob smit

  @Marcel: ik heb zelf een telecomwinkel op urk, en als er een klant bij mij een iphone van €600 aanschaft ga ik geen geld vragen voor een nieuwe sim… komt er iemand die hem van internet besteld heeft ook niet, meestal pikken ze dan wel een accesoire mee. (stukje service)

 3. door Tokke

  Heb daarnet gewoon gratis een nanosimkaart meegekregen van mobistacenter( belgie)

 4. door KeebDa

  Ik ga echt zelf niet klootte.
  Wil een iPhone 5 32 gb, is ff een aanschaf van €750 en idd dan kan eventueel dat tientje er ook wel vanaf.

 5. door Flieps

  Haha! Als je dit leest, haak je toch direct af! Even lekker langs je provider en een kaartje kopen, lijkt me.

 6. door Nathalie

  Kaartje was geen tientje bij HI maar 20,- en ik had toch een duosim, dus kon wat risoco nemen. Werkt perfect deze truc, ik heb er tijden mee gedaan. Maar inmiddels mijn abbo verlengt en dus gelijk een microsim gevraagd. Omdat ik verder geen nieuw toestel hoefde, kreeg ik die gratis.

  Het gaat mij niet zozeer om het geld als wel dat ik het onzin vind te betalen voor iets wat de provider niks kost, en waar ik bovendien al maandelijks genoeg heen breng.

 7. door Niels

  Knippen zal voor velen wel moeten omdat er nog amper beschikbaarheid is.

 8. door Hans

  Mijn microsim in nog geen 10 minuten op maat geknipt tot nano formaat, werkt nog steeds in mijn tijdelijke 3gs dus zal volgende week ook wel in mijn iphone 5 64 gb werken :)

 9. door Wikke

  Origineel geplaatst door Hans
  Mijn microsim in nog geen 10 minuten op maat geknipt tot nano formaat, werkt nog steeds in mijn tijdelijke 3gs dus zal volgende week ook wel in mijn iphone 5 64 gb werken

  Hoe heb jij de nano sim in je 3gs gekregen? Deze is toch te klein voor de 3? Zijn er al adapters op de markt dan voor van nano naar de micro sim te gaan? En deze micro dan weer naar de originele?

  Thx

 10. door Dennis

  Ik haal wel gewoon een gratis kaartje bij de provider, Met me htc one x moest ik ook van simkaart wisselen en kreeg gewoon gratis een kleinere simkaart.

  Ze vroegen heb je je contacten op de sim ik zeg nee bij google, Oke anders konden we hem knippen maar dan geef ik je gewoon een nieuwe simkaart.
  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :-)

 11. door bert

  Pffffffffff,weer een andere kaart,het moet toch altijd maar weer geld kosten!!En dan die prijzen voor zo’n nieuwe Iphone,is toch niet normaal meer. Straks nog ff 3% btw erbij.Mensen waar doen jullie het allemaal van???

 12. door Hans

  Origineel geplaatst door Wikke
  Origineel geplaatst door HansMijn microsim in nog geen 10 minuten op maat geknipt tot nano formaat, werkt nog steeds in mijn tijdelijke 3gs dus zal volgende week ook wel in mijn iphone 5 64 gb werken Hoe heb jij de nano sim in je 3gs gekregen? Deze is toch te klein voor de 3? Zijn er al adapters op de markt dan voor van nano naar de micro sim te gaan? En deze micro dan weer naar de originele?Thx

  Ja, er zijn nano simadapters, maar deze zit gewoon ietwat los in de microsim adapter, voorzichtig in de 3gs geschoven en het werkt gewoon. Heb ook nog geprobeerd of ie er weer uit kon, ook dat lukte.

 13. door Tey

  Ben vandaag naar Vodafone gegaan met de vraag over de nano simkaart. Deze hadden ze nog niet. Hij heeft me op de lijst met reserveringen gezet, en wordt gebeld zodra ze deze binnen krijgen. Ook zag ik een tabblad staan met iPhone 5 reserveringen :)

 14. door Ron E.

  Hopelijk komt vodafone nu wel meteen ook met een duo sim oplossing. Dat kon 2 jaar geleden niet met een microsim voor de iphone4. Heb toen maar 1 van m’n duo sims klein geknipt. Werkt al 2 jaar prima. Zie me hem echter niet met schuurpapier behandelen tot nanosim.

 15. door R0LEX

  Wat voor schuurpapier adviseren julie te gebruiken?

 16. door Rick

  Hmm nu kunnen telfort en vodafone nog steeds geen micro duo sim leveren, dus nano duo (of 1 nano 1 normale ( voor de mifi) zal zeker een probleem worden denk ik..

 17. door nxt

  @Rick: Vodafone levert een combi duo sim: 1 micro + normale sim. Mifi vind ik imho onzin omdat de iPhone een hotspot functie standaard ondersteunt + bij jailbreak nog meer opties.

 18. door suzannu

  Provider Ben levert uberhaupt geen micro, laat staan nano-sims. Knippen was de truc. Werkt perfect

 19. @R0LEX: Zo fijn mogelijk lijkt mij het beste.

 20. door Martijn02

  @suzannu: Ik heb op dit moment een microsim van Ben in mijn iPhone 4. Over de nanosim waren ze zich nog aan het bedenken volgens een post op hun facebookpagina. Mischien duurt het wat langer, maar ze gaan hem vast wel leveren.

  En anders schuur ik hem wel, heb het wel eens eerder gedaan voor de eerste iPhone, toen had ik een extra printje+chipje bovenop de sim, toen moest hij ook dunner geschuurd worden om de boel weer de iPhone in te krijgen.

 21. door MacSiem

  De link hierboven naar het schema in PDF werkt niet.
  Waar wel te zien?

 22. door MacSiem

  De link naar het schema in PDF zoals in het artikel boven werkt niet. Waar wel te zie n?

 23. door Harry

  Ik heb m’n micro sim ook gewoon uit een sim geknipt. Even temptatie gedownload ne geprint en knippen maar. Heb geen zin om dat bij een telefoon winkel te laten doen. Maar aan een nano sim zou ik me niet wagen… Moet je provider natuurlijk wel nano sims hebben….

 24. door Alfred

  Voorlopig heb ik nog geen plannen voor de iPhone 5. Maar als ik er een ga halen, ga ik eerst m’n micro-simkaart bijknippen. Mislukt het, dan kan ik altijd nog een nano aanvragen. Lukt het wel , dan ben ik eerder klaar en heeft het me niets gekost.

 25. door Micha

  Ik heb problemen gehad met een door een Hi-winkel medewerker naar micro-sim geknipte simkaart. Doordat de gebruikte tang toch net even wat meer van de sim afknipte bleef deze niet goed in de sim-houder van mijn iPhone 4s zitten waardoor deze vast zat in mijn toestel. Voor mij geen geknipte sim- kaarten dus…

 26. door Frankmans

  Voor diegenen die nog een pdf zoeken van hoe ze moeten knippen:

  http://www.airportal.de/How_to_cut_Mini_and_Micro_SIM_to_Nano_SIM.pdf

  Ik hoop volgende week toch wel een sim only nano sim te kunnen krijgen, anders wordt het ook knippen voor mij..

 27. door roger

  gelukt :) thnx iphoneclub

 28. door Sjoukje

  Gelukt, yippee!

 29. door Tim

  Iemand hier ervaring met het knippen en het daarna ook daadwerkelijk functioneren in een iphone5….

 30. door Lars

  Heeft iemand ervaring met een simkaart van Ben te knippen?
  Hett gaat om van micro sim naar nano sim voor de iphone 5 met een simkaart van Ben

 31. door azteke

  Zojuist mijn 4 jaar oude t-mobile MiniSIM geknipt volgens de link op deze pagina (http://www.airportal.de/How_to_cut_Mini_and_Micro_SIM_to_Nano_SIM.pdf, btw, iPC, de url staat op ‘a htef’ ipv ‘a href’ en is niet klikbaar!).

  Omdat het een minisim is moet je over de gouden connectors knippen. Het is gelukkig helemaal goed gegaan, en kan nu aan de slag met mijn iPhone 5!

 32. door iPhone 5 bezitter

  Ik heb ben en die hadden geen nano sim. Dus het was of knippen of half jaar wachten en heb met succes mijn simkaart verknipt

 33. door Marijn

  @suzannu: Hoe heb je je ben simkaart geknipt? Want mijne wordt helaas niet herkend… Thanks!

 34. door Tom Clerx

  @Marcel: Ik heb een vraagje, ik heb nu nog een simkaart van de Iphone 4S ik wil het risico niet nemen om zelf te gaan knippen, kan ik deze inruilen of kopen met mijn eigen nummer te behouden?

 35. door Igor

  Heb hier een macro, micro en nano chipkaart liggen, maar de chip op de nano is aanzienlijk kleiner dan op de micro-sim.
  Niet zelf gaan knippen dus, want dan knip je je chip doormidden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.