‘iPad 5 en iPad mini 2 onthuld in maart’

·

iPad 4 iPad miniZowel de iPad vijfde generatie als de iPad mini 2 worden in maart onthuld. Dit concludeert Topeka Capital Markets-analist Brian White nadat hij met meerdere bronnen sprak op technologiebeurs CES. White is niet de eerste die over dergelijke iPad-plannen heeft gehoord: in december concludeerde analist Doug Freedman nog dat de iPad mini wellicht eerder komt dan verwacht, omdat Apple grote stappen maakte bij fabrikanten. Kort daarna hoorde het Japanse Macotakara dat de iPad 5 voor maart staat gepland.

Volgens White wordt de iPad 5 dunner en lichter dan de iPad vierde generatie. De iPad mini 2 zou er hetzelfde uitzien als zijn voorganger en vooral van binnen zijn aangepast. De analist heeft het onder andere over een snellere processor. Macotakara schreef in december al dat de iPad mini 2 een A6X-processor en een 7,9-inch Retina-scherm zou krijgen.

Naast het feit dat White’s bronnen aanwezig waren op technologiebeurs CES, weten we weinig over waar de analist zich exact op baseert. Het feit dat zijn bericht eerdere geruchten beaamt is echter interessant. Wat Apple precies gaat doen, zal vermoedelijk duidelijker worden naarmate maart dichterbij komt en de geruchtenmolen harder begint te draaien. Apple presenteerde de afgelopen jaren altijd in maart een nieuwe iPad. Vorig jaar week het bedrijf echter af van de gebruikelijke routine, door in het najaar de iPad mini en iPad vierde generatie uit de doeken te doen.

Lees meer over de iPad mini 2 in ons dossier iPad mini 2.
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

37 reacties

 1. door Ashcat

  I rest my case… Alweer nieuw spul, ik wacht gewoon op de grote klapper en ga voorlopig gewoon verder met de iPad 1 en The New iPad. :)

 2. door Marcooo

  1x per jaar is te weinig. Vaak genoeg mensen om me heen horen twijfelen omdat een iPad of iPhone al 8 maanden oud was en er over 4 maanden weer nieuwe modellen uitkwamen..dan sta je voor je keuze, haal je een ‘ouder’ model of wacht je nog 4 maanden.

  Dat heb je nu niet meer, fantastisch toch!!

 3. door Patrick

  @Marcooo:
  Nee, nu heb je dat je blijft twijfelen wanneer je een nieuwe iPhone/iPad koopt. Er zit immers zo’n korte tijd tussen de modellen.

  Ik hoop stiekem toch wel dat de iPad Mini 2 niet een enorme ‘upgrade’ krijgt t.o.v. de 1e generatie. heb hem potverdorie net eindelijk kunnen bemachtigen.

 4. door Borgqueenx

  Alweer dunner, dus zelfde of weer iets slechtere batterij.
  Jammer jammer…:(
  Beter stoppen ze echt iets nieuws erin en niet alleen de standaard vebeteringen.

 5. door Kees

  Het was natuurlijk te verwachten, iPad mini met een retina scherm.
  Compact, licht, snel, een goed scherm en een hele goede app-store!!!
  Dat wordt mijn iPad.
  Was het alvast maar maart.

 6. door Dustin

  Accu van 24 uur erin stoppen dan maar wat dikker

 7. door Zayn

  Grote iPad snap ik. Die van najaar2012 was alleen om de connector te doen. iPad Mini2 zou ik toch wat triest vinden voor de kopers van de Mini1

 8. door TvanBale

  Belachelijk!
  Mijn iPad mini komt hier pas in februari binnen, een maand later is er dan al een nieuwe…

  Ik vind het echt bespottelijk dat ze (Apple) zo snel iedere keer met ‘nieuwe’ iPads/iPhone e.d. komen.
  Op deze manier heb je bijna altijd een ‘oud’ toestel/iPad!

  Beetje jammer.

 9. door Bart

  Oh ja? Dan vergeet je toch de snellere processor en de betere camera in de iPad 4de generatie, de mini iPad daarentegen was te verwachten, dat is gewoon een iPad 2de generatie in het klein.@Zayn:

 10. door Joris

  Hopelijk komt die ipad mini 2 er echt in Maart, die koop ik gelijk. Mini 1 valt zeer tegen met dat scherm.

 11. door Patrick

  Welja, waarom niet gelijk elke twee maanden iets nieuws uitbrengen. Dit is toch niet leuk meer?

 12. door Frits

  Tsja…2 nov bij Bol.com iPad mini besteld, zou binnen 3 weken geleverd worden. Na 3 weken bericht dat het halverwege januari zou worden. Vorige week artikel gecanceld door Bol.com zelf omdat ze niet kunnen leveren..

  Zo wordt het vanzelf de iPad mini 2

 13. door Marcooo

  @Joris
  Waarom valt het scherm tegen? Ik heb de mini 1, super tevreden mee en het scherm vind ik zeker niet veel minder dan een retina iPad. Er is wat verschil, maar ik vind het minimaal.

 14. door Harko

  Mijn huidige iPad (3) heeft écht te weinig batterijcapaciteit. Een hele dag werken lukt niet. En opladen is zo mogelijk nog erger; dat duurt vele uren. Laat Apple eens meer aandacht aan de batterijfunctie besteden in plaats van altijd maar dunner en dunner. Dat gaat zeker ten koste van de batterij.

 15. door Mitchellosz

  @Marcooo: hij heeft het o.a ook over de processor. Dat is geen geweldig ding

 16. door Marcel1973

  Hey hallo, je hoeft niet altijd met het nieuwste spul rond te lopen… Een iPad 1 doet het nog steeds en een iPad 2 wordt nog steeds ondersteund.

  Je koopt toch ook niet steeds een nieuwe auto, na elke wijziging?

 17. door Matthijst

  Cool, hoop dat beide in maart uitkomen. Maandje later in Japan inslaan met dikke korting ^__^

 18. door Tey

  @Marcel1973:
  Klopt, maar valt wel op dat Apple steeds meer modellen uitgeven met weinig veel vernieuwingen. Slechts upgrades om sneller en dunner of lichter te maken. Als ze nu gewicht hadden met de Mini 1 hadden ze een mooier apparaat met de mini 2 in dit geval. Maarja ik zie de Mini 1 als een testapparaat voor Apple. Test is geslaagd.
  Ik ga voorlopig geen nieuwe idevices kopen. Bij mij is nu alles lightning, dus zit voorlopig goed :)

 19. door Patrick

  @Marcel1973:

  Tuurlijk hoef je niet altijd met het nieuwste te lopen, maar ik zou het wel erg zuur vinden. Als ik even had gewacht had ik voor hetzelfde geld een ipad mini met betere Specs kunnen kopen. (Waarschijnlijk dan)

  Overigens is de vergelijking van auto’s een beetje krom. De automarkt gaat niet zo snel. Bovendien gaat het hier om een heel ander soort product.

 20. door Jantje

  Origineel geplaatst door Marcel1973
  Hey hallo, je hoeft niet altijd met het nieuwste spul rond te lopen… Een iPad 1 doet het nog steeds en een iPad 2 wordt nog steeds ondersteund.Je koopt toch ook niet steeds een nieuwe auto, na elke wijziging?

  Tja, ze worden toch echt verkocht, en altijd weer lange rijen en uitverkocht, dus waarom niet? Niet voor jou en mij mischien dan.

  Ik ken overigens wel meerdere mensen die bij elke wijziging toch echt de auto inruilen en een nieuwe halen. Is toch echt hoeveel je te besteden hebt en waaraan je het wilt uitgeven.

 21. door Jan

  Al komen er nog 10 nieuwe iPads uit, ik heb altijd de nieuwe iPad :-p (3)

 22. door Erre

  Ik wacht gewoon tot apple geen update uitgeeft voor de ipad 2, dan koop ik gewoon de nieuwste ipad die er is

 23. door Christiaan

  Slecht voor de restwaarde….nu ‘verdien’ je nog lekker aan een iPad van een paar jaar oud…..

 24. door Koen

  @Erre:
  Apple zal niet klagen over klanten die zo denken als jij. Ik blijf het vooralsnog schofterig vinden dat Apple de strategie hanteert om voor haar producten (iPad – april 2010) na minder dan 2,5 jaar geen software updates meer beschikbaar te stellen (iOS6 – sept 2012) en zo mensen te ‘dwingen’ de hardware te upgraden.

 25. door Dekon

  Ik snap echt niet dat er hier mensen zijn die aan’t klagen zijn dat de nieuwigheden mekaar te rap opvolgen. Ieder jaar brengt apple een nieuwe ipod,iphone,ipad en nu ook de mini uit terwijl andere bedrijven ieder jaar 3 à 4 nieuwe modellen (van hetzelfde product dus) uit brengen.

 26. door Patrick

  @Dekon:

  Het punt is juist dat dat nu niet ieder jaar is, maar binnen ieder half jaar.

 27. door Martin

  In de jaren 90 was Apple bijna failliet. Steve jobs kwam terug eind jaren 90 en begon de vele verschillende producten te schrappen. Apple begon weer winst te maken en kwam revolutionaire producten. Steve keurde vaak producten af, en was perfectionistisch. Nu hij overleden is, lijkt Apple een andere koers te kiezen, meer producten en snellere updates van die producten. De chaos van de jaren 90 lijkt terug te komen, en voor Apple lijkt me toch dat ze moeten hebben geleerd uit die jaren!

  Geef de klanten ook garantie dat de komende ios versies beschikbaar zullen zijn bij ipad’s en iphone’s zolang de hardware dit aan kan. Want nog steeds schetst mijn verbazing dat een ipad1 geen ios updates meer kreeg en de iPhone 3s wel!

 28. door Ntphase

  Als Apple inderdaad in dit tempo “nieuwe” producten blijft uitbrengen, dan blijven we vooral met zijn allen wachten…i.p.v. kopen.

 29. door Maarten

  Het zal mij worst wezen hoe vaak Apple een nieuw product uitbrengt. Je bepaalt zelf of je weer in het nieuwste model investeert of niet.

  Wat me wel ergert aan de laatste generatie producten is de beperkte heberlheid geleverd geheugen. Stop in die nieuwe ipads meteen 2GB geheugen en ze gaan langer mee. Geen excuses over meer batterijvoeding etc. Dan mag ie van mij best een mm dikker worden.

  Apple kort bewust de levensduur van de iOS producten en dat is jammer…. Mijn Macs gingen jaren mee en ik kon er altijd nog een ander blij mee maken. Iets wat uiteindelijk een nieuwe Apple liefhebber opleverde :-)

  Nu is t voor mij pc, iPad en android phone (als mijn 4s er straks mee ophoudt) natuurlijk lever ik in….. Maar de marges die Apple op de iphones erop nahoudt zijn belachelijk. Ik “teter” erlekker op los. Uiteindelijk is voor mij de iPad het ultieme device voor onderweg.

  Maar zoals gezegd, je bepaalt zelf of je telkens voor t nieuwste gaat!

 30. @Koen: Bij tablets van andere merken kun je vaak een jaar na aankoop geen update meer krijgen, omdat het volgens de fabrikant verouderd is. Apple’s keuze heeft wat achterliggende redenen: de performance zal op oudere apparaten niet meer geweldig zijn, zodat ze veel klachten krijgen als ze iOS 6.0 wél geschikt hadden gemaakt voor de eerste generatie iPad. Bepaalde functies die ze eigenlijk hadden willen introduceren moeten ze achterwege laten omdat ze ook nog rekening moeten houden met die veel oudere apparaten. Eindeloos update uitbrengen voor oudere apparaten levert ook relatief veel meer supportproblemen op, dan bij nieuwere apparaten.

  En: Apple heeft er natuurlijk profijt bij dat mensen na 2 à 3 jaar weer eens nieuwe spullen kopen. Ik wil niet zeggen dat ik dat goedkeur, ik wil alleen maar zeggen dat Apple een commercieel bedrijf is, met aandeelhouders en analisten die elk kwartaal nóg mooiere cijfers verwachten. En dat betekent: dozen schuiven.

 31. door Marijn

  Vind het niet erg dat er zo snel acher elkaar nieuwe modellen uitkomen zolang ze de oudere versies maar goed blijven ondersteunen. Ik zou het belachelijk vinden om elke 2 jaar een nieuwe ipad te moeten kopen omdat de oudere versies niet meer ondersteund worden.

 32. door Angelique

  Ik ben heel tevreden met mijn iPad mini, ik sla de volgende wel over.

 33. door Yogish

  Dat@Tey: haha! Zelfde geval bij mij, alleen wacht ik nu nog op een iPad mini 2, dan is mijn collectie zo goed als compleet. Alles lightning (^.^)

 34. door Mandy

  Zakt de iPad mini 1 dan in prijs?

 35. door Zayn

  iPad Mini2 is veel te snel, doen ze nooit. Al lijken ze hun hele cyclus nu echt om te gooien. iPhone waarschijnlijk weer in de zomer.. nu hoor ik ook weer iPads in oktober.. Beetje jammer want nu weet je helemaal niet meer wanneer je wat moet gaan kopen

 36. door Paul

  Ik vind het echt vreselijk dat ze nu alweer met iets nieuws komen. Ik vind een iPad mini best een leuk dingetje, maar dat is het dan ook, een hebbedingetje.

  Een iPad 5 dus. Apple heeft gisteren dus net een nieuwe iOS uitgebracht, iOS 6.1. Dit houdt slechts een kleine update in, maar daar is het mij niet om. Ik kwam er achter dat de iPad 1 niet meer geüpdate kan worden. Dit is toch niet normaal. Met de komst van de iPad 5 zal dus waarschijnlijk de iPad 2 vervallen, de iPad die ik zelf gebruik.

  Een slimme truc van Apple, maar dit trekt mij echt niet. Je wordt zo gedwongen een nieuwe iPad te gaan kopen terwijl de iPad 2 en zelfs de iPad 1 nog steeds meer dan prima is!

  Heel erg jammer van Apple

 37. door loyd

  Origineel geplaatst door Paul
  Ik vind het echt vreselijk dat ze nu alweer met iets nieuws komen. Ik vind een iPad mini best een leuk dingetje, maar dat is het dan ook, een hebbedingetje.Een iPad 5 dus. Apple heeft gisteren dus net een nieuwe iOS uitgebracht, iOS 6.1. Dit houdt slechts een kleine update in, maar daar is het mij niet om. Ik kwam er achter dat de iPad 1 niet meer geüpdate kan worden. Dit is toch niet normaal. Met de komst van de iPad 5 zal dus waarschijnlijk de iPad 2 vervallen, de iPad die ik zelf gebruik.Een slimme truc van Apple, maar dit trekt mij echt niet. Je wordt zo gedwongen een nieuwe iPad te gaan kopen terwijl de iPad 2 en zelfs de iPad 1 nog steeds meer dan prima is!Heel erg jammer van Apple

  Dus als jij de nieuwste ios niet hebt is je ipad waardeloos? Je kunt hem toch gebruiken met een iets ouder ios? Ik vind dit altijd zo stom gebrabbel. Ik heb de 3 en mijn vrouw de 1 en de hare functioneert net zo goed hoor!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.