philips-hue-lux-naast-hue

Review: Philips Hue Lux, goedkopere witte lamp in de Hue-familie

Philips brengt met de Philips Hue Lux een goedkopere lamp met iPhone-bediening uit. Handig voor badkamer, hal en keuken, waar je niet zit te wachten op lampen met 16 miljoen kleuren.

philips-hue-lux-naast-huePhilips heeft een tijdje geleden de Hue Lux toegevoegd aan assortiment. Deze lamp geeft alleen warmwit licht en is een stuk goedkoper dan de normale Hue-lampen met 16 miljoen kleuren, waar we al eerder een review over schreven. Op de foto zie je op de voorgrond de Philips Hue Lux en daarachter de normale Hue.


Update: deze lamp heet tegenwoordig Philips Hue White en is iets goedkoper geworden (€19,95 per stuk).

De Hue Lux straalt warm wit licht uit met een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin, vergelijkbaar met een normale gloeilamp. De lichtopbrengst van deze nieuwe lamp ligt iets hoger dan bij de normale Hue-lamp: 750 lumen in plaats van 600 lumen. Daardoor is de Philips Hue Lux wat meer geschikt voor de keukentafel, als leeslamp en andere situaties waarbij de verlichting best wat feller mag zijn. Ook in de hal of of boven het aanrecht zit je misschien niet te wachten op een kleurige en gedimde sfeerlamp, maar wil je dat alles goed te zien is bij zo normaal mogelijk wit licht.

kleurtemperatuur
Op de afbeelding hierboven zie je de kleurtemperaturen: een normale gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin. Ledlampen hebben meestal een kleurtemperatuur tussen 2700 tot 3100 Kelvin. Dat ziet er een stuk gezelliger uit dan een TL-buis van 4000 Kelvin.

Philips Hue Lux is een stuk goedkoper

Mooie bijkomstigheid is dat deze Lux-lampen een stuk goedkoper zijn: een losse Hue Lux-lamp kost €30, een losse Hue-lamp €60. Daarmee is de Hue Lux een goedkope manier om je huis nog verder uit te breiden met nog meer iPhone-bedienbare lampen. Hoewel, goedkoop… het Philips Hue-systeem is op zich niet goedkoop want je was normaal gesproken al 200 euro kwijt voor een startset met drie normale Hue-lampen en een bridge. De Hue Lux biedt een goedkopere instapmogelijkheid: de Hue Lux Starterpack kost €100 en bevat bridge en twee lampen. Extra lampen koop je dan erbij voor €30.

Installatie en ingebruikname Philips Hue Lux

De Hue-bridge hang je in de meterkast of op een andere plek in huis waar je een vaste ethernetverbinding hebt. De lampen zelf hebben een grote fitting (E27). Lux is helaas nog niet leverbaar met andere aansluitingen zoals GU10. Daarvoor zul je vooralsnog de duurdere Hue-lampen met 16 miljoen kleuren moeten kiezen. Als je na het plaatsen van de bridge en de lampen de bijbehorende Philips Hue-app installeert (of een van de vele andere Hue-apps die inmiddels zijn verschenen), ben je al bijna klaar. Eén druk op de knop van de bridge is voldoende om de verbinding te maken.

Ik gebruik nu al meer dan een jaar Hue-lampen in huis en hoewel het een flinke investering was (zeker als je ook nog lichtstrips en andere effectlampen aanschaft): het gebruik ervan is supersimpel. Stap je over naar een andere iPhone, dan hoef je niet eens opnieuw verbinding te maken met de bridge. En mocht dat wel het geval zijn, dan kost even drukken op de bridge nauwelijks moeite. Ik heb in dat jaar maar heel zelden gehad dat er geen verbinding mogelijk was, waardoor ik alsnog uit bed moest om alle lampen uit te doen. We gebruiken het thuis ook met IFTTT op basis van geofencing, zodat de lampen altijd aan zijn als we thuiskomen.

philips-hue-lampen

Het mooie van Philips Hue Lux is dat je op nog meer plekken het Hue-systeem kunt uitbreiden, zonder dat het meteen kapitalen kost. Al blijft 30 euro per lamp natuurlijk duurder dan een ledlampje van IKEA.

Zoals op bijgaande foto’s te zien is, ziet de Philips Hue Lux-lamp er vrijwel net zo uit als de normale Hue-lamp maar dan met een witte fitting in plaats van een zilverkleurige. Je kunt dus in een oogopslag zien welk type lamp er in de armatuur zit – en anders herinnert de app je er wel aan, want bij de Hue Lux-lampen kun je geen andere kleuren instellen. De Lux-lamp gebruikt 9 Watt, minder dan de gemiddelde spaarlamp, terwijl de lichtopbrengst van de Lux veel beter is. Mijn 9 Watt-spaarlamp levert 650 lumen, de Lux levert 750 lumen.

Lees ook over het alternatief: Alles over LIFX-lampen

Hoe de Hue-app omgaat met Lux-lampen

In de Hue-app ben je gewend om op een kleurenpaneel aan te geven welke lampkleur je wilt. Bij de Lux-lampen werkt dat natuurlijk wel wat anders. Je kunt geen scenes en kleuren instellen, zelfs niet verschillende wit- of geeltinten. Het enige wat je bij de Lux-lampen kunt doen is de helderheid van de lamp aanpassen, dus het dimmen van de verlichting. De overige functies van de app zijn hetzelfde gebleven: je kunt een tijdschema maken waarop de lampen automatisch moeten gaan branden. En je kunt nog steeds op afstand de verlichting aan en uit doen.

philips-hue-lux-lamp

Uiteraard heb je de app niet nodig om de lamp aan te doen. Tot ergernis van mijn huisgenoot doe ik de Hue-lampen wel eens aan door even de lichtschakelaar uit en weer aan te zetten. Dat werkt net zo goed en is vaak een stuk handiger dan het openen van de app en het bladeren naar de gewenste lamp (elke lamp kun je een herkenbare naam geven, zodat je meteen ziet dat ‘ganglamp’ niet ‘slaapkamer’ is. Gebruik van de lichtschakelaar heeft wel als nadeel dat de Hue Lux meteen op standaardinstelling gaat branden, dus op volledige lichtsterkte. Dat is op zich geen probleem, want juist in de hal en in de keuken wil je alles goed zien en heb je lang niet altijd behoefte aan gedimde sfeerverlichting.

Sinds een aantal maanden heb ik trouwens ook een Hue Tap in huis, waarmee het nog makkelijker wordt om de lampen aan en uit te doen. Daarvan volgt spoedig nog een aparte review.

philips-hue-lux-lampen

Conclusie Philips Hue Lux lampen

De Philips Hue Lux-lampen zijn wat mij betreft een goede aanvulling op het Hue-systeem. Vooral voor mensen die niet van een lichtkermis houden, maar gewoon een witte lamp zoeken die op afstand te bedienen is. Maar ook voor mensen die al een paar Hue-lampen hebben hangen en het zonde vinden om voor elke extra lamp 60 euro te betalen. Met de Lux ben je voor half geld klaar. Handig op plekken waar wit licht prima is, zoals keuken, overloop, garage, schuur, badkamer en gang. Wie nog twijfelde over de aankoop en €200 voor de startset te duur vond, kan nu voor de helft van dat bedrag de Hue Lux-startset in huis halen om te ontdekken of het systeem goed genoeg aansluit op je wensen.

Pluspunten

 • Laag verbruik (9 Watt) met naar verhouding hoge lichtopbrenst (750 lumen).
 • Goedkopere lamp voor ‘functionele ruimtes’.
 • Op allerlei manieren te bedienen via apps, internet en Hue Tap.
 • Programmeerbaar, bijvoorbeeld op basis van jouw persoonlijke locatie.
 • Philips Hue heeft veel meer keuze uit fittingen, lichtslangen en lamptypes dan andere slimme lampen.
 • Naast iOS wordt tegenwoordig ook Android ondersteund (handig voor tegendraadse huisgenoten).

Minpunten

 • Relatief duurder dan de LivingWhites (geen officiële Hue-lamp, maar waren wel via omweg met Hue-systeem te bedienen).
 • Alleen grote fitting (E27), voor de andere fittingen moet je een duurdere versie met 16 miljoen kleuren kopen.

Info: Philips Hue Lux

 • Fabrikant: Philips
 • Product: Philips Hue Lux
 • Te koop via: Apple Store, PDAshop en meer
 • Prijs: €29,95 per stuk
 • Fitting: E27 (grote fitting)
 • Lichtsterkte: 750 lumen
 • Kleurtemperatuur: 2700 Kelvin
 • Cijfer: 8,5