Apple doorzichtig hoesje review

Review: Apple transparant hoesje voor iPhone 11 (Pro Max)

Sommige mensen zullen het een Clear Case noemen, anderen een transparante case of zoals Apple het zelf noemt: 'Doorzichtig hoesje' voor de iPhone 11-serie. Voor 45 euro bescherm je je toestel en kun je toch nog de originele kleur blijven zien. Maar niet iedereen is enthousiast.

Apple doorzichtig hoesje voor iPhone 11

Bij de iPhone XR bracht Apple voor het eerst een transparant hoesje uit, zodat je de kleurige behuizing kon blijven zien. Blijkbaar is dat goed bevallen, want bij de iPhone 11-serie brengt Apple een soortgelijk hoesje uit voor alle modellen, tot en met de iPhone 11 Pro Max. Ze kosten allemaal hetzelfde: 45 euro. Dan verwacht je nogal wat… maakt Apple het ook waar? Toen we een paar dagen geleden op Instagram vroegen welke hoes de voorkeur had van de iCulture-gebruikers, gaf bijna 70% de voorkeur aan deze transparante hoes in plaats van een lederen hoes van Mujjo. Dat zegt wel wat: mensen vinden dat het er mooi uitziet. Maar of het hoesje tijdens het gebruik bevalt is een heel ander verhaal.

Apple’s clear case voor iPhone 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de clear case van Apple:

 • Verkrijgbaar voor alle iPhone 11-modellen
 • Alleen verkrijgbaar in helder transparant
 • Gemaakt van een mix van helder polycarbonaat en flexibele TPU-materialen
 • Krasbestendige coating aan binnen- en buitenkant, belooft Apple
 • Geschikt voor draadloos opladen via Qi
 • Vergeelt niet, belooft Apple
 • Adviesprijs van 45 euro

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De Apple doorzichtige case voor iPhone 11 Pro Max die we getest hebben is beschikbaar gesteld door Apple.

Apple transparant hoesje iPhone 11

Apple’s doorzichtige hoesje is behoorlijk stug

De transparante hoes van Apple ziet er simpel uit en is op het eerste gezicht niet te onderscheiden van de goedkopere opties. Toch vraagt Apple er 45 euro voor dus onze verwachtingen waren hoog gespannen toen we het hoesje uitpakten. Apple belooft dat de hoes minder snel geel wordt en robuuster is, waardoor het langer meegaat. Dat laatste geloven we wel. De case is namelijk zo stug, dat je bijna zou kunnen spreken van een hardcase. Apple heeft voor de achterkant gekozen voor een steviger en dikker materiaal, terwijl de zijkanten wat flexibeler zijn. Toch sta je behoorlijk te rukken en te trekken als je de case er weer af wilt halen. Door het dikkere materiaal wordt de iPhone ook wel wat groter en dikker, waardoor er weinig verschil is met een leren hoes.

Vergeelt niet, maar heeft wel andere effecten
Wat het vergelen betreft: daar heb je bij goedkope hoesjes vaak last van, vooral als ze regelmatig opgewarmd worden op een draadloze oplader. Apple’s iPhone XR-hoesje had daar minder last van, zo vernamen we van mensen die de transparante case nu een jaar in gebruik hebben. Apple beweert dat er heel wat uren onderzoek en testwerk in heeft gezeten om een hoesje te maken die daar geen last van heeft. Dit hoesje blijft zo helder als kristal.

Drie klachten over het uiterlijk
Toch hebben we drie klachten over het uiterlijk van dit hoesje. Ten eerste maakt de doorzichtige case de kleur van je iPhone wat minder sprekend. Houd je een naakte iPhone 11 Pro in middernachtgroen naast hetzelfde toestel in de transparante case, dan zie je het nieuwe matte uiterlijk niet meer. Ook is de kleur door de vrij dikke laag plastic wat doffer geworden.

Daar komt nog bij dat het glimmende uiterlijk nogal wat vingervlekken aantrekt. Daardoor ziet de hoes er na een dag al wat smoezelig uit.

Apple transparant hoesje iPhone 11

Een andere klacht over het uiterlijk is het olievlek-effect dat ontstaat als er licht onder een bepaalde hoek op de hoes schijnt. Erg storend is het niet, maar het maakt het uiterlijk ook niet veel fraaier.

Wel fijn is dat de uitsnede aan de onderkant lekker groot is, waardoor je er geen last van hebt bij veegbewegingen en ook goed toegang hebt tot de Lightning-poort.

Apple transparant hoesje iPhone 11

Duurzaamheid van deze clear case

Wat is duurzamer: één €45 kostend hoesje kopen, waarvan de fabrikant beweert dat het nooit kapot gaat, of twintig hoesjes van €1 bij Ali halen en om de paar weken weggooien? Zelf zou ik dan het liefst de eerstgenoemde optie kiezen, maar dan moet je er wel op kunnen vertrouwen dat het écht goed zit. En op dat punt schort het toch een beetje. We kregen reacties van iCulture-lezers die het vergelijkbare transparante hoesje voor de iPhone XR hebben gebruiken en die blijkt scheuren te vertonen als je de iPhone er vaak uit haalt. Hier zie je een foto. We weten uiteraard niet of dit probleem ook optreedt bij de nieuwere hoes voor de iPhone 11-serie, maar hou er rekening mee dat je het hoesje er niet te vaak vanaf moet halen.

iPhone 11 clear case in gebruik

Na twee weken gebruik ziet de hoes er nog net zo uit als aan het begin, al zitten er wel wat kleine krasjes op. Die zijn zo minuscuul, dat je er niet direct last van hebt. Helemaal krasbestendig is het hoesje dus niet, ook al beweert Apple van wel. Pluspunt is natuurlijk dat die krassen niet op het toestel zelf terechtkomen en dat je na een jaar gebruik een toestel hebt dat er nog als nieuw uit ziet.

Tenminste, als de case zijn werk goed doet. Wat ik namelijk merkte bij deze hoes en ook bij andere transparante hoesjes, is dat er vuil langs de randen kan komen. Dat ziet er niet zo fraai uit en het kan ook krasjes veroorzaken op de roestvrijstalen randen van de 11 Pro (of op de aluminium randen, als je een iPhone 11 hebt).

Maar daarmee zijn mijn klachten nog niet op. Ik vond de knoppen ook vrij stug, waardoor het lastig was om een screenshot te maken, of om foto’s te maken met de volumeknop.

Een klacht die ik veel hoorde van iCulture-lezers en waar ik me zelf na een tijdje ook aan ging ergeren, is dat de hoes zo glad is. Een van de redenen waarom ik een hoesje heb, is omdat het betere bescherming biedt tegen uit mijn hand glippen. Wil ik mijn iPhone even snel wegleggen, dan zorgde mijn leren hoesje er altijd voor dat de iPhone niet van schuine oppervlakken glijdt. Bij dit doorzichtige hoesje is veel minder sprake van grip. De iPhone glijdt van de autostoel als je een bocht neemt en als de trein plotseling moet remmen, wordt de iPhone van het treintafeltje geslingerd. OK, ik overdrijf nu iets, maar feit blijft dat dit hoesje heel erg glad is.

Alternatieven voor de iPhone 11 transparante case

Zoek je een hoesje van Apple zelf, dan heb je dit jaar vier opties:

De twee laatstgenoemde modellen zijn alleen verkrijgbaar voor de iPhone 11 Pro (Max). Zoek je een neutraal hoesje en wil je niet deze transparante case van Apple, dan kun je het beste kiezen voor de zwarte of witte variant. De siliconenhoes krijgt na een jaar wel last van slijtage, waarbij de coating aan de hoekjes lelijk wordt. De lederen cases hebben daar minder last van, maar kunnen er na verloop van tijd wel wat smoezelig uit gaan zien.

Wil je niet per se een hoesje van Apple, dan kun je ook kijken bij diverse andere fabrikanten. Er zijn genoeg goedkopere modellen, bijvoorbeeld bij specialist smartphonehoesjes.nl.

Andere merken zijn vaak goedkoper, al kan de keuze van materialen wel iets minder zijn. Merken als Otterbox en Tech21 zijn weer wat duurder, maar bieden vaak wel goede valbescherming.

Score

7

Apple doorzichtig hoesje

Apple doorzichtig hoesje

€45,00

Voordelen +

 • Je blijft de kleur van je toestel zien
 • iPhone is goed beschermd tegen stoten en krassen
 • Verkleurt minder dan goedkope hoesjes
 • Stevige uitvoering maar daardoor ook wat stug
 • Grote uitsnede aan onderkant, waardoor je goed kunt swipen

Nadelen -

 • Erg prijzig
 • Gevoelig voor vingervlekken
 • Hoesje is behoorlijk stug
 • Matte afwerking van iPhone 11 Pro niet zichtbaar, kleur wordt vlakker
 • Hoesje is erg glad en glijdt snel weg
 • Olievlek-effect bij zonlicht

Conclusie transparant hoesje voor iPhone 11 (Pro Max)

We houden gemengde gevoelens over deze doorzichtige hoes van Apple. Het product is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, waardoor we dit jaar een iets hogere score geven. Maar helemaal perfect is het nog niet en dat verwacht je wel voor de toch wat overdreven prijs van 45 euro. We zouden graag zien dat Apple het hoesje dunner en minder glad maakt, dat de knappen minder stug zijn en dat het olievlek-effect wat minder zichtbaar is. En behalve van de dikte mag er ook nog wel iets van de prijs worden afgeschaafd.

Het is uiteindelijk een afweging: kies je voor een goedkopere hoes die je vervangt zodra hij vergeelt of mat is geworden door krassen? Of kies je voor een wat duurzamer model, die langer meegaat maar ook wat duurder is? Ook al zijn we fan van Apple en is het op zich geen slecht product, we blijven bij dit product toch het gevoel houden dat je te veel betaalt voor een simpel stukje plastic.

Apple transparant hoesje iPhone 11

Doorzichtig hoesje kopen

Je kunt kiezen uit de volgende modellen:

 • Doorzichtig hoesje voor iPhone 11: 45 euro
 • Doorzichtig hoesje voor iPhone 11 Pro: 45 euro
 • Doorzichtig hoesje voor iPhone 11 Pro Max: 45 euro

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 deals