shutterstock_140404582

5 manieren waarop Apple’s HealthKit de zorg gaat verbeteren #adv

ADV - Wat kan Apple's HealthKit doen om de zorg te verbeteren? Veel meer dan je denkt! Daarom 5 manieren waarop zorg straks beter wordt.
Ingezonden mededelingen - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_140404582ADV – Apple heeft met de Apple Watch en HealthKit een oplossing bedacht waarmee je veel beter je gezondheid in de gaten kunt houden dan voorheen. Allerlei kleine en grote bedrijven hebben al eerder geprobeerd om de zorg te verbeteren en kosten te reduceren. Maar misschien is het juist Apple die als buitenstaander nu echt voor een doorbraak kan zorgen. We gaan op weg naar een wereld, waarin we onze keuzes steeds meer baseren op harde cijfers, zeker als het om onze gezondheid gaat. Daarom 5 manieren waarop Apple de zorg kan verbeteren.

1. Meer betrokkenheid

Met de Apple Watch en HealthKit raak je als consument veel meer betrokken bij alle keuzes die je rondom je gezondheid maakt. Je kunt in de Gezondheidsapp van Apple precies zien hoe je voeding, fitheid en medische data met elkaar samenhangen en je ziet dus ook veel eerder als er iets mis is. Dat leidt tot een actievere rol voor patiënten. In plaats van een arts die je bloeddruk van tijd tot tijd opneemt, ga je zelf metingen doen en uitzoeken welke waarden ‘goed’ en ‘slecht’ zijn. Je kunt gerichter vragen stellen aan je arts, omdat je dankzij HealthKit beter begrijpt hoe factoren met elkaar samenhangen. De slimme sensoren zorgen dat je beter naar je lichaam luistert – maar als je dan echt zorg nodig hebt, wil je natuurlijk wel het liefst een goede en betrouwbare arts, die je ook echt kan helpen.

2. Minder chronische ziekten

Chronische ziekten zijn verantwoordelijk oor een groot deel van de zorgkosten. Het kenmerkende is dat ze grotendeels worden veroorzaakt door roken, slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging. Dat zijn allemaal gewoontes waar je iets aan kunt doen. Als de Apple ook maar 10% van alle gebruikers kan aanzetten tot gezonder gedrag, betekent het dat miljoenen mensen hun levensstijl gaan aanpassen. Dat is uiteindelijk wel degelijk te merken in de statistieken.

3. Massale medische onderzoeken

De website Foodlog schreef onlangs over een nieuwe vorm om de effecten van voeding te onderzoeken. Dat onderzoek is nu nog moeilijk en duur: er zijn ziekenhuizen, laboratoria en artsen nodig, die de proefpersonen continu begeleiden. Maar in de toekomst gaat dat anders: dankzij apparaten als de Apple Watch kun je mensen massaal laten meedoen aan onderzoeken, bijvoorbeeld naar de effecten van koffie. Mensen die willen meedoen aan zo’n onderzoek leggen hun data vast en delen dat anoniem met een instantie als TNO. De data blijft van jezelf, maar je geeft het wel anoniem ter beschikking aan onderzoeksinstanties die je vertrouwt.

4. Als Apple het doet, wil iedereen

Als Apple miljoenen mensen overhaalt om met hun gezondheid bezig te gaan, volgen miljoenen anderen vanzelf. Voor ons als voorlopers lijkt het misschien wel of iedereen een fitnesstracker heeft en regelmatig hardloopt, maar dat geldt natuurlijk maar voor een klein deel van de bevolking. Apple heeft iedereen aan de smartphone gekregen en dankzij de Apple Watch gaan ze zorgen dat iedereen straks een smartwatch wil hebben. Over een paar maanden liggen de eerste gezondheids-smartwatches bij Aldi en Kruidvat, van onbekende merken en met onbegrijpelijke (Android-)interfaces. Als Apple-fans kiezen we voor kwaliteit, maar is het niet mooi dat al die anderen het ook voor een habbekrats kunnen proberen? We gunnen het ze natuurlijk een beter gezondheid.

5. Digitale spreekkamer

Duizend huisartsen in Nederland gaan begin 2015 een virtuele spreekkamer openen. Het bespreken van een uitslag, controle of het uitvoeren van een thuismeting kan dan eenvoudig via een videoverbinding. Alle gezondheidsmetingen die je vooraf met de Apple Watch of andere gezondheidsaccessoires hebt gedaan, stuur je voorafgaand aan het gesprek naar je huisarts. De arts kan foto’s, een MRI-scan of uitslagen tonen. De technologie die erbij wordt gebruikt is niet ontwikkeld door Apple, maar Apple heeft dankzij FaceTime het (ook voor ouderen) heel gewoon gemaakt om via een videoverbinding met elkaar te communiceren. Het is niet veel anders dan facetimen met je kleinkind.

VGZ geeft ook om zorg

En dan nu de commercial break. Goede zorg, kwaliteit en kiezen op basis van informatie, is iets wat we allemaal willen. Verzekeraar VGZ ook. Daarom organiseert VGZ de zorg slimmer, door continu te peilen waar je goede zorg kunt krijgen. Sommige ziekenhuizen zijn nou eenmaal beter in een bepaalde behandeling dan andere. Heb je zorg nodig? Dan het liefst bij een ziekenhuis die gespecialiseerd is in jouw behandeling. Dat verkleint de kans op een nabehandeling, complicaties en onnodige zorg. Met als gevolg dat de zorg betaalbaar blijft en jij profiteert van een lagere premie. Stap dus over naar VGZ! Want voor goede zorg, zorgen we samen.

Beeld: Shutterstock

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 februari 2015 om 19:57
Onderwerp
,