WWDC 2012: Passbook, iOS-app voor al je tickets en kaarten

Apple introduceert een gloednieuwe applicatie met iOS 6: Passbook. Dat is een iPhone-app met een verzameling van je tickets, tegoedbonnen en pasjes die live kunnen worden bijgewerkt op de telefoon.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Apple Passbook live tickets op iPhoneSlechts één nieuwe applicatie werd vandaag aangekondigd bij de presentatie van iOS 6. Passbook is een initiatief van Apple waarmee je tickets, lidmaatschapskaarten en kortingsbonnen kan bewaren op één plek. De kaarten kunnen live worden geüpdatet vanuit de applicatie, zodat je bijvoorbeeld automatisch nieuwe gegevens over je vlucht ziet. Het is op dit moment nog niet bekend hoe je de kaarten verkrijgt in de applicatie. De kans is groot dat je ze handmatig moet invoeren.


Passbook klinkt misschien als een concurrent van de wachtwoorden-app 1Password die we onlangs nog uitgebreid hebben toegelicht, maar heeft dus een andere functie. Het dient louter om je pasjes in alle soorten en maten op te slaan. Of het nou om je Starbucks-kaart gaat waarbij je een gratis kop koffie krijgt na een aantal bestellingen, of een filmticket dat je online hebt gekocht. De applicatie kan herinneringen versturen om je te waarschuwen voor een film die je nog wilt zien.

De passen die je hebt, kan je gebruiken bij winkels dankzij bijvoorbeeld een QR-code op de pas. Je kan je voorstellen dat een kassamedewerker de pas langs een scanner haalt om een korting in te wisselen, of juist gegevens te updaten, bijvoorbeeld bij een beltegoedkaart. Passbook lijkt dan ook Apple’s eerste stap naar een systeem om mobiel mee te betalen.

Op elke kaart zie je algemene gegevens die voor die kaart noodzakelijk zijn, zoals vertrektijden van een vlucht of het tegoed dat je nog op je iTunes giftcard hebt staan. Het lijkt er dus op dat Apple haar eigen app zal aanwenden om iTunes giftcards-tegoeden duidelijker in terug te zien.

Apple heeft zich uitgesloofd op de animatie waarmee je een pas kan verwijderen in Passbook. De virtuele kaart wordt dan door een optische schredder gehaald waarna je hem niet meer terugziet.

Vooralsnog is er geen applicatie op de iPhone voorhanden die het live updaten van allerhande pasjes die je hebt mogelijk maakt. Dat doet ons ook in het duister tasten over hoe je aan de pasjes in de app komt. Apple heeft geen woord gerept over een kiosk van klantenkaarten, dus het lijkt aannemelijk dat je de gegevens handmatig moet invoeren. Er zijn wel apps waarbij je kaarten virtueel kan opslaan, maar die worden niet live bijgewerkt en geven dus geen inzicht in je tegoeden en kortingen, tenzij je ze zelf erg goed bijhoudt.

Passbook moet verkrijgbaar worden met ingang van iOS 6.

Foto’s: The Verge

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.