Reacties voor: WWDC 2011: Meningen van Nederlandse app-experts

iOS 5 en iCloud zijn aangekondigd op de WWDC 2011. Experts van Nederlandse app-studio's schijnen hun licht op hetgeen wat Apple presenteerde. Lovend en met kanttekeningen.
Lees het complete artikel → WWDC 2011: Meningen van Nederlandse app-experts
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 38 reacties

  1. Idd de manier waarop het wordt geïntroduceerd…..MobileMe en DropBox is naar mijn mening beter….iCloud voor business daar zat ik op te wachten!

    Consumenten schakelen nu 1 keer niet zo snel waardoor het altijd trager gaat voor ons “nerds” dan we zouden willen.

    Jammer, had een intergratie van MobileMe, DropBox en Spotify willen zien….Apple wordt teveel Microsoft achtig!

  2. “Ik wil namelijk geen tig meldingen krijg van één bericht.”

    Dan heb je het niet begrepen. De melding krijg je alleen op het device waarop je dan aan texten bent, naar de andere devices wordt het gewoon ongemerkt gepusht zodat je later ook op die andere devices verder kunt texten. Je krijgt echt geen tig ‘bliepjes’ van één bericht.

    “Je zou misschien kunnen afvragen waarom Facebook er dan niet bij zit.”

    Ik denk dat hierover de onderhandelingen met jongetje Zuckerberg zijn vastgelopen zoals eerder met Ping.

  3. Waarom zou dropbox niet geintegreerd kunnen worden met iCloud? Er is een iCloud API voorzien dus dat zou normaal geen probleem mogen zijn als Apple het toelaat 🙂

  4. Apple presenteert technieken waar anderen de weg gebaand hebben. Apple kennende, zullen ze een goed idee nog beter gemaakt hebben. De ultieme vendor-lock komt steeds dichterbij, en juist dat is de valkuil voor een bedrijf als Apple naarmate ze groter worden.

    Van oudsher is Apple een organisatie met een grote groep devote volgers. Deze groep is groter gemaakt door de komst van de iPhone, iPad en iPad. Het is ook deze groep die zal ageren als Apple teveel Microsoft wordt.

    Apple innoveert alleen in form-factor en gebruik, weinig in nieuwe toepassingen. Uitzonderingen daargelaten, maar dat zijn zelden de killer-apps voor de massa (nogmaals iPod buiten beschouwing).

    Het opvoeren van een vendor lock kan de Apple nog vervelend in de weg zitten. Bijvoorbeeld: Ik lees veel over de iCloud API, maar te weinig over eventuele openstelling van iMessages. Natuurlijk wil Apple de klanten graag binden aan de eigen hardware, maar het succes kan komen door een groot gemeengoed. Zie Whatsapp, ook op de Blackberry is hier het marktaandeel aan het groeien t.o.v. pingen. Als mijn partner een, noem het een, Nokia heeft, wil ik ook die bereiken en niet gebonden aan een platform. Een keuze maken die bij mij past. Het wiel opnieuw uitvinden en beperkt beschikbaar maken gaat niet eindeloos werken.

    Enneuh niet alles van Apple is een succes; Kijk naar de Apple Ping………..

    Blijft staan dat als Apple iets ouds opnieuw bouwt, het over het algemeen top werkt en is. Mij zullen ze niet snel verliezen als gebruiker;)

  5. @Tjeerd X.: Hoezo is Dropbox en MobileMe beter dan iCloud. iCloud is precies hetzelfde als MobileMe alleen gratis. Dat lijkt me al een pluspunt. MobileMe was vooral gefocussed op contacten, mail en agenda. Nu hebben ze dus nog van alles toegevoegd. In weze is iCloud dus gewoon een uitgebreide versie van MobileMe die zo’n beetje alles synchroniseert.

    Dropbox is juist minder handig. Dat is niets anders dan een folder die continue gesynct wordt. iCloud gaat veel verder dan dat. Je hoeft helemaal niet te weten waar een file staat om de laatste versie te gebruiken. Al je files zijn gewoon altijd en overal up to date zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen. Dropbox is bijna automatisch, iCloud is volledig automatisch.

    Als het werkt tenminste. MobileMe geeft je echt hoofdbrekens als iets niet goed synct. Als de iCloud niet goed werkt dan wil ik helemaal niet weten wat een frustrerende ellende dat geeft.

  6. @Tjeerd X.: Behalve dan dat de meeste software en hardware van apple wel gewoon goed werkt.

  7. Icloud only sync’s one apple account to your devices , so if you have more its useless unless you use itunes on the pc / mac and redownload and then sync your iphone ect , or you get the 90 days to change waiting period

  8. Toch wel opvallend dat Facebook er niet bij zit. Maar misschien wordt Facebook nog wel degelijk toegevoegd. Wordt gewoon een kwestie van de “Single Sign On” functie uitbreiden naar meer sociale media die hier gebruik van kunnen maken. Maar op deze manier wordt Twitter wel weer een stuk belangrijker dan Facebook. Gekke is dat heel veel andere OSX programma’s wel Facebook integratie hebben zoals iPhoto en iMovie.

  9. @nibs: Dat lijkt me sterk want dan gaat het hele idee verloren van iCloud. Bovendien wordt er melding gemaakt dat alle iOS devices los van een PC/Mac moeten gaan opereren dus dat lijkt onzin wat er staat.

    Edit: Ah ik snap hem al. Als je meerdere Apple ID’s hebt wordt het lastig inderdaad. Hopelijk is er een manier om Apple ID’s aan elkaar te koppelen.

  10. Ik vind het grappig dat de lead developer van nu.nl zegt dat Apple constant overal telaat mee terwijl zij zelf meestal nog niet eens html 5 filmpjes toevoegen aan hun artikelen.

  11. Origineel geplaatst door Gé
    Ik vind het grappig dat de lead developer van nu.nl zegt dat Apple constant overal telaat mee terwijl zij zelf meestal nog niet eens html 5 filmpjes toevoegen aan hun artikelen.

    Kan jij grappig vinden maar hij heb wel gelijk dusss en als jij zo nodig fimpjes wou zien op nu.nl had je geen iPhone moeten kopen want daar kan je maar de halve internet beleving mee beleven zoals ruim bekend.

  12. Wat ik eigenlijk bij iedereen mis is een kritische blik naar online toepassingen in zijn algemeenheid (cloud is een mooi woord voor iets wat sinds jaar en dag al bekend staat als online services/toepassingen, flauwekul terminologie dus). Met name dingen als security en toepasbaarheid. Het idee dat het OS naar een online ding gaat laat eigenlijk ook al wel zien hoe slecht er nagedacht wordt. Bij ADSL halen de meesten niet eens de maximale snelheid, de telco’s maken mobiel internet steeds duurder en gaan zelfs weer datalimieten hanteren. Allemaal omdat er enorm veel dataverkeer is wat ze niet echt meer bij kunnen houden. Een vraag die maar stijgt en stijgt. Kortom, de infrastructuur is bij lange na niet geschikt voor een OS die ergens online gehost wordt. Zeker niet als je kijkt naar waarom er tegenwoordig toch zoveel ssd’s worden verkocht.

    Jammer dat er niet ook eens naar dit soort zaken wordt gekeken want dat zijn nou juist ook belangrijke items. Hoe gaan app bouwers dingen als privacy en security realiseren als men van bijv. iCloud gebruik gaat maken. Zien ze het überhaupt als een probleem op dit vlak?

  13. Apple zal de komende jaren de gebruiker moeten heropvoeden om af te stappen van en onafhankelijk te worden van datgene wat ze zo lief hebben, namelijk de devices zelf en meer moeten gaan vertrouwen op werken via de Cloud.

    Die opmerking slaat echt de spijker op z’n kop, dat is precies waar het de komende jaren om zal gaan. En als er één bedrijf is wat het voor elkaar kan krijgen, zal het Apple zijn.

    Ook Microsoft, toch niet de minste, is al jaren bezig met een cloud strategie (Azure, Office360 enz) maar het zijn allemaal dingen waar de mensen niet op zitten te wachten omdat ze het (nog steeds) veel efficiënter lokaal kunnen doen. Voor Google (Chrome OS) geldt hetzelfde.

    Apple daarentegen wil de mensen niet dwingen om in de cloud te werken (nog niet tenminste met de huidige strategie), je werkt gewoon lokaal op een device naar keuze. Dat kan een iPhone/iPod zijn, een Macbook, een iPad, een iMac of voor mijn part een AppleTV. Maar de grote kracht is dat alles wat je doet, ook gelijk op al je andere Apple apparaten beschikbaar is. Zonder gesleep met USB sticks, opslag op NASsen, up/downloaden en dergelijke. Met andere woorden: de gebruiker merkt er niets van, behalve dat zijn/haar werk gewoon overal beschikbaar is. En dát is voor de consument een revolutie!

    Toegegeven, bedrijven kennen dit al langer, ook op basis van Microsoft spullen. Maar ook dan werkt het nog niet zo vanzelfsprekend en ongemerkt als bij iCloud. Voorbeeld: op m’n bedrijfslaptop heb ik alle synchronisatie met het netwerk UITgeschakeld én de inhoud van “Mijn Documenten” verplaatst naar een lokale map met een andere naam (en Mijn Documenten daarbij zo leeg mogelijk gemaakt), om te voorkomen dat ik na het ‘s morgens opstarten van de laptop, pas rond het middaguur ermee kan werken. Echt, zo lomp kan netwerk synchronisatie zijn (toegegeven, als je het slecht implementeert)!

  14. Origineel geplaatst door ppl
    Het idee dat het OS naar een online ding gaat laat eigenlijk ook al wel zien hoe slecht er nagedacht wordt. Bij ADSL halen de meesten niet eens de maximale snelheid, de telco’s maken mobiel internet steeds duurder en gaan zelfs weer datalimieten hanteren. Allemaal omdat er enorm veel dataverkeer is wat ze niet echt meer bij kunnen houden. Een vraag die maar stijgt en stijgt. Kortom, de infrastructuur is bij lange na niet geschikt voor een OS die ergens online gehost wordt.

    Helemaal mee eens, ik zie er totaal geen heil in om het OS naar de cloud te verplaatsen! Dat betekent oa. (behalve nog veel andere nadelen) dat je zonder internetverbinding (op reis in de bush-bush of gewoon net buiten bereik van de dichtstbijzijnde GSM mast, of een storing net in het gebied waar jij bent) je eigen apparaat niet eens meer kunt opstarten!

    Het synchroniseren van gegevens met de cloud is wel absoluut de toekomst, als het maar góed uitgevoerd wordt! Dat wil zeggen, altijd een lokale kopie van je gegevens en niet uitsluitend in de cloud werken! Volgens mij heeft Apple dat wel goed begrepen!

    Een opmerking die ik hier steeds weer tegenkom is dat Apple heel veel “vernieuwingen” niet zelf heeft bedacht en er ook zeker niet de eerste mee is. Helemaal mee eens, dat is 100% waar. Maar tegelijk is het wel een feit dat Apple héél goed kijkt naar waar de klant behoefte aan heeft, ipv. wat de techniek kan bieden. En daardoor slaat iets in de Apple-variant wél aan, waar concurrenten al jaren met hetzelfde idee worstelen en het er maar niet door krijgen. Kijk bv. alleen al eens naar de iPad. Tablets bestaan al meer dan 10 jaar, zijn nooit doorgebroken en werden vorig jaar nog doodverklaard. Toen kwam de iPad en zette Apple de hele wereld op z’n kop. En vanaf dag 1 van de verkoop van de iPad 1 bestaat het grootste deel van de kopers uit mensen die nog nóóit eerder een Apple apparaat in huis hadden, of hooguit een gewone iPod.

  15. Jammer dat Martijn niet onderbouwt waarom hij iCloud een tegenvaller vindt.

  16. Tsjah.. zo zie je maar.. er is nog wel het een en ander te doen..

    In elk geval. kan iemand mij vertellen hoe ik develepor word.. ik wil graag de beta testen.. iemand site linkje ? (A)

  17. Net de keynote van Apple gekeken. En ik ben weer verheugt. Niet alles is vernieuwend uit de Apple fabriek maar ziet er goed uit. En it just works! Hihi en dan de eeuwige strijd tussen de Mac en windows gebruikers (en de iOS en android strijd). Laat iedereen gewoon zijn eigen keuze maken. En respect voor elkaar hebben.

  18. @MrVerCouter: kost 99$ op de dev site van Apple. Anders zul je je UDID moeten laten registreren maar daar mogen we hier niet over praten.

  19. @hoi: Ja maar ik kan niet vinden op de site zelf waar je je moet registreren… 🙁

  20. @MrVerCouter: Edit: gevonden, en ben dev 😀

  21. iCloud wordt een tegenvaller net als Ping.

  22. Origineel geplaatst door ppl
    Wat ik eigenlijk bij iedereen mis is een kritische blik naar online toepassingen in zijn algemeenheid (cloud is een mooi woord voor iets wat sinds jaar en dag al bekend staat als online services/toepassingen, flauwekul terminologie dus). Met name dingen als security en toepasbaarheid.

    Security is een algemeen probleem deze dagen, maar ik denk juist dat cloud de oplossing bied. Met alle virussen en trojans, hoe kunnen we onze bestanden nog veiligstellen? Ik denk dat in de cloud een vreselijk goede oplossing is.

    Om terug te komen op dat cloud al langer bestaat. Het gaat niet om hoelang het al bestaat, maar om hoe efficiënt het uitgevoerd wordt. De laptop bestaat ook al jaren. De laatste jaren wordt deze echter efficiënter en dus ook koopbaarder voor de normale mens.

    Origineel geplaatst door ppl
    Het idee dat het OS naar een online ding gaat laat eigenlijk ook al wel zien hoe slecht er nagedacht wordt. Bij ADSL halen de meesten niet eens de maximale snelheid, de telco’s maken mobiel internet steeds duurder en gaan zelfs weer datalimieten hanteren. Allemaal omdat er enorm veel dataverkeer is wat ze niet echt meer bij kunnen houden. Een vraag die maar stijgt en stijgt. Kortom, de infrastructuur is bij lange na niet geschikt voor een OS die ergens online gehost wordt.

    Het OS gaat niet naar een online ding, alleen de bestanden. En dat eigenlijk nog geeneens, want er staat gewoon een kopie op de harde schijf. Dit is iets wat vele mensen al deden met DropBox.
    Mijn probleem met DropBox is dat het alleen voor documenten werkt en niet bijv. met mijn agenda. Daarom heb ik nu 5 verschillende sync services. Ik ben blij als alles in 1 kan met iCloud.
    Over datalimiet. De standaardinstelling staan nog altijd op wifi-only. En aangezien er steeds meer plekken komen waar wifi is, neem ik aan dat dat probleem zich vanzelf oplost.

    Origineel geplaatst door ppl
    Hoe gaan app bouwers dingen als privacy en security realiseren als men van bijv. iCloud gebruik gaat maken. Zien ze het überhaupt als een probleem op dit vlak?

    Security en privacy blijven sowieso altijd een zorgekindje. Of het nu gaat over lokaal, in de cloud of gewoon zelf in het OV (chipkaart). Als je vreselijk zorgen maakt over die onderwerpen, kan je beter meteen je internetverbinding doorknippen.

  23. @Alfred: Het zijn de zaken van je telefoon waar je een verbinding nodig voor hebt. Games, camera e.d. zijn gewoon functies van het toestel zelf en worden dus zeker wel bruikbaar op een toestel dat geen verbinding meer heeft (airplane-mode?)

    De rest van het toestel wordt over the air (WebOS anyone) geladen. Zo blijven die functies constant geupdate en da’s ook gunstig lijkt me. Zij passen het namelijk ‘even’ op 1 plek aan en iedereen heeft er dan profijt van. Maar dat kan ook nadelen hebben (jb bijv.).

    Enfin, zo ver is het (nog) niet. Maar supernadelig vind ik het niet.

  24. Even het idee van de Cloud laten bezinken en ik denk dat het vooral een hele slimme zakelijke zet van Apple zal zijn. Goude handboeien aanbrengen voor bestaande klanten!

    Als je de nieuwe prijzen bekijkt van wat gisteren gelanceerd is (Mobileme 99, Icloud gratis en 100 dollar korting op de OS upgrade) dan zie je dat Apple vooral bezig met een investering in de toekomst.

    Door zo’n synchronisatieclaim waar te maken willen nieuwe Iphone bezitters perse een Ibook wanneer ze een laptop gaan aanschaffen en vice versa. Heel slim om je huidige klanten te belonen met meer functionaliteit dat ze nog meer Apple produkten gaan kopen.

    Wat me nog niet duidelijk is wat de invloed zal zijn op de enorme groei van het mobiele dataverkeer. Dat is de keerzijde voor de KPN’s en T-Mobiles van deze wereld en deze kan Apple beter te vriend houden

  25. Ik denk juist dat Apple hier wederom last zien hoe het ook kan! Daarnaast is het voor de doorsnee consument (wat je in mijn ogen niet bent als je een site als iPhoneclub.nl bezoekt) fantastisch om op deze manier al je apparaten een beetje ‘in sync’ te houden. Ik maak bijvoorbeeld met grote regelmaat gebruik van de ‘Back to my Mac’ functie in Mac OS X Snow Leopard. Werkt in feite op dezelfde manier. Je logt in op je Mac die thuis staat en haalt het bestand op dat je niet op je MacBook staat op. Ideaal, en helemaal als het automatisch zou gaan. Ik kan niet anders zeggen dat dat ik verheugd ben met de komst van iCloud. Ik kan niet wachten tot de officiële release van iOS 5!

  26. Integratie van Twitter ipv Facebook vind ik een (grote) misser. Misschien vanuit korte termijn begrijpelijk, FB is immers een concurrent, maar vanuit de gebruiker niet. Zonder (nu) cijfers bij de hand de hand te hebben durf ik te stellen dat de gemiddelde ‘gebruiker’ niets met Twitter wil terwijl Facebook ongelooflijk groeit. Ook in Nederland met veel Hyvers.

  27. iSync, MobileMe, iCloud, ik ben skeptisch. Heb over de jaren meegemaakt hoe het adresboek corrupt is geraakt door verschillende implementaties, iSync kon met Palm, met Symbian, etc. En ook Lotus Notes, Active Directory, later FaceBook, LinkedIn, iedereen had wel iets dat op de Mac werkte met hun spul, maar nooit perfect, en met verschillende extensies, en nu nog wat “handige” apps die de puinhoop kompleet maken. Voor MobileMe werden excuses gemaakt “not our finest hour”. Daar ben ik wat door opgelucht. Vertrouwt niet uw goud aan de iCloud !!

  28. good artists copy, great artists steal.. het notificationsystem heb ik eerder gezien… OP ANDROID! het werkt exact hetzelfde en ziet er zelfs grotendeels hetzelfde uit. Jammer ik had verwacht dat ze een andere hoek in zouden slaan en dat we iets revolutionairs te zien kregen.. 🙁

  29. Origineel geplaatst door Sam
    Waarom zou dropbox niet geintegreerd kunnen worden met iCloud? Er is een iCloud API voorzien dus dat zou normaal geen probleem mogen zijn als Apple het toelaat

    Is Airdrop niet gewoon Dropbox dan?

  30. Leuk stuk.
    Ik snap alleen niet dat Christian Apers, hier voorgesteld als specialist van een bedrijf dat iPad magazines bouwt het volgende zegt:

    Dit maakt het mogelijk om serieuze apps voor het bedrijfsleven te maken. Alle app-content kan je backuppen, en gebruikers kunnen makkelijk tussen apparaten schakelen. Het feit dat je gebruik kan maken van iCloud stimuleert developers om apps niet als op zichzelf staande producten te zien, maar om geïntegreerde systemen te maken.

    Er wordt door vele partijen (ook door ons) al enkele jaren toch echt serieus gewerkt aan “geïntegreerde systemen” waarin iPhone en iPad apps een fantastische manier zijn om data te ontsluiten. Juist voor het bedrijfsleven. Daar zou ik never nooit iCloud voor inzetten, maar altijd een eigen Backend met degelijke koppelingen (xml,json, etc.). Ik kan met 99% zekerheid zeggen dat serieuze bedrijven met serieuze backends en gekoppelde datasystemen niks gaan doen met iCloud.

    Het is puur een consumenten oplossing. Leuk en zeker handig voor games, of bookmark/notitie en todo-apps.

  31. Het lijkt wel of men verwacht dat Apple elk jaar met iets revolutionairs komt.

  32. @softijs: Het gaat erom dat hij zegt dat apple achter de feiten aanloopt, terwijl de lead developer dat zelf ook doet. Hoe lastig is het nou om een html link te linken inplaats van html?

    Het is gewoon een feit dat de maker van nu.nl app ook niet al te snugger is.

  33. Na de vele geruchten over Apple haar nieuwe datacentrum had ik hoge verwachtingen van de komende nieuwe producten en/of diensten. iCloud is het resultaat, maar is enkel een verbetering, terwijl ik een revolutie verwachtte. Een nieuwe markt.

    Ik verwacht dat de revolutie nog wel gaat komen. Volgend jaar. Met de nieuwe Apple TV of met NFC, mobile payments, game consoles, TV series en films, tafels of andere apparaten.

    Dan beloof ik wat enthousiaster te zijn. 😉

  34. “it just works”

  35. @Edward @mediaBunker: Natuurlijk bestaan er nu geïntegreerde systemen waarin iOS apps data ontsluiten voor het bedrijfsleven.
    Voor onze app voor ING ontsluiten wij ook data van de bank, en hier is iCloud zeker geen vervanging/oplossing voor.

    Waar iCloud wel een oplossing voor biedt is gemak voor de enterprise (zakelijke) gebruiker.
    Vanuit de enterprise gebruiker denkend:
    – Het is niet gemakkelijk om op je werk een document te maken, dat snel naar je laptop te sturen om het onderweg nog te finetunen, en om het daarna te presenteren aan de klant op een iPad.
    Documenten moeten in de huidige situatie heen er weer gestuurd worden via mail om het op de iPad/iPhone te krijgen. Natuurlijk zijn hier al systemen voor, maar die kunnen niet op de achtergrond synchroniseren.

    Voor dit probleem biedt iCloud wel een oplossing. Zelfs met een Windows applicatie (via de Windows API) kan men de laatste bestanden weer ophalen uit de iCloud en verder bewerken.
    Serieuze bedrijven met serieuze backends kunnen hun bestaande oplossingen uitbreiden (niet vervangen) met iCloud.

    Minder belangrijk maar ook relevant is het feit dat de instellingen voor je applicatie gelijk op alle systemen ingesteld staan. Dit biedt nog meer gemak om snel te switchen van device, en stimuleert gebruiksgemak (bijvoorbeeld tussen de iPhone en iPad versie van dezelfde app).

    Wij denken dat Apple met iCloud niet alleen consumenten wil bedienen maar ook de enterprise.

  36. Origineel geplaatst door MaikenSecurity is een algemeen probleem deze dagen, maar ik denk juist dat cloud de oplossing bied. Met alle virussen en trojans, hoe kunnen we onze bestanden nog veiligstellen? Ik denk dat in de cloud een vreselijk goede oplossing is.

    Als je bij security alleen maar aan virussen en trojans denkt heb je het totaal niet begrepen. Kennelijk heb je de afgelopen weken ook niet het nieuws gevolgd. Het PSN van Sony is diverse malen gehackt en ook het PSN is een vorm van cloud computing. Security bij cloud computing betekent dus niet virussen en malware maar het niet kunnen hacken van de cloud omgeving en ook wetgeving. Een ander mooi voorbeeld in dit opzicht is dropbox die haar algemene voorwaarden heeft aangepast op een dusdanige manier dat er ineens wel heel duidelijk uit bleek dat medewerkers wel degelijk toegang hebben tot de bestanden van gebruikers (hoewel er technische limitaties zijn aangebracht zodat er niet zomaar bestanden te bekijken zijn).

    Als we even kijken naar waar de naam cloud vandaan komt wordt het al helemaal duidelijk waarom de cloud absoluut niet de oplossing voor security is maar juist het exact tegenovergestelde: het grote probleem en gevaar. Als je het grote internet wilde tekenen in een diagram dan gebruikte je daar een wolk voor. Dat was lekker algemeen, niet specifiek en dus heel erg vaag. Voor een diagram perfect en ook als marketing term richting gebruikers. Die vaagheid is nou juist het probleem. Er is helemaal niets bekend hoe en wat, je moet ze allemaal maar op hun blauwe ogen vertrouwen.

    Om terug te komen op dat cloud al langer bestaat. Het gaat niet om hoelang het al bestaat, maar om hoe efficiënt het uitgevoerd wordt. De laptop bestaat ook al jaren. De laatste jaren wordt deze echter efficiënter en dus ook koopbaarder voor de normale mens.

    Dat is waar maar dat was niet wat ik er mee bedoelde. Cloud computing is gewoon een hippe term voor iets wat we al decennia lang kennen en doen. Feitelijk is er helemaal niets nieuws aan. Er is dus ook geen revolutie, hoogstens een evolutie (je voorbeeld is bijv. ook evolutie).

    Het OS gaat niet naar een online ding, alleen de bestanden.

    Jawel want daar ging het nou precies om: de expert voorzag dat het OS ook in de cloud komt. Dat is nu al zo door technieken als VMware View, PC over IP, etc. Je ziet daar ook dat het lang niet altijd werkt. Met name het draaien van AutoCAD is een forse uitdaging omdat dit nogal wat vergt van de hardware. Dat geldt voor meer applicaties. Maar dat is niet het enige. Als het elders staat ben je volledig afhankelijk van de verbinding met dat elders en juist dat is het grootste probleem. De huidige infrastructuur is daar niet geschikt voor en de kosten rijzen nu al de pan uit. Gevolg is dat telco’s DPI gaan toepassen, dit nu bij wet verboden wordt en we dadelijk dus veel meer geld moeten neertellen voor een internetverbinding en dataverkeer. Dan wil je zo min mogelijk gebruik maken van een internetverbinding waardoor iets als cloud computing al helemaal geen optie meer is. Afgezien daarvan wil je graag dat je OS en apps responsief zijn, dat ze meteen doen wat je wil. Daar moet geen vertraging in zitten. Als je een OS over een draadloze verbinding gooit heb je meteen al forse problemen vanwege de enorme latency die dat met zich meebrengt. Ook is het zo dat op dit moment er geen makkelijk te verkrijgen internetverbindingen zijn met de snelheid van SATA (1.5 Gbps op z’n sloomst!). Gezien de kosten is het niet ondenkbaar dat we dit de komende tijd ook niet hard zullen zien stijgen.

    En dat eigenlijk nog geeneens, want er staat gewoon een kopie op de harde schijf. Dit is iets wat vele mensen al deden met DropBox.

    Niet geheel waar omdat dit sterk afhankelijk is van de dienst zelf. Vaak is het een lokale caching en staat de rest in de cloud. Bij IMAP mail is het vaker het geval dat alles in de cloud staat en er eigenlijk vrijwel niets lokaal wordt gecached (in iOS en OS X wordt overigens wel alles gecached). Dropbox is een sync dienst waarbij je data naar de cloud synct als ware het een backup mechanisme alla Time Machine. Dat doet dus niet iedere cloud dienst. Spotify is daar een heel goed voorbeeld van.

    De standaardinstelling staan nog altijd op wifi-only. En aangezien er steeds meer plekken komen waar wifi is, neem ik aan dat dat probleem zich vanzelf oplost.

    Dat is niet waar, er komen steeds minder plekken waar wifi is. Mensen beveiligen hun netwerken omdat ze bang zijn voor hackers (enigszins terecht, je bent namelijk wel wettelijk verantwoordelijk voor alles wat over de verbinding gaat, bij ontdekking van kinderporno vanaf jouw verbinding heb je het nodige uit te leggen, niet die hacker die illegaal meeliftte). Wifi is namelijk erg duur om aan te leggen, vooral omdat het gigantische concurrentie heeft van de telco’s. De meeste wifi initiatieven zijn dan inmiddels ook al gesneuveld. Wellicht dat door de prijzen van de telco’s het dadelijk wel rendabel wordt maar dat is nog maar de vraag (dataverkeer in zijn algemeenheid wordt duur en daar heb je met wifi dus ook last van). Rest uiteindelijk je eigen wifi netwerk thuis en op kantoor/school (indien je daar gebruik van mag maken). Als je op maar een paar plekken gebruik kunt maken verliest dat cloud gebeuren ook al snel zijn voordelen.

    Security en privacy blijven sowieso altijd een zorgekindje. Of het nu gaat over lokaal, in de cloud of gewoon zelf in het OV (chipkaart). Als je vreselijk zorgen maakt over die onderwerpen, kan je beter meteen je internetverbinding doorknippen.

    De bekende dooddoener natuurlijk maar helaas ben je bij wet verplicht om vertrouwelijk met gegevens om te gaan en noem maar op. Bij bepaalde zaken dien je zelfs verregaande beveiligingsmaatregelen te treffen. Juist in die gevallen is het interessant om te weten wat experts dan van iets als iCloud vinden en hoe zij met deze kwestie omgaan. Het is dus zeker geen kwestie van je internetverbinding dan maar doorknippen. De andere kant is verplicht om bepaalde dingen te doen en ik wil alleen maar weten hoe zij dit met iCloud dan gaan doen.

    @Alfred: gelukkig hebben we wet en regelgeving die voorkomt dat we naar een cloud only situatie gaan. Dit is namelijk een zeer ongewenste situatie omdat we dan de grip op onze data volledig kwijt zijn en we ons totaal afhankelijk maken van het internet en diverse services. Dat is wettelijk verboden in diverse gevallen omdat je verplicht bent zorgvuldig met data om te gaan en dat houdt in dat je grip op je gegevens moet houden. Het EPD is om deze reden ook door de Eerste Kamer afgewezen. Verder is het ook zo dat door de wazigheid van het cloud gebeuren dingen voor gebruikers ook heel erg onduidelijk worden waardoor je enorm veel verwarring hebt. Gebruikers cloud computing uitleggen is echt een ware hel. Voorstanders van cloud computing moeten dat eens leren, ze kijken veel te veel door een roze bril wat een enorm groot gevaar oplevert voor de maatschappij (kijk eens naar de PSN hack en gevolgen daarvan).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.