Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Handoff en Continuity: werkt het met mijn Mac, iPhone of iPad?

Continuity en Handoff zijn twee handige nieuwe functies in iOS 8 en OS X Yosemite. Maar is jouw Mac of iDevice wel geschikt?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

AirDrop Continuity HandOffTwee belangrijke nieuwe functies in iOS 8 en OS X Yosemite laten je iPhone beter samenwerken met je Mac: Continuity en Handoff. Continuity zorgt ervoor dat je sms’jes en telefoongesprekken op je Mac binnenkrijgt, terwijl je met Handoff je werkzaamheden op de Mac kunt voortzetten op een iDevice. Maar niet iedereen kan deze nieuwe functies straks gebruiken. Welke Mac- en iOS-apparaten zijn geschikt voor Continuity en Handoff? En werkt het ook met Bluetooth USB-sticks? We leggen het uit in dit artikel.


Lees ook: Continuity werkend krijgen op oudere Macs

Continuity en Handoff

Continuity en Handoff zijn twee belangrijke nieuwe functies in iOS 8 en OS X Yosemite, waarmee Macs en iDevices beter met elkaar communiceren. In een eerder artikel hebben we uitgebreid in beeld gebracht hoe deze nieuwe functies gaan werken. Het idee is dat je een e-mail kunt schrijven op het ene apparaat (bijvoorbeeld een iMac) en daarna naadloos kunt verder werken op een ander apparaat (bijvoorbeeld een iPhone). Ook kun je straks binnenkomende telefoontjes en sms-berichten beantwoorden op de Mac. Zo zijn er nog meer manieren om te zorgen dat beide besturingssystemen beter samenwerken, bijvoorbeeld met AirDrop.

Handoff Continuity

Bluetooth LE

Voor het gebruik van Continuity en Handoff is Bluetooth Low Energy (LE) vereist – een protocol binnen Bluetooth 4.0. Kort gezegd betekent dit dat je een iPhone, iPad, iPod touch of Mac nodig hebt die Bluetooth 4.0 ondersteunt (verderop lees je welke modellen dit zijn). Bluetooth Low Energy wordt gebruikt om een connectie te maken tussen de twee apparaten.

Dit is tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014 bevestigd door een belangrijke ontwikkelaar van Apple. Michael Jurewitz, lead engineering project manager voor Continuity, vertelde tijdens een sessie voor ontwikkelaars dat Bluetooth LE bepaalt welke apparaten in de buurt zijn. “We gebruiken Bluetooth LE om apparaten in de buurt te laten zien wat ze linksboven in het scherm moeten tonen”, aldus Jurewitz. Linksboven verschijnen de Handoff-notificaties. “Welke apparaten worden getoond wordt bepaald door de apparaten waarop je met hetzelfde iCloud-account bent ingelogd. We weten dat je op een bepaald apparaat bent ingelogd en we gebruiken de cloud om die apparaten met Bluetooth LE aan elkaar te koppelen.” Een audio-opname van de uitspraken is hier te beluisteren onder het kopje ‘Adopting Handoff on iOS and OS X’. Na het koppelen wordt er een kleine hoeveelheid data uitgewisseld tussen de apparaten, al is nog onduidelijk of dat ook allemaal via Bluetooth gebeurt.

De beta van OS X Yosemite vereist Bluetooth LE voor het gebruik van Continuity en Handoff. Het is daarom aannemelijk dat alleen Macs met Bluetooth 4.0 de nieuwe functies mogen gebruiken. Er is echter een kleine kans dat hier alsnog verandering in zal komen: volgens bronnen binnen Apple wordt er nog nagedacht over de exacte implementatie van Handoff en Continuity. Er is daarom een kleine kans dat Bluetooth LE geen vereiste zal worden. In dit artikel gaan we er van uit dat je wel Bluetooth 4.0 nodig hebt.

Bluetooth LE versus Bluetooth 4.0

Bluetooth LE en Bluetooth 4.0 worden vaak in één adem genoemd. Maar er zijn toch subtiele verschillen: de Bluetooth 4.0-specificatie bestond al, toen Bluetooth LE er in 2010 aan werd toegevoegd. Apparaten die Bluetooth 4.0 ondersteunen zullen ook LE-ready zijn. Apple ondersteunt Bluetooth 4.0 én Bluetooth LE sinds de iPhone 4S in 2011 verscheen. Het was trouwens de eerste smartphone ter wereld die er geschikt voor was. Begin 2012 volgde ondersteuning op de iPad 3 met retinascherm. Beide iDevices zijn geschikt om iOS 8 te installeren, dus niets staat gebruik van Handoff en Continuity in de weg – mits je ook een geschikte Mac hebt.

Bluetooth Low Energy (LE) is dus niet meer dan een onderdeel van de Bluetooth 4.0 specificatie. Terwijl Bluetooth 2.0 EDR en Bluetooth 3.0 HS vooral gericht waren op hogere datasnelheden, is Bluetooth 4.0 vooral gericht op communicatie tussen apparaten, waarbij de snelheid minder belangrijk is. Bij Bluetooth 4.0 gaat het vooral om laag energieverbruik, bedoeld om bijvoorbeeld het ‘Internet of Things’ mogelijk te maken: waarbij allerlei alledaagse apparaten verbonden zijn met internet.
De Bluetooth 4.0 specificatie beschrijft twee soorten apparaten: single mode devices die alleen het Bluetooth LE-protocol ondersteunen en dual mode devices die zowel Bluetooth LE en gewone Bluetooth BR/EDR aankunnen. Dat onderscheid is voor de werking van Handoff en Continuity verder niet van belang. Wel is het goed om te weten dat Bluetooth Smart een marketingnaam is voor Bluetooth LE. Als een apparaat Bluetooth Smart ondersteunt, betekent het dus ondersteuning voor Bluetooth LE.

Welke apparaten zijn geschikt voor Continuity en Handoff?

De volgende apparaten ondersteunen Bluetooth 4.0 en werken daarom met Continuity en Handoff:

Op welke iDevices werken Continuity en Handoff?

Er is een kleine kans dat de iPhone 4s toch geen Continuity en Handoff zal ondersteunen. Kiest Apple ervoor om ook een peer-to-peer Wi-Fi-verbinding te gebruiken zoals bij AirDrop, dan zul je een iPhone 5 of nieuwer nodig hebben. Alleen hierin zit de hiervoor vereiste Wi-Fi-transceiver. Dit zal pas blijken zodra Apple verder is gevorderd met de ontwikkeling van Handoff en Continuity.

Op welke Macs werken Continuity en Handoff?

Twijfel je alsnog of je Mac Bluetooth 4.0 ondersteunt? Dan kun je de volgende stappen uitvoeren om het te checken:

  1. Klik op het -menu.
  2. Klik op Over deze Mac.
  3. Klik op Meer info…
  4. Klik op Systeemoverzicht…
  5. Kies aan de linkerzijde voor Bluetooth (onder Hardware).
  6. Zoek naar LMP-versie

Achter LMP-versie zal een code staan. Staat hier 0x6? Dan ondersteunt je Mac Bluetooth 4.0. Is het een code met een lager cijfer, dan kun je Bluetooth 4.0 niet gebruiken.

Geen Bluetooth-adapters?

Voor de Mac zijn er adapters te bestellen voor Bluetooth 4.0. Deze maken het mogelijk om Bluetooth LE te gebruiken op een Mac die daar de hardware zelf niet voor heeft. Het is echter onduidelijk of je hiermee Handoff en Continuity kunt gebruiken. MacRumors concludeerde eerder dat je met een Bluetooth 4.0-dongle voor je Mac niet gebruik kunt maken van Handoff en Continuity. Ze baseren zich hierbij op gebruikerservaringen van de OS X Yosemite-beta. Netkas.org wist Handoff en Continuity in diezelfde beta echter te gebruiken, door een Bluetooth-adapter op het moederbord van een oude Mac Pro te installeren.

Mac_Bluetooth_info_LE

Dat de dongles niet werken is wel enigszins vreemd. Apps van derden die Bluetooth 4.0 vereisten (zoals Notifyr en Knock) werken namelijk vaak wel in combinatie met een dongle.

Volgens bronnen is het mogelijk dat Apple later Bluetooth 4.0-dongles zal ondersteunen voor het gebruik van Handoff en Continuity. Het is nog niet zeker of hierbij alle dongles en adapters worden ondersteund. Hier komt hoogstwaarschijnlijk meer informatie over naar buiten zodra de publieke versie van OS X Yosemite verschijnt.

AirDrop en Bluetooth Low Energy

AirDrop iOS 7De beperkte ondersteuning van Handoff en Continuity heeft ook geleid tot enige verwarring over AirDrop. In screenshots is namelijk te zien dat AirDrop niet op Macs werkt zonder Bluetooth LE, terwijl deze Macs in eerdere OS X-versies wel gewoon AirDrop ondersteunden. Met AirDrop is het mogelijk om bestanden uit te wisselen tussen twee Macs of twee iDevices. Vanaf OS X Yosemite en iOS 8 is het mogelijk data uit te wisselen tussen iDevices en Macs met AirDrop. Dat laatste is gelijk de reden waarom Macs nu ineens Bluetooth LE nodig hebben voor AirDrop.

AirDrop tussen twee iPhones vereist sinds iOS 7 zowel een Bluetooth- als Wi-Fi-verbinding. De connectie tussen beide devices wordt gemaakt via Bluetooth, waarna bestanden met Wi-Fi worden uitgewisseld. Omdat AirDrop vanaf iOS 8 en OS X werkt tussen Macs en iDevices, zijn Macs ook vereist om Bluetooth te gebruiken. Deze connectie is nodig als je bestanden tussen een iPhone, iPad of iPod touch en Mac uitwisselt.

Handoff en Apple TV

Uit een notificatie van de OS X Yosemite-betasoftware blijkt dat Handoff en Continuity waarschijnlijk ook werken met de Apple TV. De implementatie hiervan is nog onduidelijk. Meer over Continuity en Handoff op Apple TV lees je in ons aparte artikel.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.