Intel Kaby Lake processors

‘Volgende MacBook Pro krijgt niet de nieuwste Intel-processor’

Intel's nieuwe Kaby Lake-processor komt waarschijnlijk te laat voor de MacBook Pro, die Apple dit najaar wil lanceren. Daardoor ben je aangewezen op Skylake.

Dit najaar komt er waarschijnlijk een nieuwe MacBook Pro aan, voorzien van een OLED-balk. Het zou mooi zijn als daar ook meteen Intel’s nieuwste Kaby Lake-processor in zit, maar die kans is niet zo groot. De eerste leveringen komen waarschijnlijk te laat, waardoor de MacBook Pro met de al langer bestaande Skylake-processor wordt opgescheept, vreest MacRumors.

Intel Kaby Lake processors

Kaby Lake: 4K streaming in hoge kwaliteit

Op het Intel Developer Forum kondigde de chipmaker de zevende generatie Core-processoren aan, met codenaam Kaby Lake. Ook zijn ze bezig met een nieuw drone-platform en werken ze aan een virtual reality-project. Voor Mac-gebruikers waren de aankondigingen over Kaby Lake het meest interessant. Intel CEO Brian Krzanich vertelde dat gebruikers met de nieuwe processor op soepele wijze 4K-video’s kunnen streamen. Bovendien is het een energiezuinige chip. Het is na Broadwell en Skylake de derde keer dat Intel gebruik maakt van een 14-nanometerproces.

Het mooie is dat Kaby Lake standaard al ondersteuning biedt voor Thunderbolt 3, native USB 3.1, DisplayPort 1.2 én hardwareversnelling via het HEVC Main10-profiel. Dit laatste zorgt voor moeiteloos 4K-video streamen en het spelen van veeleisende games zoals Overwatch. Klinkt geweldig voor Apple-gebruikers, maar Intel demonstreerde op het podium alleen notebooks van HP en Dell. Voor de nieuwste MacBooks komt Kaby Lake waarschijnlijk te laat. Minpuntje is bovendien dat DisplayPort 1.3 nog niet worden ondersteund. Als Apple in staat is om nog tijdig Kaby Lake-processoren in de Mac te stoppen, dan kun je daarmee niet zomaar een extern 5K-scherm aansturen via een enkele kabel.

Kaby Lake roadmap

Volgens Intel CEO Krzanich worden de nieuwe processoren nu al geleverd aan partners, zodat ze in het najaar in de eerste laptops zullen verschijnen. Krzanich wilde niet zeggen of Apple ook in het lijstje staat, maar de kans is klein. Intel brengt meestal eerst de energiezuinige 4,5 Watt Y-serie en 15 Watt U-serie op de markt (zie foto), die niet geschikt zijn voor de MacBook Pro. Geschikte Kaby Lake-chips komen pas eind 2016 of begin 2017, zo blijkt uit een al eerder uitgebrachte roadmap van Intel. Dit zijn chips die Apple kan gebruiken in de nieuwste MacBook Pro, iMac en Mac mini.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2016, 15:04
Categorieën Apple, Mac & macOS
Onderwerpen intel, macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.