Waarom je niet kunt downgraden van iOS 7 naar iOS 6

Downgraden van iOS 7 naar iOS 6 is niet meer mogelijk. Apple gebruikt handtekeningen om iOS-versies te signeren en die worden niet meer ondersteund.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 folders in foldersHeb je iOS 7 geïnstalleerd en heb je er spijt van, dan is het momenteel niet meer mogelijk om te downgraden naar iOS 6. Dit heeft te maken met beveiligingsaspecten maar ook omdat Apple wil dat iedereen zo snel mogelijk naar de nieuwste versie van iOS overstapt. Dit artikel legt uit waarom je niet meer kunt downgraden en welke vooruitzichten je hebt om terug te gaan. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je iOS 7 niet ziet zitten. Misschien is je iPhone of iPad heel traag geworden. Of misschien vind je iOS 7 gewoon niet mooi. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met het aflezen van het scherm: iOS 6 was misschien wat gedateerd geraakt, maar blonk uit in gebruiksgemak. iOS 6 gebruikte duidelijke blauwe knopjes en je had instinctief geleerd wanneer je op die blauwe knopjes moest drukken. Bij iOS 7 zijn knopjes vervangen door teksten in een dun lettertype, die oudere mensen niet meer goed kunnen aflezen, zonder leesbril.

Er zijn mensen die vinden dat iOS 7 teveel een kleurenkermis is, maar dat ligt vooral aan de wallpaper die je hebt gekozen. Wie de standaard wallpaper met sterrenhemel of een egale wallpaper gebruikt heeft geen last van kermiseffect. Vind je het parallax-effect te druk, dan kun je dat uitschakelen. Het enige wat je niet kunt uitschakelen is het zoomeffect bij het openen en sluiten van apps. Eventueel kun je via de Toegankelijkheidsinstellingen de tekst in een vette letter laten weergeven, het contrast verhogen of de beweging verminderen, als je moeite hebt met het gedrag van iOS 7. Aan het uiterlijk valt helaas niet zoveel te doen. Daar zul je domweg aan moeten wennen. Misschien komt er een jailbreak voor iOS 7 en kun je de icoontjes en andere interface-elementen straks meer naar eigen smaak aanpassen, maar zover is het nog niet. Uit onze poll blijkt dat de meeste iCulture-lezers dik tevreden zijn over iOS 7, dus we hebben de indruk dat het uiteindelijk maar een kleine groep gebruikers is die echt geen zin heeft om naar iOS 7 over te stappen.

Waarom je niet terug kunt naar iOS 6

Na het verschijnen van een nieuwe versie van iOS is er een korte periode waarin je nog terug kunt. Bij iOS 7 is die periode inmiddels verstreken. Bij het installeren van een nieuwe versie van iOS maakt de iPhone, iPad of iPod touch contact met de servers van Apple. Apple controleert of de nieuw geïnstalleerde versie van iOS 7 is gesigneerd (er wordt gecheckt of de cryptografische handtekening van de bestanden overeenkomt met de goedgekeurde handtekeningen op de server van Apple). Dit wordt gedaan om te kijken of de bestanden niet corrupt zijn geraakt tijdens het downloaden en/of installeren en of er geen malware in de bestanden is geslopen. Het is ook een controlemechanisme om te zorgen dat gebruikers altijd een goedgekeurde versie van iOS gebruiken.

Apple en de ontwikkelaars die iOS-apps maken hebben er belang bij dat zoveel mogelijk mensen dezelfde iOS-versie gebruiken. Als iedereen op iOS 7.0.2 zit, hoeft er bij het maken van apps geen rekening te worden gehouden met mensen die nog iOS 4.x, 5.x of 6.x gebruiken. Zijn er problemen, dan hoeven de ontwikkelaars ook alleen naar de nieuwste versies van iOS te kijken. Het blijven ondersteunen van oudere iOS-versies kost veel tijd en geld, terwijl je het misschien maar voor een kleine groep doet. Vandaar dat sommige ontwikkelaars (zoals Evernote) ervoor kiezen om alleen nog iOS 7 te ondersteunen. De resterende groep is te klein en met alleen iOS 7 bereiken ze nu al meer dan 60% van de markt. Ze kunnen hun inspanningen daardoor beter richten op leuke nieuwe functies en hoeven niet dubbel werk te doen, om te zorgen dat oudere iOS-versies ook nog worden ondersteund.

Vlak nadat iOS 7 beschikbaar kwam, was er een korte periode waarin je nog kon downgraden naar iOS 6. Dat houdt in dat de Apple-servers ook de handtekeningen van oudere versies van iOS (dus iOS 6.1.3 en 6.1.4) bleven herkennen. Na die periode wordt alleen iOS 7 nog geaccepteerd. Staat jouw versie van iOS niet in de lijst, dan kun je je toestel niet terugzetten naar die oudere firmwareversie. Misschien heb je gehoord dat vrienden of bekenden wel in staat waren om te downgraden van iOS 7 naar iOS 6 en er verschenen ook handtekeningen op diverse websites, maar inmiddels werkt dat niet meer. Alleen bij de iPhone 4 wordt nog een uitzondering gemaakt: als je je SHSH-blobs voor iOS 6 hebt bewaard, kun je terug naar iOS 6. Maar dit geldt alleen voor jailbreakers en alleen voor mensen die tijdig hun SHSH-blobs hebben bewaard – alleen actieve jailbreakers die de ontwikkelingen op de voet volgen zullen dat hebben gedaan.

Toestellen met een A5-chip of nieuwer, dus de iPhone 4S en iPad 2 en latere modellen, kunnen niet downgraden. De eerste generatie iPad en iPhone, iPhone 3G en iPhone 3GS zijn niet geschikt voor iOS 7, dus die vallen bij voorbaat al af. Jailbreak-ontwikkelaars richten hun aandacht vooral op de nieuwste jailbreaks (voor iOS 7) en zullen weinig moeite meer steken in methodes om mensen met een iPhone 4S of iPad 2 te helpen om in een later stadium te downgraden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:17
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen downgrade, firmware, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.