Reacties voor: Waarom iCloud-fotobibliotheek nog niet perfect is

iCloud-fotobibliotheek is een handige iCloud-functie, maar werkt lang niet altijd even vlekkeloos. En hoe zit dat nou met Mijn fotostream?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 35 reacties

  1. De reden waarom ik nog steeds op iOS7 en Mavericks zit. Geef een seintje als het werkt 😉

  2. Ik vind de fotobibliotheek prima werken. Ik moest wel een groter iCloud-abonnement nemen, maar het scheelt weer ruimte op m’n Mac met 42GB aan foto’s.

  3. Heel herkenbaar!

  4. En dan mis ik nog een stuk over foto library en stream op Windows . . . . . Dát is pas een hopeloos stuk drama pruts software.

  5. Toch iets wat me de laatste jaren steeds meer begint te storen bij apple….
    Vroeger was alles heel intuïtief, op 10min had je iemand wegwijs gemaakt met een mac…
    Nu moet ik als ‘nerd’ van de familie soms ook enorm beginnen zoeken tussen alle opties…
    Alles zal waarschijnlijk wel makkelijker worden als je bijbetaald voor extra online opslag maar dit kan toch niet altijd de bedoeling zijn.
    Programma’s als itunes en iphoto waren vroeger perfect zoals ze waren. Nu moet je vaak beginnen klooien met ‘opgedrongen’ online oplossingen.

  6. @maarten:Zelfde idee Maarten. Maar het wordt er ook nuet makkelijker op hé. Steeds meer devices en services aan elkaar koppelen. Begrijp me niet verkeerd hoor, al zo’n 20 jaar Apple gebruiker/fan, ga nooit over naar ‘die ander, maar er beginnen zich wel steeds meer haarscheurtjes te vertonen in Apples’s hard/software ontwerp. Dit weekend net de ATV4 ingeplugd. Mooi ding, weer beter en vooral keuker dan de vorige generatie maar gewoon nog niet af. En dan wel lanceren…

  7. Origineel geplaatst door E…
    En dan mis ik nog een stuk over foto library en stream op Windows . . . . . Dát is pas een hopeloos stuk drama pruts software.

    Inderdaad, wat een hopeloos gebeuren is dat zeg, vindt het gewoon schandalig dat dat nog steeds niet op orde is. Mij zal je een maand na een update niet snel horen klagen over bugs. Maar zo lang als het nu al duurt is gewoon triest.

  8. Ik snap het bezwaar niet helemaal omtrent het backups maken. iCloud IS je backup. Er wordt een argument genoemd van dat je selectief wilt zijn in wat je op je iPhone bij je draagt, maar ik zie niet helemaal waarom. Alleen schijfruimte lijkt me hierbij een goed argument, maar dat is sowieso al geminimaliseerd door aan te geven in de settings dat je alleen low-res versies van foto’s wilt opslaan op je device en dan on-demand downloaden uit de cloud.

    De rest van de punten ben ik het wel mee eens, maar de behoefte om backups maken zie ik niet zo.

  9. Apple zou veel beter met een sterke service partner samenwerken om online diensten aan te bieden. Wat je ook gebruikt (Photos, iTunes Match, Apple Music, iCloud…) het komt allemaal op hetzelfde neer: je vinkt iets aan en je verliest volledig de controle over wat er gebeurt. En omdat er nooit user feedback is weet je ook nooit wat er aan het downloaden of uploaden is. Tot het ergens misloopt. En dan kan je geen kant meer op.

    Trouwens, in het artikel is iCloud.com onvermeld gebleven: als ik daar mijn foto’s wil zien, moet ik eerst een half uur kijken naar een balkje dat zegt dat mijn bibliotheek geüpdatet wordt. Wie verzint dit nu? De website is toch gewoon een online view op mijn foto’s?

  10. Apple is volledig de weg kwijt, en laat ons als trouwe gebruikers bewust in de kauw staan. Hadden we voor enkele jaren terug nog keuze uit de marktleiders zoals Aperture en iPhoto. Nu is ieder willekeurig ander foto pakket een klasse beter dan het Apple Photo gebeuren. In combinatie met Dropbox gebruik ik dan ook nog steeds Aperture en iPhoto. Photo gebruik ik alleen als spielerei.

  11. Ik wil ervoor zorgen dat mijn ipad, mac, en iphone fotos zichzelf in eigen mappen zetten. Ik ben het overzicht helemaal kwijt! #autisme
    Ik wil het gewoon in mapjes. Mac fotos mapje ETC!!! Apple dammit
    Nog geen opties kunnen vinden. Kwalitatief uitmate teleurstellend

  12. @Davey: Dat zou een simpele en effectieve oplossing zijn.

    De comprimering (althans zo lijkt het) van je iPhone naar iPad is iets dat mij behoorlijk stoort, en inderdaad icloud.com is al helemaal dramatisch.

    Het geeft allemaal steeds meer het idee dat Apple het organisatorisch niet op orde heeft. Er zijn al eerder verhalen naar buiten gekomen over het totale gebrek en samenwerking tussen de verschillende afdelingen. 80.000 man in dienst, en soms zulke simpele bugs en onhandigheden produceren.

  13. Gelukkig heb ik zelf iCloud synchronisatie voor foto’s altijd uit gehad. Voor mij heeft het geen nut. Ik maak veel foto’s, stuur ze door, gebruik ze, selecteer ze en gooi weer een hoop weg. Ik download veel foto’s van internet voor allerlei doeleinden. Als dit gesynchroniseerd zou worden met andere apparaten, blijft het synchroniseren!

    Bij de komst van Foto’s app dit voorjaar is het op mijn werk gigantisch fout gegaan. Het opbouwen van de Bibliotheek van iPhoto naar de nieuwe Foto’s app ging maar voor 90% en stopte dan steeds. Nergens een oplossing te vinden. In totaal zijn er 4 technici van AppleCare mee bezig geweest, zelfs van een gespecialiseerde afdeling. Van alles geprobeerd met beeldscherm op remote, zodat zij daar alles konden doen en proberen. Urenlang heeft het in totaal geduurd. Geen oplossing gevonden. iPhoto werkt niet meer. en Foto’s werkt ook niet. Duizenden foto’s weg of in elk geval niet toegankelijk. Een aantal wel vanuit de Bibliotheek.

    Ik heb daarom de update thuis maar achterwege gelaten en ben voorlopig nog lekker op iPhoto blijven werken. In totaal heb ik 100GB aan foto’s.

  14. Ik baal van faces in Photos. Ik heb een MacBook en Mac Mini. Op mijn Macbook uren bezig om de juiste gezichten bij de juiste personen te plaatsen, blijkt dat dit niet wordt gesynct door iCloud.

  15. het hele cloud systeem van apple is niets en wordt niets als ze niet ingrijpen, miss kan apple wel een mannetje overnemen van dropbox

  16. sinds ik Google foto gebruik, net zoals de rest van de familie, gebruik ik icloud fotobibliotheek niet meer.

  17. Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
    Ik snap het bezwaar niet helemaal omtrent het backups maken. iCloud IS je backup. Er wordt een argument genoemd van dat je selectief wilt zijn in wat je op je iPhone bij je draagt, maar ik zie niet helemaal waarom. Alleen schijfruimte lijkt me hierbij een goed argument, maar dat is sowieso al geminimaliseerd door aan te geven in de settings dat je alleen low-res versies van foto’s wilt opslaan op je device en dan on-demand downloaden uit de cloud.
    De rest van de punten ben ik het wel mee eens, maar de behoefte om backups maken zie ik niet zo.

    Hi, probeer dat dan maar eens met een low cost iPhone 4 met 16 GB aan opslag capaciteit in het buitenland waar je 13€/MB betaalt. Dan, moet je heel selectief zijn als je ook nog eens een offline GPS nodig hebt…

  18. @f3d4r: Je kan anders prima upgraden, want je hoeft niet over te stappen op iCloud Photolibrary. Je krijgt een popup die je dat vraagt. Ik zit lekker op yosemite met fotostream.

    Gewoon een kwestie van goed opletten en niet iCloud photolibrary inschakelen.

  19. Paar kleine dingen, het duurde bij mij ook best even alvorens ik alles in sync (lees ge-upload) had, maar nu dat eenmaal gebeurd is is het een prima product. Ik heb een library van 120 Gb aan foto’s online staan, mooi in albums staan en maak er nu z’n half jaar gebruik van voor 2,99 per maand. Lekker makkelijk op elk device bereikbaar. Mensen die zeuren over folders, ga lekker naar windows. Apple werkt niet met folders, niet in OSX, niet in IOS en ook niet in Photos. Ook ik vind iCloud.com niet soepel werken met photos, maar daar kan ik mee leven. Voor wat betreft voortgang monitoren onderaan totaal overzicht scherm (volgens mij heet dat “Alle foto’s” zie je precies wat hij aan het doen is. Daarnaast maak ik veelvuldig gebruik van smart albums om te kijken welke foto’s nog niet geupload zijn of welke foto’s niet in albums staan etc,

  20. iCloud photos is toch geen Back-up systeem? Als je een foto verwijdert uit je bibliotheekboeken ie overal weg. Het is enke een sync systeem.

    Een Back-up is een kopie die ergens veilig staat en je kan terugzetten in het geval van problemen.

  21. Man wat een gezeik. Werkt prima heb al paar nieuwe iPhone’s gehad en zonder problemen weer alle foto’s terug. En het gebruik van het OS is ook nog zo simpel wat.

  22. @Tom van Zummeren: Ik zou ook graag iCloud als back-up gebruiken, maar begrijp niet helemaal hoe dat dan werkt. Heb plm 90 gig aan foto’s (3 bibliotheken) die ik geheel op m’n iMac wil hebben. Maar slechts verschillende selecties daarvan op MacBook Pro, iPhone5 en iPad mini. Kan dat?

  23. Voor mij een reden om zolang fotostream nog mogelijk is op de meest recente OS’en zoals Yosemite en El Capitan, dan blijf ik lekker bij photostream en iPhoto. Helaas heb ik iCloud Muziekbibliotheek wel moeten aan vinken (om dat ik van Spotify naar Apple Music ben gegaan) en ook daar nog steeds problemen met foute album illustraties, muziek die ge-matched wordt ipv geüpload, metadata die niet klopt. uploaden van niet-gematchte tracks dat eeuwen duurt… sjongejonge

    Tevens vind ik het ontbreken van de mogelijkheid om foto’s/albums uit te sluiten van iCloud een groot gemis bij icloud foto bibliotheek, bijvb. foto’s die ik prive wil houden. tevens is het bij fotostream mogelijk om een foto uit fotostream te verwijderen, zonder dat de foto van het apparaat waar het in staat opgeslagen verdwijnt. dus de lokale versie blijft behouden, als ik bij icloud fotobibliotheek een foto verwijderd dan geeft iOS/OSX aan “deze foto wordt ook verwijderd van andere apparaten met iCloud Fotobibliotheek” idem voor Apple Music “deze track wordt ook verwijderd van etc”. Erg on-gebruiksvriendelijk ….

  24. Google foto’s is een verademing in vergelijking met Photos. Duidelijk, simpel en het werkt gewoon goed. Hetzelfde geldt nog meer voor Google Music ivm iTunes. Waar iTunes een potje maakt van mijn albumart (waar ik erg veel waarde aan hecht) werkt Google Music zoals ik dat wil. Raar dat Google de boel beter op orde heeft dan het zooitje dat Apple er momenteel van maakt. Het is dat de hardware van Apple beter is anders wist ik het wel. Al gaat dat laatste niet op mbt de nieuwe Apple TV. Ook daarmee slaat Apple de plank mis wat mij betreft. De interface is heel onduidelijk. Chromecast wint het ook hier weer.

  25. Wat mij zo stoort aan die cloud opslag, waarom zou ik betalen voor ruimte die ik al op mijn mac héb,…zelfs een extra schijf kopen is goedkoper dan jarenlang een abonement betalen.

    Hier is ook door aanzetten en toch weer uit de boel compleet de mist in gegaan.

  26. Het is hopeloos!
    – de Offline library is M’n master maar zo ziet Apple dat niet. Online staat weer niet alles uit mijn library.
    – Je kunt op iOS apparaten geen complete albums voor Offline gebruik downloaden. Heel onhandig.
    – smart albums en faces ontbreken op iOS.
    – zoek je via Siri op foto’s uit plaats x dan krijg je of een web search of een vage fonetische plaats. Die niet bestaat…
    – photos als alternatief voor Aperture? Serieus: nee!
    – en het is buggy. Ik heb al 4 keer 160 GB aan foto’s moeten uploaden.

  27. Apple is gewoon niet te vertrouwen. Ik zie het echt wel gebeuren, ook met regelmatige backups, dat foto’s gewoon verdwijnen of de kwaliteit van het origineel verloren gaat. Ik wil daarmee niet zeggen dat andere aanbieders beter zijn, maar als je echt waarde hecht aan je foto’s, blijf je van iCloud af.

    Ik kan alleen Fotostream aanbevelen en vind dat het te vaak wordt miskent. Overigens worden foto’s na 30 dagen alleen op de server verwijderd, het is immers niet de bedoeling om het als een online-backup te gebruiken. Fotostream gebruik je juist om een offline-bibliotheek mogelijk te maken. Foto’s worden alleen uit je Fotostream-album verwijderd als je de limiet van 1000 op je iOS-toestel(len) hebt bereikt (de oudste foto’s worden dan eruit geduwd wanneer nieuwe foto’s binnenkomen).

  28. @Frans: Ik werk op dezelfde manier. Werkt op zich prima, maar kan hier en daar wat verbeteringen krijgen. Hoe maak jij een smart-album waarbij je kunt zien welke foto’s nog niet in een album staan?

  29. 145gb aan foto’s. Werkt super op iMac, MacBook air, 2x iphone en iPad 2 16gb en iPad 2 64gb 🙂

  30. Zwaar waardeloos. Eenmaal aanzetten sta je met je rug tegen de muur. Als je het uit wilt zetten raak je foto’s kwijt.

    5 Gb gratis klopt ook niet. Bijna vol denk ik koop ik toch maar 50Gb bij daar betaal je voor denk je. En wat blijkt dan wordt de 5Gb die je gratis had afgetrokken van de 50Gb. Dus koop je eigenlijk 45Gb. Dat noem ik gewoon naaien.

  31. Zo herkenbaar allemaal en ik wil zo graag blijven uitleggen dat het allemaal zo makkelijk werkt maar hier o.a. heeft Apple de plank misgeslagen.

    De nieuwe icloud biblio werkt goed, maar, oh mijn goed waarom!!!!!! werkt Apple met albums en photo’s. Dit is echt het toppunt van domheid en slecht ontwerp hoe dat werkt.

    Ik wil gewoon foto’s in mapjes kunnen zetten en dat ze daar dan ook FYSIEK in een mapje staan. Niet dat ze virtueel in een mapje vakantie x staan en vervolgens allemaal door elkaar ook nog in alle foto’s staan. Ik snap dat het eigenlijk een shortcut is want als ik in een album een foto verwijder staat hij nog wel in alle foto’s maar als ik hem in alle foto’s verwijder, verdwijnt hij in alle albums. Dus alle foto’s is leading. Dit is niet te managen want het is een grote foto chaos. Echt te dom voor woorden.

  32. Origineel geplaatst door Aapje
    5 Gb gratis klopt ook niet. Bijna vol denk ik koop ik toch maar 50Gb bij daar betaal je voor denk je. En wat blijkt dan wordt de 5Gb die je gratis had afgetrokken van de 50Gb. Dus koop je eigenlijk 45Gb. Dat noem ik gewoon naaien.

    Op het abonnementscherm staat duidelijk dat je van abonnement wisselt, niet dat je 50 GB erbij krijgt. Kijk maar op het scherm: er staat “huidig abonnement” en “een nieuw abonnement […] kiezen”. In plaats van 5 GB (voor een fictief bedrag van € 0) wissel je bijvoorbeeld naar een abonnement van 50 GB voor € 0,99. De gratis 5 GB zijn ofwel in de prijs inbegrepen of komen te vervallen. Apple beweert nergens dat de 5 GB absoluut zijn.

  33. Origineel geplaatst door Nathalie
    Wat mij zo stoort aan die cloud opslag, waarom zou ik betalen voor ruimte die ik al op mijn mac héb,…zelfs een extra schijf kopen is goedkoper dan jarenlang een abonement betalen.

    Goed punt, helemaal mee eens.

    Zou veel liever zien dat ze meer energie in de betrouwbaarheid en veelzijdigheid van AirDrop zouden steken, zodat je data selectief tussen je (Apple) devices kunt delen, met één of twee naar eigen keuze als ‘master’ voor alles. Maar dan zonder de omweg en privacy-risico’s van cloudopslag, en toch zonder ouderwets geklungel met kabeltjes en/of iTunes synchronisatiesettings.

  34. Weet iemand hoe je een slimme album kunt maken waarin de foto’s staan welke nog niet aan 1 of meerdere albums zijn toegekend? Anders gaan foto’s verloren in de grote massa van alle foto’s en terugkijken doe je toch via de albums….

  35. Goed dat jullie dit artikel plaatsen. Uit de reacties komen ook veel soortgelijke problemen met Apple Foto en de iCloud fotobibliotheek naar voren. Het fotogebeuren bij Apple wordt inderdaad steeds minder intuïtief en ben daarom al weer een half jaar erg blij met het erg prettig werkende Google Foto waar je onbeperkt gratis al je foto’s (tot 16 Mp) en al je filmpjes (tot HD kwaliteit) kunt opslaan. Ook de zoekfuncties zijn bij Google Foto onovertroffen. In http://www.hcc.nl/fotoapp worden de verschillen tussen Apple Foto en Google Foto duidelijk uitgelegd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.