iPhone SE 3D Touch

Waarom er geen 3D Touch in de iPhone SE zit

De iPhone SE heeft geen 3D Touch. Waarom eigenlijk? In dit artikel lees je twee redenen.

De iPhone SE zou stilletjes toch een groot verkoopnummer voor Apple kunnen worden. Er ontbreken maar een paar functies ten opzichte van de iPhone 6s, terwijl het toestel net zo krachtig en een stuk goedkoper is. Eén van de meest opvallende functies die je zult moeten missen is 3D Touch. Maar de vraag is of dat erg is.

iPhone SE 3D Touch

iPhone SE zonder 3D Touch

Lang niet iedereen met een iPhone 6s gebruikt de 3D Touch-functie namelijk nog. Je zou kunnen denken dat Apple de functie liever reserveert voor het duurste model, maar er is waarschijnlijk meer aan de hand.

Technische moeilijkheden
Ten eerste zijn er technische beperkingen. 3D Touch is in eerste instantie ontworpen voor grotere iPhones met 4,7- en 5,5-inch scherm. ‘Even’ aanpassen voor de 4-inch iPhone is geen triviale klus. Het is ook de reden waarom de nieuwste iPads niet voorzien zijn van 3D Touch. Bij de productie van de iPhone 6s bleek 3D Touch het grootste struikelblok.

Door 3D Touch achterwege te laten kon Apple de iPhone SE veel sneller op de markt brengen, door zich te baseren op een bestaand design en vertrouwde componenten.

Kostenoverwegingen
Ten tweede spelen er overwegingen in prijs. Apple moet zorgen dat er steeds voldoende iPhones worden verkocht en heeft de iPhone SE daarom bewust lager dan gewoonlijk geprijsd. Het verschil is behoorlijk groot: het instapmodel van de iPhone SE kost in Nederland €489 terwijl je voor een iPhone 6s minstens €749 betaalt.

Door 3D Touch achterwege te laten hoefde Apple de schermtechnologie en de interne componenten van de iPhone SE niet opnieuw te ontwikkelen. 3D Touch konden ze daarbij makkelijk weglaten, want hoewel de functie veel aandacht krijgt is het niet iets wat mensen als ‘onmisbaar’ beschouwen.

Geen 3D Touch betekent dus: lagere prijs en sneller op de markt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2016, 13:00
Categorie iDevices
Onderwerp 3d touch
Device iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.